cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 juli 2021 door Arie van der Veer

Staat jouw naam in het boek des levens?

‘Zij zochten naar het schriftelijke bewijs dat ze in de geslachtsregisters waren ingeschreven, maar ze vonden het niet. Op grond daarvan werden ze onrein verklaard en van het priesterschap uitgesloten’ - Nehemia 7:64. Ezechiël 45 maakt onderdeel uit van het tempelvisioen van Ezechiël.

Het volk Israël bevindt zich voor een groot deel in ballingschap. Het zijn donkere tijden.
Toch mag Ezechiël profeteren over een nieuwe toekomst. Een nieuwe tempel. Je leest daarover vanaf hoofdstuk 34. Israël zal herrijzen als uit de dood. Israël en Juda zullen verenigd worden. De vijanden zullen tenietgedaan worden. Ezechiël spreekt erover hoe de Heere Zelf Herder zal zijn van Zijn volk. Bovendien zal de Heere het stenen hart wegnemen en een vlezen hart geven. Hij zal ervoor zorgen dat ze in Zijn inzettingen zullen wandelen.

Klop ook eens bij Hem aan als je niet zeker weet of jouw naam in het boek des levens staat.

In hoofdstuk 45 gaat het over een nieuwe verdeling van het land. Priesters hebben ook recht op een stuk. Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je een priester bent. In Nehemia 7 lees je dat de familie Barzillai dacht dat zij behoorde tot de priesters. Maar bij controle in het tempelregister bleek hun naam er niet in te staan.

Wat een teleurstelling! Je bent er heilig van overtuigd dat je tot de priesterstand behoort, maar als ernaar wordt gevraagd, kun je het bewijs niet leveren.

In het boek Openbaring lees je ook over een boek. Het boek des levens. Daarin staan de namen van Gods kinderen. Maar ook dat er geen tempel meer zal zijn. Wel een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Wij gaan niet over de administratie. Wij beslissen niet: wie wel en wie niet. Gelukkig maar.

Stel je nou voor dat je denkt dat je erin staat, maar dat je naam toch ontbreekt.
Hoe werd het destijds in Jeruzalem opgelost?
Bij de nieuwe tempel van toen werd besloten het definitieve oordeel aan de nieuwe hogepriester over te laten. Want de hogepriester kon en mocht het aan God vragen.
Dat is gedaan. Gods oordeel was positief.

Klop ook eens bij Hem aan als je niet zeker weet of jouw naam in het boek des levens staat.
Wij gaan niet over de administratie. Wij beslissen niet: wie wel en wie niet. Gelukkig maar.
Jezus is onze Hogepriester!

Klop bij Hem aan.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Arie, mag in dit verband ook gezegd worden, wat overigens niet in de Bijbel staat dacht ik, “we zullen er zien die wij niet verwacht hadden”, en ook omgekeerd! Of moeten we meer de vinger leggen bij het “Maar gij hebt niet gewild”, dus gevolg van ongeloof?