cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gérald Darmanin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 februari 2021 door Redactie

Franse minister van Binnenlandse Zaken: "Christenen vormen vooraanstaand probleem"

Protestants-evangelische christenen in Frankrijk vormen volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin een 'vooraanstaand probleem'. Evangelical Focus zet zijn standpunt en reacties van gelovigen uiteen. "We kunnen niet samenwerken met mensen die niet zwart op wit kunnen stellen dat de wet van de Republiek boven de wet van God staat", aldus de minister.

De overheid deed recent een wetsvoorstel tegen 'seperatisme'. De Franse overheid licht toe dat er een parallele samenleving ontstaat door de aanwezigheid van extremistische moslims. Om deze reden worden er nieuwe wetten ingevoerd die de samenleving bij elkaar moet houden. De regering geeft aan dat "de vrijheid van godsdienst in stand wordt gehouden, mits deze in vrede wordt gepraktiseerd".

Kinderen zijn voortaan leerplichtig vanaf 3 jaar oud, om extremistisch onderwijs voor te zijn. Daarnaast worden een polygame huwelijk verboden en moeten mannen die met meerdere vrouwen getrouwd zijn het land verlaten. In radicale islamitische groepen is het belangrijk dat vrouwen maagd zijn als ze trouwen. Doktoren kunnen hiervoor een onderzoek uitvoeren om zo een 'maagdelijkheidsverklaring' te geven. Het geven van zo'n verklaring is met het invoeren van de nieuwe wetgeving strafbaar.

Minister Darmanin reageert op de nieuwe wetgeving. In een televisie-interview met C News noemt Darmanin christenen een 'vooraanstaand probleem'. "Uiteraard vormen christenen niet een probleem zoals moslims", aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Darmanin stelt dat moslimextremisme zorgt voor een toename van terrorisme en hiermee een gevaar vormt voor de samenleving. "Maar het is niet alleen de islam die een probleem vormt, maar ook christenen zijn een vooraanstaand probleem."

Christenen reageren verontwaardigd op de uitspraak van de Franse minister. "Ik ben erg benieuwd naar wat deze 'vooraanstaande problemen' zijn", stelt Tim Kyle van Youth For Christ in Frankrijk op Twitter.

Ook de directeur van de Nationale Raad van Evangelische Protestanten in Frankrijk (CNEF) Romain Choisnet stelt dat de uitspraak van Darmanin ongegrond is. Het landelijke samenwerkingsverband voor protestants-evangelische kerken geeft aan dat kerken regelmatig onterecht de schuld krijgen van sociale problemen in de samenleving. "Frankrijk schiet er niets mee op om christendom met de islam onder één noemer te vatten", reageert Romain Choisnet namens CNEF. "Het christendom heeft de Republiek vormgegeven en koestert de culturele erfenis van het land, de islam wil dit vervangen."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"We kunnen niet samenwerken met mensen, die niet zwart op wit kunnen stellen dat de wet van de Republiek boven de wet van God staat". Ik snap zijn probleem. Voor Christenen legt Jezus Christus nu eenmaal veel meer gewicht in de schaal van hun levens dan de overheid. Maar de overheid kan van ons weten, dat wij heel loyale burgers zijn en dat zij voor bijna alle dingen op ons kan rekenen (Rom. 13). Maar wanneer we in zeer essentiële dingen gedwongen worden om te kiezen (Hd. 5: 29), dan houden we op Jezus, want we behoren Hem toe.