cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
abortusprotest Colombia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 februari 2022 door Redactie

Abortus tot 24 weken is nu legaal in Colombia

Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft maandag besloten dat abortus tot 24 weken in het land voortaan legaal is. Dat melden verschillende media. Met een nipte meerderheid werd de strafbaarheid van abortus in het land opgeheven.

Van de negen rechters stemden er vijf voor het legaal maken van abortus bij vrouwen die maximaal 24 weken zwanger zijn. Tot dusver was dat strafbaar in Colombia. Er was wel een abortuswet, maar deze stond abortus alleen toe wanneer er sprake is van seksueel misbruik, verkrachting, als het leven van de moeder in gevaar is of wanneer het kindje niet levensvatbaar. Vrouwen mogen nu tot 24 weken zwangerschap zonder opgaaf van reden abortus plegen in Colombia.  

Bovendien droegen de rechters de overheid in Colombia op ervoor te zorgen dat abortuszorg verbeterd wordt en beter toegankelijk wordt voor vrouwen in het land. Op dit moment vinden veel abortussen buiten de reguliere zorg om plaats, wat volgens abortusactivisten vele negatieve gevolgen heeft.

Abortus lijkt ook in Zuid-Amerika steeds meer terrein te winnen. Mexico besloot in 2021 al om het te legaliseren en nu volgt dus Colombia. Ook in Chili lijkt het een kwestie van tijd voordat abortus gelegaliseerd wordt. In Colombia werd het besluit van het hooggerechtshof letterlijk met veel gejuich ontvangen en vierden honderden abortusactivisten feest op straat. Ook pro-life activisten lieten van zich horen. Zij plaatsten naar verluidt tijdens de zitting honderden doodskisten op de stoep voor de rechtbank. Deze doodskisten vertegenwoordigden volgens Jesús Magaña, voorzitter van een pro-life groepering, geaborteerde baby's. Hij was tegenover persbureau ACI Prensa duidelijk over het besluit van het hooggerechtshof: "Ze hebben besloten om moord tot zes maanden toe te staan en het Hof heeft de deur naar de abortuswereld nog meer opengezet.”

De Colombiaanse aartsbisschop Rueda laat in een reactie op het besluit van het hooggerechtshof weten dat de Rooms-Katholieke Kerk het recht op leven altijd zal blijven ondersteunen, vanaf het moment van de bevruchting tot de dood. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen