Britse erfgoedorganisatie onder vuur vanwege kinderboekje: ‘Pasen is een heidens feest’

De Britse erfgoedorganisatie English Heritage ligt onder vuur vanwege een kinderboekje waarin Pasen wordt beschreven als een heidens feest. Dat meldt The Christian Post. Het boekje noemt Pasen een ‘viering van de lente’ en verwijst naar de godin Eostre als naamgever van het feest. Christelijke verwijzingen ontbreken volledig.
'Wist je dat Pasen begon als een viering van de lente?', staat er in het boekje. 'Lang geleden begroetten mensen de warmere dagen en het nieuwe leven door de godin Eostre te eren.'
Bezoekers reageerden geschokt op de inhoud. Phil, voorzitter van het bestuur van een katholieke basisschool in Kent, zei in The Telegraph: “Het christelijke verhaal is volledig uitgewist.” Hij moest zelf aan zijn zevenjarige zoon uitleggen wie Eostre is.
Ook historicus Giles Udy liet van zich horen. Hij noemt het schrappen van het christelijke verhaal een ‘zorgwekkende trend’ binnen Britse overheidsinstellingen. Hij vergelijkt het zelfs met atheïstische onderdrukking van religie onder Sovjetregimes.
Bezoekster Julie McNamee, die zichzelf geen christen noemt, vindt het kwalijk dat kinderen niet het volledige verhaal krijgen. “Educatief materiaal voor kinderen zou op z’n minst het christelijke Paasverhaal moeten noemen.”
English Heritage verdedigt zich door te zeggen dat het boekje onderdeel is van een breder educatief programma. Op hun website staat wel degelijk informatie over de christelijke betekenis van Pasen. Zo wordt Pasen daar ‘de belangrijkste datum op de christelijke kalender’ genoemd. Ook wordt uitgelegd hoe het moment van Pasen in 664 na Christus werd vastgesteld tijdens de Synode van Whitby.
Daarnaast vertelt de organisatie op Facebook over de oorsprong van de paaseierenjacht. Die zou zijn begonnen bij de reformator Maarten Luther, die in de 16e eeuw eieren verstopte voor vrouwen uit zijn gemeente als verwijzing naar het lege graf van Jezus.
Toch blijft de kritiek aanhouden, vooral vanwege het grote verschil tussen het boekje en de bredere uitleg op andere platforms van English Heritage. Veel christelijke bezoekers vragen zich af waarom het hart van het Paasfeest juist in kindermateriaal wordt weggelaten
Praatmee