cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Remco en Ellie Pijper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2021 door Redactie

Christelijke stichting presenteert eerste Filipijnse kookboek in Nederland

Remco en Ellie Pijper van Stichting Sparrow hebben als kerstactie een kookboek gemaakt met Filipijnse recepten, aangevuld met verhalen van gezinnen die hun stichting ondersteunt. Met de opbrengst wil de stichting een nieuw studiehuis inrichten.

Het boek ‘Masarap! Het Filipijnse kookboek met een verhaal’ is het allereerste Filipijnse kookboek in Nederland en staat vol met traditionele Filipijnse recepten. De recepten worden gedeeld door de echte locals: de mensen die bereikt worden door de hulp van stichting Sparrow. Bijvoorbeeld het recept ‘Chicken Tinola’ van Ate Angie. “Het leven was hard in die tijd en als oudste kind van de familie moest ik in actie komen." Zo begint Ate Angie haar verhaal over hoe zij geleerd heeft haar favoriete recept klaar te maken.

Het gezin waar Angie opgroeide was arm en om haar familie aan meer inkomen te helpen moest Angie al op jonge leeftijd gaan werken. Angie is 15 jaar oud als zij als oudste van zeven kinderen naar Manila gestuurd wordt om te gaan werken als huishoudster. Manila ligt in een andere provincie en ze is in die tijd ver van haar familie gescheiden. Toch kijkt ze positief terug op deze tijd. “Hier heb ik mijn passie voor koken ontwikkeld. Ik keek naar andere mensen die aan het koken waren en zo leerde ik de gerechten zelf te maken”, vertelt Angie.

Koken betekende veel
Maar het leren koken betekende meer voor haar. Ze leerde dingen die ze thuis nooit had meegekregen, omdat haar ouders haar vanwege de armoede niet naar school konden brengen. “Ik leerde wat gezond eten was, ik leerde organiseren, een budget te maken en alles weer schoon te maken. Dit vind ik belangrijk en daarom wil ik dit ook aan Nicole leren.”

Nicole is de oudste dochter van Angie. Ze wordt voor haar onderwijs gesponsord door stichting Sparrow. Daar is Angie ontzettend dankbaar voor. Wanneer we met zijn allen genieten van de Chicken Tinola die Angie voor ons heeft bereid zegt Angie: “Ik neem mijn ouders niks kwalijk van vroeger. Ik heb veel geleerd in Manila en heb mijn familie kunnen helpen. Nu ben ik vooral dankbaar dat Nicole een kans krijgt om haar dromen waar te maken.”

Remco Pijper, oprichter en directeur van Stichting Sparrow, is trots op het Filipijnse kookboek. “Met dit boek willen we deze mensen laten zien door hen naar de keuken van de lezer te brengen. Zij hebben de recepten voor dit boek aangedragen en zij leggen ook de recepten uit. Het hele team, vele sponsorkinderen en ouders waren betrokken bij de totstandkoming van dit kookboek.”

Met de opbrengst van het kookboek willen Remco en Ellie Pijper in de Filipijnen een nieuw studiehuis inrichten. Het aantal kinderen in het onderwijsprogramma van Stichting Sparrow groeit de laatste tijd hard, wat maakt dat er nieuwe faciliteiten nodig zijn om hen goed te begeleiden.

Over de auteurs
Remco en Ellie Pijper hebben 7 jaar op de Filipijnen gewoond. Daar richtten zij stichting Sparrow op om kansarme kinderen toegang tot onderwijs te geven. Via hun studiehuis, met een team van leerkrachten en maatschappelijk werkers, geven zij op maat gemaakte begeleiding. Hun doel is dat ieder kind een beroepsdiploma haalt. Het boek is te bestellen via deze website en vanaf januari ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Bovenstaand bericht is aangeleverd door tekstschrijver Johan Kroes.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen