Amerikaanse kerk wil uitzetting van 22 Afghaanse christenen voorkomen

In de Amerikaanse staat North Carolina maakt een kerk zich ernstig zorgen. 22 christelijke vluchtelingen uit Afghanistan dreigen te worden uitgezet, nog voordat hun asielaanvraag officieel is behandeld. Gemeenteleden van de Church of the Apostles in Raleigh, onder wie theologiestudente Julie Tisdale, komen daarom in actie.
"Deze mensen hebben alles volgens de regels gedaan", vertelt Tisdale. "Ze zijn legaal het land binnengekomen, hebben werkvergunningen, rijbewijzen en huren hun eigen woningen. Ze willen gewoon een rustig leven leiden."
De Afghaanse christenen vluchtten na de machtsovername van de Taliban in 2021. In hun thuisland lopen ze groot gevaar. "Sommigen van hen zijn eerder gearresteerd en gemarteld, alleen vanwege hun geloof in Jezus", zegt Tisdale. "Als ze teruggestuurd worden, is de kans op marteling en dood zo goed als zeker."
Uitzetting werd per mail kenbaar gemaakt
De kerk heeft al meer dan een jaar nauw contact met de vluchtelingen. Ze komen samen in het kerkgebouw voor bijbelstudies en diensten in hun eigen taal. "Het zijn gewone, vredelievende en zelfstandige mensen", zegt Tisdale. "Ze vragen niets bijzonders, alleen de kans om te leven zonder angst."
De dreiging van uitzetting kwam via e-mail: binnen zeven dagen moesten ze vertrekken. De kerk reageerde direct. "We hebben brieven geschreven, gebeld met senatoren en medewerkers van het Congres. Sommige antwoorden zijn nietszeggend, maar er zijn ook goede gesprekken geweest", aldus Tisdale.
Rechtvaardigheid
Tisdale verwijst naar Romeinen 13: "Ze doen wat goed is, precies zoals Paulus schrijft. Ze leven rustig, werken met hun handen en vertrouwen op God."
Volgens haar is dit geen politieke kwestie, maar een kwestie van rechtvaardigheid. "Onze grondwet zegt dat iedereen recht heeft op leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Wij vragen de overheid om die beloften waar te maken."
Oproep aan christenen
Tisdale roept andere christenen op om in actie te komen: "Bid voor barmhartigheid. Schrijf naar je volksvertegenwoordigers. Laat je stem horen."
Ook bekende christelijke leiders mengen zich in de zaak. Franklin Graham, leider van Samaritan's Purse en zoon van wijlen Billy Graham, liet weten: "Ik ben in gesprek met leiders in Washington. De deadline lijkt nu iets uitgesteld, zodat zaken opnieuw bekeken kunnen worden. Ik waardeer die inzet."
De situatie blijft onzeker. "Zolang hun asielaanvragen niet zijn behandeld, blijven we bidden, schrijven en geld inzamelen voor juridische hulp", zegt Tisdale. "We laten hen niet in de steek."
Praatmee