cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan den Hartogh
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 maart 2022 door Patrick Goede

Johan den Hartogh schreef een bijzonder boek voor de vastentijd: "Nader tot God"

"Ik wil regelmatig terugdenken aan het lijden en sterven van Jezus Christus. Die daad van Hem heeft m’n leven zo op z’n kop gezet." Johan den Hartogh heeft voor de veertigdagentijd een boek geschreven om veertig dagen lang de diepte in te kunnen gaan met Jezus. Het boek is tevens online te lezen via de You-Version Bible App, maar wat onderscheidt dit boek van andere veertigdagen-boeken?

Johan, waarom moest dit boek er komen?
"Ik heb de overtuiging dat er zonder Jezus geen hoop is in deze verwarrende tijd. Daarom een boek wat mensen helpt om met Jezus in gesprek te gaan. Om Hem beter te leren kennen. Een tweede reden is dat we vorig jaar, met een groep van 120 mensen, een 30 dagen challenge deden. Ik had 30 kenmerken van Jezus ontdekt in de eerste drie hoofdstukken van het Bijbelboek Openbaring. Ik stuurde elke dag een inleiding met een uitnodiging om je te verdiepen in een specifiek kenmerk van Jezus. Elke dag kreeg men een ander kenmerk van Jezus. Na die periode hadden we ons dus verdiept in 30 kanten van Jezus. Elke avond schreef een deelnemer een reflectieverslag. Met daarin ontdekkingen, worstelingen etc. Aan het einde van die periode had ik dus 30 inleidingen en 30 reflectieverslagen. Regelmatig dacht ik: Dit zijn stuk voor stuk allemaal pareltjes, wat zou het mooi zijn als meer mensen dit konden lezen!

In diezelfde tijd wezen verschillende mensen mij op het bijbelse getal 40, en vroegen ze: ‘Waarom geen 40 dagen met Jezus?’. Ik ben toen opnieuw in die eerste drie hoofdstukken van Openbaring gedoken. Ik vond nog tien kenmerken van Jezus. Vervolgens heb ik tien andere mensen gevraagd om ook een reflectieverslag te schrijven. Nadat ze zich verdiept hadden in een kenmerk van Jezus. Uiteindelijk had ik 40 inleidingen en 40 reflectieverslagen. Het boek moest er wat mij betreft komen omdat ik graag deze pareltjes wilde delen met meer mensen, en om veel mensen uit te nodigen om je opnieuw te verdiepen in de persoonlijkheid en het karakter van Jezus."

Wat onderscheidt dit boek van andere 40-dagen-(dag)boeken?
"De meeste 40-dagen-boeken gaan over het lijden en sterven van Jezus om heel bewust naar Pasen toe te leven, een bezinning op Pasen. Dit boek kan het hele jaar door gebruikt worden maar ook tijdens de 40 dagentijd. Dit boek onderscheidt zich omdat men zich gaat verdiepen in Jezus Christus zelf. Je verdiept je in 40 kanten van Hem, 40 dagen lang. Elke dag een kenmerk. Je gaat in gesprek met Jezus over Hem. Ook hebben we het boek aangevuld met 40 prachtige foto’s en de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Volgens mij een uniek boek, met net even een andere insteek."

Hoe geef jij zelf invulling aan de 40 dagen tijd?
"Ik ga het boek ’40 dagen met Jezus’ in combinatie met het YouVersion Bijbel App Leesplan ’40 dagen met Jezus’ gebruiken. We gaan met een groepje deze 40 dagen doen. Ook heb ik in Nederland allerlei mensen gemobiliseerd om ook met een klein groepje het boek ’40 dagen met Jezus’ te gaan gebruiken. Dit betekent in de ochtend starten met Jezus en in het boek lezen over een specifiek kenmerk van Hem, 40 dagen achter elkaar. Eén of twee keer per week komen we dan in een groepje samen om te delen wat we aan het leren zijn, vervolgens bidden we met elkaar bidden en aanbidden we Jezus om wie Hij is."

Wat vind je zo mooi aan deze periode?
"Dat je meer gefocust bent. Dat je bewuster tijd neemt met God. Erg goed voor de band met God maar ook voor de verdieping in relatie met andere gelovigen. Als ik doelgericht deze tijd apart zet, is de kans op verdieping in de band met God ook groter. Ik wil regelmatig terugdenken aan het lijden en sterven van Jezus Christus. Die daad van Hem heeft m’n leven op z’n kop gezet. Door Hem mag ik nu een hechte band met God hebben. Bepaalde momenten in het jaar daar extra tijd aan besteden geeft veel dankbaarheid."

Krijgt Pasen zo ook meer betekenis of een andere betekenis? Wat heb je ontdekt over het lijden van Jezus en zijn offer voor jou?
"Met name in hoofdstuk 7 (dag 7) mag de lezer met Jezus in gesprek over het feit dat Hij ons van onze zonden heeft bevrijd door zijn bloed (Openbaring 1:5). Het ontroerde me intens toen ik wat dieper besefte dat Jezus me werkelijk schoongemaakt heeft. Hij heeft me echt vergeven. Hij is degene die me gekocht heeft met Zijn bloed. Er is naast Hem niemand die dit ook kan. Stel je voor dat Hij niet bestond? Wat als Hij niet aan het kruis was gegaan? Wat een andere wereld.

Ik ben van Hem. Mijn hart is vol om datgene wat Jezus heeft gedaan. Het bloed van Jezus is zo enorm imposant, machtig, sterk en reëel dat het me verlost, bevrijdt en geneest. In hem zijn wij door zijn bloed verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade die God ons in overvloed heeft geschonken (Efeze 1:7). Door me hierin te verdiepen ben ik er opnieuw van onder de indruk geraakt. Er is een dieper respect en meer bewondering voor de Heer Jezus Christus gekomen. Die spijker in Zijn hand was omdat Hij mij en jou wilde bevrijden door Zijn bloed (zie foto)."

Welke tips heb je voor christenen die dit jaar meer aandacht willen besteden aan de 40 dagen tijd?
"Lees de bijbel, koop een boek, gebruik een kalender of een ander hulpmiddel, om zo bewust naar Pasen toe te leven. Mijn tip is om vooral met Jezus zelf in gesprek te zijn. Lees niet heel veel over Hem. Maar praat veel over Hem, met Hem. Met Jezus praten over Jezus! Plan daarom meer gebed in. Kies een plekje in je huis waar het rustig is. Of ga vaker in deze periode een wandeling maken. Het mooie is dat het na 40 dagen ook een gewoonte kan worden. We leven in een vreemde en unieke tijd. Nader veel tot Hem. Hij nadert ook tot jou!"

Volg hier het boek van Johan via de YouVersion Bible App!

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen