NRC-columniste hekelt euthanasiebeleid: 'Bij twijfel doen, dat is euthanasie anno 2020'

We zijn doorgeslagen in het euthanasiebeleid. Dat is de conclusie van NRC-columniste Rosanne Hertzberger. In haar nieuwste column in het dagblad haalt ze uit naar de huidige wijze waarop we naar euthanasie kijken. ‘Bij twijfel doen, dat is euthanasie anno 2020’, luidt de kop boven haar column. Ze schreef de column naar aanleiding van de vrijspraak van een verpleeghuisarts die een verwarde, angstige wilsonbekwame vrouw euthanasie verleende.
Lange tijd was het heel belangrijk dat een patiënt heel duidelijk zelf aangaf euthanasie te willen. Bij wilsonbekwame mensen is die voorwaarde volgens Hertzberger al een tijdje niet meer zo hard. ‘Ondraaglijk lijden mag in de praktijk worden vastgesteld aan de hand van vage signalen als eten en drinken weigeren en huilen’, schrijft ze in haar column. Dat gaat volgens haar soms zelfs zo ver dat fysiek verzet tijdens de euthanasie van een dementerende patiënt wordt gezien als het gevolg van de ziekte.
De columniste benadrukt ook dat mensen van mening kunnen veranderen. Bijvoorbeeld omdat een verslechterde gezondheid minder ondraaglijk blijkt of omdat mensen banger worden voor de dood. Dan kan het zomaar dat mensen toch liever kiezen om te blijven leven. ‘Stel, dat komt in 5 procent van de gevallen voor, en er zijn straks veertig van dit type euthanasiegevallen per jaar, dan accepteren we dat er jaarlijks twee mensen door een arts worden vermoord in dit land. Want moord, dat is de definitie van euthanasie zonder toestemming.’
Praatmee