IRS: "Onder Franciscus werd de kerk minder rooms maar meer katholiek"

“Franciscus herinner ik mij als de paus die de verbinding opzocht", aldus Hans van Hoof, directeur van In de Rechte Straat (IRS). “Hij mengde zich niet alleen tussen strijdende partijen, maar zijn eigen eenvoudige afkomst uitte zich met name in dat hij oog had voor het grondvlak, de gewone gelovigen.”
Katholiek
“Onder Franciscus is binnen de Rooms-Katholieke Kerk een ontwikkeling ingezet van minder rooms naar meer katholiek", zo vervolgt de directeur van Stichting IRS. “De kerk is inclusiever geworden, meer gericht op sociale kwesties en daardoor minder traditioneel en institutioneel.” Zo sprak Paus Franciscus’ katholieke houding ook vele protestanten aan door bijvoorbeeld zijn spontane gebeden, veelvuldige gebruik van Bijbelteksten en zijn nadruk op de missie van de gelovige in de wereld. “Hij had een innemende persoonlijkheid, maar inhoudelijk is er in de rooms-katholieke leer weinig veranderd.”
Grondvlak
Een belangrijk punt uit het pontificaat van Franciscus is volgens Van Hoof dat de paus zich sterk heeft gemaakt om het grondvlak van de kerk aan te spreken. “Hij heeft zich ingezet om gelovigen inspraak te geven in de kerk, mede door het opstarten van het synodale proces. Daarmee is hij in feite de strijd aangegaan binnen het Vaticaan, om zo de machtspositie van de clerus in te dammen ten gunste van het grondvlak. Wat de blijvende gevolgen zullen zijn is afhankelijk van de volgende paus", aldus Hans van Hoof. “Wat zou het mooi zijn als Franciscus’ poging om de gewone gelovige meer inspraak te geven in de kerk ertoe bij zal dragen dat Gods Woord een steeds belangrijkere plaats gaat innemen.”
Missiegebied
Onder Franciscus is definitief de focus verlegd van de kerk in het Westen naar het mondiale Zuiden. Zo stelde Franciscus allerlei kardinalen aan uit afgelegen streken in Afrika en Azië. “Onder zijn pausschap werd duidelijk dat Europa niet langer meer het epicentrum is van het rooms-katholicisme. Hij zag ons continent zelfs als missiegebied. Als stichting ervaren we dit ook tijdens het evangelisatiewerk in Zuid-Nederland, Oostenrijk en Italië. Onder rooms-katholieke gelovigen zien we meer openheid om over de Bijbel te spreken, tegelijkertijd bemerken we dat men nauwelijks weet te verwoorden wat het christelijke geloof inhoudt.” Het onderstreept de blijvende noodzaak van het verspreiden van de rijkdom van het evangelie in (voormalig) rooms-katholieke gebieden, een missie waar Stichting IRS zich al 65 jaar voor inzet.
Praatmee