cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert Schutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2022 door Redactie

Oud-leider van christelijke partij GPV Gert Schutte (82) overleden na kort ziekbed

Gert Schutte, voormalig partijleider van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), is na een kort ziekbed overleden. Jarenlang werd de gereformeerde politicus gezien als het staatsrechtelijke geweten van de Kamer, meldt het ANP.

Schutte was van 1981 tot 2001 partijleider van het GPV. In dat jaar fuseerde de partij met de Reformatorische Politieke Federatie tot de ChristenUnie. Schutte overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 82-jarige leeftijd.

Reacties uit (christelijk) Nederland:

Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie: Als Haags ChristenUnie-team zijn we verdrietig na het heengaan van Gert Schutte. We zijn dankbaar voor zijn indrukwekkende bijdrage aan de christelijk-sociale politiek en ook persoonlijk ga ik zijn warme meeleven zeer missen. We bidden zijn familie kracht en troost van God toe.

Mark Rutte, premier: Bij het overlijden van Gert Schutte denk ik terug aan een integer en gewetensvol politicus. Christelijk geïnspireerd, standvastig en sociaal. Een man uit één stuk. Ik wens alle nabestaanden veel sterkte toe.

Kees van der Staaij, partijleider SGP: Gert Schutte was een uiterst kundig Kamerlid die het ‘vak’ van parlementariër tot in de puntjes beheerste. Ook was er met hem een hartelijke verbondenheid was over het hart van christelijke politiek. Mogen zijn nabestaanden troost vinden in het geloof van waaruit hij leefde.

Andries Knevel, voormalig EO-presentator: Ik heb ze in mijn jonge jaren als journalist op het Binnenhof veel geïnterviewd. Binnen een jaar zijn deze drie voormannen overleden: Meindert Leerling, Bas van der Vlies en Gert Schutte. Ik denk met groot respect aan ze terug.

Roel Kuiper, voormalig ChristenUnie-senator: Gert Schutte (GPV, CU) overleden. Een groot verlies. Iemand die liet zien wat principes waard zijn in de politiek, die kraakhelder de Tweede Kamer bij de les hield, een beetje steil, maar altijd belangstellend. Iemand bij wie je te rade kon als het echt moeilijk werd. Adieu!

Thom de Graaf, vice-president Raad van State: Gert Schutte zal ik mij herinneren als een gedreven collega in de Tweede Kamer die weliswaar niet graag het ‘staatsrechtelijk geweten’ genoemd wilde worden, maar dat mettertijd wel werd. Parlementariër in hart en nieren. RIP

Frans Weisglas, voormalig Kamervoorzitter: Ach, Gert Schutte, oud GPV- en ChristenUnie-voorman overleden. Ik mocht vele jaren met hem in de Kamer zitten. Hij was een overtuigde parlementariër. Zijn opvattingen over (gebrek aan) dualisme zijn nog altijd actueel. RIP.

Ds. Elsbeth Gruteke, PKN-predikant: Een buitengewoon integer, en ook nog aardig, mens. Het was altijd een genoegen hem te interviewen en bij hem thuis in Zeist kreeg je thee met een koekje.

Ds. W. J. van Gent, CGK-predikant: Zo zijn binnen een jaar de politiek leiders van de drie kleine christelijke partijen uit mijn jeugd overleden: Meindert Leerling (RPF) op 9 mei 2021; Bas van der Vlies (SGP) op 7 november 2021; en nu Gert Schutte (GPV) op 25 januari 2022.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Ik heb goede herinneringen aan Gert Schutte van voor zijn politieke loopbaan begon. Hij was toen in de jaren '60, ambtenaar bij de gemeente Elst (O.B) en samen hebben we een politieke jongeren afdeling opgericht (de z.g. GPVJ) in Arnhem. Ik herinner mij dat hij heel veel artikelen en toespraken verzamelde over politieke items in die tijd. Hij was daardoor een vraagbaak voor velen op dit gebied. Ik ben dankbaar hem te mogen leren kennen. Ik wens zijn fam. sterkte en kracht toe bij het afscheid!