cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerkje in Oeganda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2021 door Redactie

Oegandese christen door islamitische broer aangevallen met kapmes

In het oosten van Oeganda is een 39-jarige man door zijn islamitische broer aangevallen met een kapmes omdat hij zich bekeerd heeft tot het christendom. De man werd op zijn eigen land aangevallen toen hij tegen zijn broer vertelde ”van Christus” te zijn, zo meldt Morning Star News.

Abudlawali Kijwalo is afkomstig uit een streng-islamitische familie. Het werd dan ook allesbehalve gewaardeerd dat hij zich bekeerde tot het christendom. Meerdere keren bedreigden en waarschuwden familieleden hem dat hij niet meer naar christelijke muziek moest luisteren en ook niet meer moest zeggen dat Jezus Christus zijn Heiland was. Op de dag van de aanval luisterde Kijwalo zoals wel vaker naar een christelijk radiostation. Toen hij diezelfde middag aan het werk was met zijn vee, kwam zijn broer op hem af.

Die vroeg hem op de man af of hij nog steeds moslim was of dat hij zich nu christen noemde. ”Ik ben van Christus”, antwoordde Abudlawali. De broer haalde vervolgens een kapmes onder zijn mantel vandaan en sloeg Abudlawali daarmee op zijn hoofd. Die viel schreeuwend en hevig bloedend op de grond. De broer liep weg, waarschijnlijk in de veronderstelling hem vermoord te hebben. Abudlawali kreeg echter snel hulp van een dorpeling die de aanval zag gebeuren en werd snel naar een dokter gebracht. De arts wist hem succesvol te behandelen, waardoor Abudlawali de aanslag overleefde.

Het is zeker niet voor het eerst dat een christen wordt aangevallen in Oeganda. Eerder deze maand kwam een predikant om het leven nadat moslimextremisten zijn huis in brand staken. Er geldt godsdienstvrijheid in het Afrikaanse land, maar moslimfamilies accepteren het vaak niet als iemand zich bekeert tot de islam. Daardoor vinden er vaak individuele aanvallen op christenen plaats zoals de aanval op Abudlawali. Overigens is slechts 12 procent van de bevolking van Oeganda moslim en maar liefst 84 procent christen. Het land stond eerder in de Ranglijst Christenvervolging die jaarlijks wordt uitgebracht door Open Doors, maar kwam daar dit jaar niet in voor.


Christenvervolging
- In deze 7 landen die deelnemen aan het WK voetbal worden christenen vervolgd
- 150 Nederlandse kerken kleuren bloedrood: SGP en CU willen meer aandacht voor christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen