cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cees Zweistra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Filosoof Cees Zweistra noemt preek Paul Visser voorbeeld van modern complotdenken

"Wat dominee Paul Visser doet is kenmerkend voor het nieuwe complotdenken", merkt filosoof Cees Zweistra op naar aanleiding van de veelbekeken preek van de PKN-predikant uit Rotterdam over Openbaring 13 en The Great Reset. De auteur van het boek Waarheidszoekers - Wat bezielt complotdenkers? besprak een preekfragment van Visser in het KRO-NCRV-programma Jacobine op 2.

Zweistra: "Visser zegt niet dat er een complot is. Hij zegt niet: ik ga jullie even haarfijn uitleggen die het complot van de elite eruitziet. Wat hij doet is insinueren en suggereren door hardop vragen te stellen en zich op te stellen als kritisch burger. Dit is kenmerkend voor het nieuwe complotdenken: er wordt geen theorie naar voren gebracht, maar gemorreld aan instituties of een gedeelde waarheid."

In de christelijke media wordt momenteel veel geschreven naar aanleiding van de preek van Paul Visser, die door meer dan 200.000 mensen is bekeken. Voor CIP.nl schreef prof. dr. Willem Ouweneel een column over Openbaring 13 en eindtijd-deskundige Jeroen Koornstra merkte in zijn column op dat Visser vooral opriep tot nuchterheid, waakzaamheid en een vast geloof. 

CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper en theoloog Wim Dekker bespraken de preek van ds. Paul Visser in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 5:30

Bekijk de preek van Paul Visser en klik hier om Jacobine op 2 terug te kijken:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Deze Cees Zweistra stopt broeder Visser in een hokje “nieuw complotdenken” en benoemt deze nieuwe generatie als kwaadaardig. Zie interview met Zweistra in Trouw dd 25 september 2021. Zweistra heeft niet goed geluisterd naar de preek van dr. Visser. De waarheid is dat de eschatologie (leer van de laatste dingen) bij Visser op geen enkele manier omslaat in politiek activisme of politieke apocalyptiek (een voortijdige concretisering van de laatste dingen).