cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 februari 2021 door EO

Bijna 1 op de 5 christenen gaat na corona niet of minder naar de kerk

Bijna 1 op de 5 kerkgaande christenen verwacht dat de coronacrisis een negatief effect op hun kerkgang zal hebben. 15 procent van de christenen verwacht na de coronacrisis minder vaak naar de kerk te gaan. 4 procent verwacht zelfs helemaal geen kerkdienst meer te bezoeken. Dat blijkt uit het onderzoek dat de EO samen met het Nederlands Dagblad door bureau Direct Research liet uitvoeren.

Slechts 3 procent van de kerkgaande christenen is van plan na de coronacrisis vaker een kerk te bezoeken. Belangrijkste reden voor kerkgangers die van plan zijn minder vaak te gaan is dat de coronacrisis heeft laten zien dat de kerkgang voor hen vooral een gewoonte was (34%). 16 procent geeft aan dat het geloof het afgelopen jaar minder sterk is geworden of is verdwenen. Een ander deel (30%) geeft aan na de coronacrisis de fysieke kerkgang deels te vervangen door online kerkdiensten.

Vooral bij de ondervraagde katholieken en gereformeerden is het aandeel kerkgangers dat minder vaak een kerk gaat bezoeken hoog: bij beide groepen is dat 20 procent. Binnen de groep die na de crisis helemaal stopt met het bezoeken van een fysieke kerkdienst zitten relatief veel katholieken.

Een jaar geleden
Begin volgende maand is het een jaar geleden dat de meeste kerken in Nederland door de coronacrisis hun deuren moesten sluiten. Om te onderzoeken wat dit met de geloofsbeleving heeft gedaan ondervroeg onderzoeksbureau DirectResearch ruim duizend christenen die voor de coronacrisis minimaal één keer per maand naar de kerk gingen.

Meer lezen
Op de speciale pagina kerk en corona is veel meer te lezen over het onderzoek en de resultaten. In de uitzending van Dit is de Dag op NPO Radio 1 van donderdagavond 25 februari wordt gereageerd op het onderzoek door Theoloog des Vaderlands Almatine Leene, bisschop Gerard de Korte, scriba van de Protestantse Kerk René de Reuver en kerkplanter Remmelt Meijer.

Onderzoek
Het onderzoek naar het verwachte kerkgedrag van christenen is een samenwerking tussen verschillende afdelingen van de Evangelische Omroep (Dit is de Dag, Visie, Eva) en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch.


Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Waarom zou het Coronabeleid zo lang worden uitgerekt? Ik wil niemand persoonlijk beschuldigingen, maar dat dit beleid verwoestende gevolgen heeft was te verwachten. Dit zal sommige (politieke) partijen met genoegen gadeslaan.

Dus kerken open de deuren.