cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 februari 2022 door Redactie

Was de briefwisseling met Gert-Jan Segers over The Great Reset geslaagd? - CIP Podcast

Een deel van christelijk Nederland is bezorgd over The Great Reset van het World Economic Forum (WEF). Om die reden bracht CIP.nl opiniemaker Laurens van der Tang in contact met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. De politicus beschouwde het WEF in eerste instantie als "een praatclubje op een Zwitserse berg". Deze briefwisseling is bedoeld om het gesprek op gang te brengen en begrip voor elkaar te kweken. CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper blikt terug.

Schipper licht de zorgen van Van der Tang toe: "WEF-voorman Klaus Schwab schreef een boek waarin hij de coronapandemie omschrijft als een perfecte gelegenheid om de gewenste veranderingen door te voeren, de zogenaamde Great Reset. Van der Tang spreekt van ondoorzichtige en complexe machtsstructuren die niet democratisch gelegitimeerd zijn, zonder parlementaire controle. Het WEF heeft volgens Van der Tang een nogal progressieve agenda, met veel aandacht voor sociale gelijkheid, inclusiviteit, en duurzaamheid. De doelstellingen van het WEF zijn doortrekken van moderne ideologie op gebied van inclusiviteit en gelijkheid. Volgens de opiniemaker gaan de WEF-plannen gepaard met de beweging naar een surveillance-achtige samenleving waarin iedereen voortdurend gecontroleerd wordt, en waar gedrag gestuurd wordt middels zoiets als een sociaal kredietsysteem.

Segers begon goed door te stellen dat christenen niet door mogen slaan in vijanddenken: “Ik ben bang dat het speculatieve spreken over de eindtijd en het precies aanwijzen van ‘het kwaad’ en ‘kwaadaardige mensen’ de Schrift in diskrediet brengt.” Het probleem is echter dat Segers deze boodschap in zijn drie brieven min of meer herhaalde en niet of nauwelijks concreet inging op de zorgen van Van der Tang. Ziet Segers het gevaar van een controlesamenleving? Durft hij te erkennen dat een invloedrijke lobby van het WEF ook schaduwzijden met zich meebrengt? Iedereen die artikelen heeft gelezen over het WEF en The Great Reset weet dat je dit niet kunt afdoen met ‘een paar machthebbers op een Zwitserse berg’.

Segers liet in zijn slotbrief weten: ‘Je schreef me rechtstreeks in een mail dat je graag een keer persoonlijk doorpraat en ik neem die uitnodiging graag aan. Ik zie daar naar uit!’ Ik hoop dat de concrete kwesties die in de briefwisseling niet aan de orde kwamen één-op-één uitgebreider worden besproken", aldus Schipper.

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 21:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Briefwisseling The Great Reset
- Gert-Jan Segers reageert op brief over Great Reset: 'Speculatief spreken brengt de Schrift in diskrediet'
- Laurens van der Tang schrijft brief aan Gert-Jan Segers: 'Bij de Great Reset staat God volledig buitenspel'
- Laurens van der Tang reageert op Gert-Jan Segers: 'Bijbel roept op kwalijke ontwikkelingen te onderscheiden'
- Vervolgbrief Gert-Jan Segers over Great Reset: 'Sommige christenen gaan mee in populistische parodie'
- Slotbrief Gert-Jan Segers: 'Banale versie geestelijke strijd maakt me boos'
Meer over Briefwisseling The Great Reset »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen