cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
zingen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juli 2020 door Redactie

Peiling RD: Meeste kerken zingen tijdens de dienst

Ondanks de vele waarschuwingen om voorzichtig te zijn met zingen, kiezen de meeste kerken toch voor samenzang. Dat blijkt een peiling van het Reformatorisch Dagblad. Toch zijn er ook kerken die voor creatieve oplossingen hebben gekozen.

Samenzang is eigenlijk al vanaf het begin van de coronacrisis een heikel punt. Wereldwijd wist het virus zich via tal van kerkdiensten te verspreiden. Volgens sommige experts heeft dat vooral te maken met het zingen. Wanneer er in slecht geventileerde ruimtes op korte afstand van elkaar gezongen wordt, lijkt het risico op besmetting vele malen groter te zijn. Toch is daar nog geen zekerheid over.

Nu we weer met grotere aantallen naar kerk mogen, is de samenzang wederom een punt van discussie. Het Reformatorisch Dagblad deed daarom eerder deze week een peiling door middel van een poll. Mensen werden gevraagd hoe de samenzang in hun kerk werd vormgegeven. 2300 mensen brachten hun stem uit. Maar liefst 71% daarvan geeft aan dat de kerkgangers bij hun in de dienst gewoon mogen zingen. Wel wordt daarbij vaak gevraagd of er ingetogen en gedempt gezongen kan worden. Slechts 1% geeft aan dat er een mondkapje wordt gebruikt bij het zingen.

Sommige kerken kiezen voor een creatieve oplossing. Zo zijn er gemeenten waar slechts een kleine groep mag zingen. De rest mag dan meeneuriën. Ook zijn er gemeenten waar een zanggroep zingt en waar de aanwezigen gevraagd wordt om met het hart mee te zingen. Er zijn ook kerken die helemaal geen muziek hebben of die ervoor kiezen om oude opnamen van gemeentezang te laten horen.

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen