Gert-Jan Segers reageert op regeerakkoord: 'Gods liefde en licht laten zien in wat we doen'

Dagelijks leven 16 december 2021 ChristenUnie
Gert-Jan Segers

Partijleider Gert-Jan Segers heeft op de website van zijn partij uitgebreid gereageerd op het regeerakkoord dat gisteren is gepresenteerd. Daarbij gaat hij niet in op de medisch-ethische kwesties in het regeerakkoord. Wel stelt Segers onder meer dat de partij Gods liefde en licht wil laten zien in wat ze doen. Lees hieronder zijn volledige reactie. 

'Ik kan me geen jaar herinneren met zoveel onrust. Corona lijkt ons uit elkaar te duwen. De polarisatie verdeelt ons, is naar binnen gekropen op ons werk, in onze families, onze kerken. Onzekerheid over de toekomst, onze vrijheden, onze gezondheid: ze raken onze onderlinge verhoudingen tot aan de keukentafel toe.

De politiek wakkert die onrust ook nog eens flink aan. In Den Haag is dit een jaar van verdeeldheid, bittere debatten, harde woorden, wantrouwen. Het cynisme over politiek is ook fors. En ik snap dat. Door de kinderopvangtoeslag en het falen rond de hersteloperatie in Groningen is de boosheid op alles wat met de overheid te maken misschien wel groter dan ooit. Overheid en politiek waren te vaak bezig met zichzelf, in plaats van met de mensen die ze moeten dienen.

Zelfs als je op die onstuimige zee probeert wat olie op de golven te gooien, ontkom je niet aan het wantrouwen; je bent immers onderdeel van datzelfde soepie. De golven gaan ook bij onze eigen ChristenUnie soms hoog, terwijl de peilingen ons – als enige van de vier coalitiepartijen – tenminste nog het voordeel van de twijfel geven.

Je kunt óók zeggen dat het bijzonder is dat we onszelf als christenen opnieuw terugvinden op een plek van invloed. 

Het zijn niet de omstandigheden waaronder het aantrekkelijk is om een coalitie in te stappen. En je zou kunnen zeggen dat we er maandenlang ook veel aan hebben gedaan om eraan te ontkomen. Maar goed, dat is niet gelukt.

Maar je kunt óók zeggen – en mensen zeggen dat ook tegen mij – dat het tegelijkertijd bijzonder is dat we onszelf als christenen opnieuw terugvinden op een plek van invloed. Op een plek waar we, soms heel groot, soms heel klein, het verschil kunnen maken in het leven van mensen.

Jona
In onze fractie gebruikte ik al eens het beeld van Jona. Hoezeer we ook weg probeerden te komen voor de grote opdracht die ons als onderdeel van coalitie en kabinet nu wacht; hier staan we dan toch. Uitgespuwd op het strand, onderweg naar iets waar we tot voor kort he-le-maal geen zin in hadden, maar wat we wel gaan doen. In de hoop en met de overtuiging dat we daarmee echt iets goeds kunnen betekenen voor het land.

Niet dat dit zoals bij Jona een heilige roeping is, of dat er een goddelijke opdracht voor coalitiedeelname is, dat we dit wel móeten doen. Maar we hebben wel een verantwoordelijkheid om het goede te doen en voelen dat ook zo. We doen het niet voor onszelf. Maar voor de ander. Juist in deze zware tijd willen we dienstbaar zijn aan de mensen die onze inzet nodig hebben, aan een samenleving waarin de kloven alleen maar groter lijken te worden en aan een geschonden schepping.

Ik moest denken aan die machtige woorden van de Prediker dat er voor alles onder de hemel een tijd is. En juist nu in deze pittige periode is het:

Een tijd om te planten, om te helen. Een tijd om op te bouwen, om te zoeken. Een tijd om te herstellen, Om lief te hebben, een tijd voor vrede.

Vooruitkijken naar de toekomst…
En dat is wat we gaan doen. De titel van het coalitieakkoord is ‘omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’. Het past ook goed bij de missie van de ChristenUnie.

Die toekomst draait voor mij om de volgende generatie. Om een betere omgang met de schepping en het beperken van de gevolgen van klimaatverandering in het belang van onze kinderen. Om het bouwen van voldoende en betaalbare huizen waardoor dwars door alle generaties en sociaaleconomische situatie heen voor iedereen een plek in ons land te vinden is. Om als kind waardig te kunnen opgroeien, zonder dat schulden en armoede je bij voorbaat van je toekomst beroven. Om te kunnen studeren en je talenten in te zetten, zonder dat je bijna tot je pensioen vastzit aan een grote schuld. Om in veiligheid en vrijheid te kunnen leven, zonder dat de drugsmaffia of – verder weg – internationale agressors ongestraft hun gang kunnen gaan. Om herstel van vertrouwen in de overheid en in elkaar, over verschillen heen, omdat alleen zo onze samenleving een samenleving blijft. Om recht doen aan mensen ver weg en dichtbij.

De toekomst draait om herstel van vertrouwen in de overheid en in elkaar. 

Het zijn grote opgaven en deze coalitie heeft grote ambities om aan die toekomst te werken. Het coalitieakkoord laat dat ook zien. We trekken veel geld uit; voor klimaat, voor betaalbaar wonen, voor perspectief voor gezinnen, voor beter onderwijs, voor een toekomst voor de boeren met kringlooplandbouw, voor goede zorg. We zetten een koers uit voor een langere tijd, meerdere kabinetsperiodes, waarin we zelf de eerste betekenisvolle stappen zullen zetten.

…en omzien naar elkaar
Juist in deze pittige tijd is het nu de vraag: hoe houden we de boel bij elkaar? Kunnen we ervoor zorgen dat iedereen meekomt? Kunnen we ook in het dagelijks leven van mensen laten zien dat we het hier niet alleen voor onszelf leven, maar juist ook voor onze naaste. Des te belangrijker is dan dat andere stukje van de titel van het coalitieakkoord. Het ‘omzien naar elkaar’.

Ik denk dan aan mensen die het net wel of net niet redden. Bestaanszekerheid is voor ons een heel belangrijk thema geweest tijdens de onderhandelingen. Betaalbare huizen, een hoger minimumloon, hogere uitkeringen, meer zekerheid rond werk, de kans voor iedereen om te studeren. Dit zijn de zaken die mede bepalen of we in ons land de boel bij elkaar kunnen houden, of dat we compleet uiteenvallen in een zelfredzame, rijke bovenlaag en een aan hun lot overgelaten onderklasse. En voor ons was het cruciaal dat dit coalitieakkoord juist ook goed nieuws zou zijn voor de mensen die het vaak net niet redden. Juist zij hebben recht op meer bestaanszekerheid.

Ik denk ook aan de mensen die al door het ijs zijn gezakt. Die vastzitten in armoede en schulden, die dakloos zijn geworden, gevlucht zijn, worden uitgebuit als arbeidsmigrant of prostituee. Dit coalitieakkoord bevat opnieuw veel extra geld en garandeert extra inzet om het gruwelijke onrecht waar deze mensen onder te lijden hebben, veel sterker wordt aangepakt.

De anonieme overheid die slachtoffers van de toeslagenaffaire tegenover zich vonden, moet weer een mensgerichte overheid worden. 

Ik denk, tot slot, aan heel veel mensen die gewoon hun leven leidden, die weinig van de overheid nodig hadden, tot die overheid zelf hen platwalste. De slachtoffers van de toeslagenaffaire of de aardbevingsschade in Noord-Nederland. De anonieme overheid die zij tegenover zich vonden, moet weer een mensgerichte overheid worden, met wetten die deugen en loketten waarachter mensen zitten die kunnen luisteren en helpe. Dit coalitieakkoord verandert ook in dat opzicht de koers.

Van mooie woorden naar betekenisvolle daden
Omdat vertrouwen te paard gaat en te voet komt, zal het heersende cynisme en de voelbare polarisatie in politiek en samenleving met dit coalitieakkoord echt niet zomaar ineens verdwenen zijn. Dat realiseer ik me heel goed.

Het enige wat we kunnen doen om langzaam uit dat wak van wantrouwen te komen, is onze mooie woorden omzetten in betekenisvolle daden. Is samen recht te doen aan heel reële noden van grote groepen mensen in onze samenleving. Beter zorg dragen voor de schepping. Is impact hebben met onze diepgevoelde idealen.

Niet voor onszelf, maar voor de ander.

Ruim twee maanden nadat we aan deze onderhandelingen begonnen en alweer negen maanden na de verkiezingen, is dat wat we gaan doen.

De Ierse band U2 zingt: There is a dark that we shouldn’t doubt and there is a light don’t let it go out. En zo is het. Als kinderen van het Licht en navolgers van Christus zijn we geroepen om het goede te doen, het zout van de wereld te zijn, iets van Gods liefde en licht te laten zien in wat we doen. Juist ook als het donker is. Dat is wat we willen gaan doen. Met de moed van de hoop. Onder de zegen van onze goede God.'

De rol van de ChristenUnie bij het nieuwe regeerakkoord kwam deze week ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het volledige fragment vanaf minuut 10:25

Praatmee

Beluister onze podcast

#356 Jeffrey & dr. Wim Dekker over iftar-maaltijden, de NGK-synode en de 40-dagentijd
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Agnes van Haaften
Nieuws

IZB publiceert rapport ‘Op zoek naar toewijding. Twintigers en de kerk’

Wat hebben kerkelijk betrokken twintigers nodig om te groeien in geloof? Agnes van Haaften, hoofd Gemeentecontact en -advies bij de IZB, sprak daarover met twintigers en kerkelijke professionals en deelde haar bevindingen in een rapport. ‘Twintigers

Ds. W. P. Emaus
Video

Hervormde predikant vertelt over loodgieter die Spurgeon hoorde spreken

'Ik hoor ook bij die wereld. Dan kan het ook voor mij en dan is het ook voor mij'. Dit citaat is afkomstig van een loodgieter. Hij kwam ooit tot geloof nadat hij de bekende predikant Charles Spurgeon hoorde spreken. Deze anekdote werd door ds. W. P.

Jordan Cernek
Nieuws

Schadevergoeding voor christelijke leraar die ontslagen werd na weigeren trans-voornaamwoorden

Een christelijke leraar uit de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een schadevergoeding van 20.000 Amerikaanse dollar ontvangen. Dat meldt The Christian Post. Docent Jordan Cernek werd door het Argyle School District ontslagen nadat hij weigerde transl

Clive Johnston
Nieuws

Baptistenvoorganger aangeklaagd om openluchtdienst nabij abortuskliniek

De Noord-Ierse baptistenvoorganger Clive Johnston (76) is aangeklaagd, nadat hij voorging tijdens een openluchtdienst. De autoriteiten beschuldigen hem van het overtreden van de omstreden bufferzone-wetgeving rond een abortuskliniek in Coleraine. Dat

Larry Sanger
Positief nieuws

Medeoprichter Wikipedia is nu christen: "Niemand bekeerde mij, ik las alleen de Bijbel"

Larry Sanger, medeoprichter van Wikipedia, liet onlangs weten dat hij christen is geworden. Als scepticus twijfelde hij jarenlang over geloof en God. 'De tijd is rijp om volledig en openbaar te getuigen dat ik een christen ben', stelde hij onlangs in

Roelof Ham
Column

Voor geloven is meer nodig dan de waarheid ontdekken

Er valt mij al langer iets op. De laatste keer dat ik het tegenkwam was tijdens een podcast van Wierd Duk, Lenny Kuhr en Bart Nijman. Het ging over Israël, antisemitisme en wat er speelde in het Midden-Oosten. Vertwijfeld vroegen de drie gesprekspart

jacobs
Column

Hoe een knorrige hoteleigenaar mij anders tegen het aardse bestaan liet aankijken

In zijn nieuwste dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs onder meer hoe hij Poerim heeft beleefd. Maar hij deelt ook hoe hij anders tegen het aardse bestaan leerde aankijken door een knorrige hoteleigenaar in Antwerpen. De levenslessen liggen voor het op

Ds. G. Kater
Nieuws

Ds. G. Kater aanvaardt beroep hersteld hervormd Ridderkerk

De hersteld hervormde gemeente in Ridderkerk verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. G. Kater (foto) heeft het beroep aanvaard. Hij neemt dus afscheid van Arnemuiden. In Ridderkerk wordt Kater de directe collega van ds. C. J. P. van der Bas. De hersteld

Meerartikelen

India
Nieuws

Massaal protest van christenen in India tegen anti-bekeringswet

Bijna 200.000 christenen verzamelden zich afgelopen week in het dorp Borum, in de noordoostelijke Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, om te protesteren tegen de invoering van een omstreden anti-bekeringswet. De wet, die al sinds 1978 bestaat maar no

Glossy 'Heilige Ruimte'
Nieuws

Glossy 'Heilige Ruimte' verschijnt bij tweede editie van gelijknamig congres

Op woensdag 12 maart verscheen de nieuwe glossy 'Heilige Ruimte, plekken van betekenis. De publicatie werd gepresenteerd tijdens het tweede congres 'Heilige Ruimte' dat die dag in Leeuwarden plaatsvond. De glossy belicht de verborgen waarde en beteke

René van Loon
Nieuws

Studiemiddag ‘Kerk door de ogen van de gast’

Op vrijdag 21 maart vindt in Almere een studiemiddag plaats over het thema ‘Kerk door de ogen van de gast’. Tijdens deze studiemiddag zal René van Loon, predikant in Rotterdam, de resultaten presenteren van zijn onderzoek naar de manier waarop niet-k

Wim Dekker
Podcast

Wim Dekker over ‘homobesluiten’ NGK-synode: “Er worden te grote stappen gezet”

“Als de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) het huwelijk niet goed afbakenen, creëert men een sfeer waarin onbedoeld een hellend vlak wordt betreden. Dat moet men zien te voorkomen”, stelt dr. Wim Dekker. In de NGK zijn tijdens een recente synoded

Kerk
Nieuws

Bijna helft hervormde predikanten voelt zich geestelijk verbonden met andere refo-kerk

Ruim 45 procent van de predikanten binnen de Gereformeerde Bond voelt zich geestelijk meer verbonden met een andere reformatorische kerk dan met een naburige PKN-gemeente. Dat blijkt uit een rondgang van Cvandaag onder ruim 140 hervormde predikanten.

Prof. dr. Arnold Huijgen
Opinie

Het Trump-tijdperk: kies als christen voor Europa

Met verbijstering heb ik de afgelopen weken gezien wat in de Verenigde Staten gebeurde sinds het aantreden van president Trump. Zijn minachting voor vrouwen en minderheden, voor rechtsstaat en democratie waren allang bekend. En toch is het schokkend

Engeland
Nieuws

Britse straatprediker vrijgesproken na kritiek op de Koran

De Britse straatprediker Karandeep Mamman is op 12 maart door de rechter vrijgesproken van haatzaaien. De rechtszaak volgde op een incident in januari 2023, waarbij Mamman tijdens een openluchtprediking kritiek uitte op de Koran en werd omringd door

Nigeria
Nieuws

Opnieuw christenen in Nigeria slachtoffer van dodelijke aanval door Fulani-herders

Een gewelddadige aanval door Fulani-herders heeft het leven gekost aan zeven christenen in Nigeria. De aanval begon met een dodelijke steekpartij en escaleerde tot een grootschalige aanslag op een christelijk dorp. Op zondag 9 maart werd een christel

Ds. J. M. J. Kieviet
Video

CGK-predikant vertelt over Syrisch meisje dat haar vader verloor: "Alleen omdat hij christen was"

"Nu heeft Gara geen vader meer, en dat alleen omdat hij christen was", aldus ds. J. M. J. Kieviet. De CGK-predikant deelde in een preek een aangrijpend verhaal over de zevenjarige Gara uit Syrië die haar vader verloor. Haar vader, die buschauffeur wa

SDOK podcast
Podcast

SDOK podcast: Genezingswonder leidt hindoepriester tot Jezus

Binod uit Nepal is hindoepriester en geneest van een dodelijke ziekte nadat Jezus aan hem verschijnt in een droom. Als hij vervolgens besluit om Jezus te gaan volgen, wordt Binod door zijn familie op straat gezet en verliest hij ook zijn baan. Zijn b

Otto Grevink
Video

Ds. Otto Grevink over het tweede gebod: "Jouw godsbeeld kan in de weg staan"

Het tweede gebod houdt in dat je geen beelden of voorwerpen mag maken om die als god te vereren, omdat alleen God zelf mag worden aanbeden. Ds. Otto Grevink merkt op dat sommigen "met een heel massief beeld van God zijn opgevoed: zo is God, en niet a

Joël, Bagtowar en Mandy
Podcast

Hoe betrek je God in je werk of studie? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Joël, Bagtowar en Mandy in gesprek over hoe je God kunt betrekken in je werk en je studie. Hoe doe je dat, welke struikelblokken kom je tegen en waarom zou je dat eigenlijk doen? Dit en meer kun je in deze afl