Corona brengt ons leven tot stilstand: Hemelse hulp in Hollandse stilte

God31 maart 2020 Conny Luchtenburg-van Cappellen
Conny Luchtenburg-van Cappellen

Tot in elke vezel van ons bestaan heeft het coronavirus ons geraakt. Waar voorheen corona alleen geassocieerd werd met een lekkere zomerdrank, ademt het nu al weken de sfeer van bedreiging, ziekte en dood. Wij mensen zijn stilgezet binnen een stille doodse 24/7-economie, die tot voor kort door niets en niemand te stoppen leek. Er is geen actie van Albert Heijn met hamsters in de hoofdrol nodig om ons te verzekeren van genoeg bruine bonen en wc-papier. Toch neemt dat de angst uit deze onzekerheid niet weg. Deze situatie voelt voor mij als een oorlogstijd; we zijn in oorlog met een onzichtbare vijand.

Gemiddelde Vinex-bewoner
Eén van de eerst getroffen gemeenten is mijn woonplaats Houten. Normaal gesproken is Houten een groot dorp in de schaduw van de stad Utrecht, waar kinderen nog redelijk beschermd opgroeien. Als kinderkapper heb ik er veel leuke en zelfs dierbare contacten. De gemiddelde Vinex-Houten-Zuid bewoner, waar ik ook toe behoor, heeft een bovengemiddeld leven. Het zijn veelal hoogopgeleide mensen met een aantal kindjes. Zij werken beiden hard om zichzelf en hun kinderen een mooie toekomst te geven. Zeven dagen in de week geven ze alles aan werk, gezin, school en sport; om het maar niet te hebben over de sociale verplichtingen. Ongelukkig zijn ze veelal niet; wel extreem vermoeid.

Met pijn in mijn hart sloot ik een aantal weken geleden mijn kinderkapsalon en de kleurige ruimte functioneert nu als werkplek van mijn zoon.

Er moet in hun geoliede levensmachine níets haperen, want dan wankelt alles. Regelmatig vroeg ik aan een klant: kan je niet iets minder gaan werken? Maar vaak was het antwoord: ‘de vaste lasten laten dit niet toe. De huizen hier in Houten zijn onbetaalbaar op één inkomen en de levensstandaard ligt hoog.’ Lange tijd gunde ik de gezinnen wat meer rust, maar wie had dit scenario kunnen bedenken? Met pijn in mijn hart sloot ik een aantal weken geleden mijn kinderkapsalon en de kleurige ruimte functioneert nu als werkplek van mijn zoon.

Opvoeding en levensvisie
Veel mensen in mijn omgeving geloven niet in God of geven er geen praktische invulling aan. Al zouden zij iets concreets met geloof of kerk overwegen, waar halen zij de tijd vandaan? Zij kiezen meestal wel bewust de school die nog een link heeft hun eigen katholieke opvoeding of voortvloeiende levensvisie. Het voelt belangrijk dat hun kinderen niet totaal vervreemden van tradities en zelf eerlijke keuzes leren maken. Een stap naar de kerk voelt een brug te ver. In het overvolle leven is de zondag juist dat extraatje. De ultieme mogelijkheid om boodschappen te doen, een nieuwe keuken uit te zoeken, sporten en familie te bezoeken. Of gewoon om na een intensieve week helemaal niets doen en te ontspannen. Zelf begrijp ik dat maar al te goed, al bezoek ik wel wekelijks een kerk en is God mij alles waard. In de kerk ontvang ik rust, nieuwe kracht en voel ik gemeenschapszin.

God weggezet
In onze consumptiemaatschappij hebben we God, oneerbiedig gezegd, in de hemel weggezet. Alleen bij trouwen en rouwen is er voor Hem soms nog een plekje. Veel onzekerheden dekken we af met een goede bankrekening, leuke baan, mooie vakantie en fijne vrienden. Waar we vroeger God en elkaar (nodig) hadden, benaderen we nu onze zorgverzekering en nemen plaats op de bank van huisarts en psycholoog.

In onze consumptiemaatschappij hebben we God, oneerbiedig gezegd, in de hemel weggezet. Alleen bij trouwen en rouwen is er voor Hem soms nog een plekje.

We leven in een maatschappij waar zelfredzaamheid, zelfbeschikking, individualiteit en tolerantie de belangrijkste pijlers zijn. Het geeft recht en vrijheid maar géén verbondenheid. De vrije markt, welvaart en het geld leken belangrijker dan welzijn en het omzien naar elkaar. We wilden waarschijnlijk wel, maar hadden geen tijd of moesten uitrusten van de tredmolen van het werk waarmee we onze welvaart financierden. Nu blijkt onze welvaart op een zeer wankel fundament gebouwd te zijn. Twee weken uitval van economische activiteiten en we moeten vrezen voor het ergste.

Kerk-eilandjes
Bovengeschetst leven is ook verweven met mijn eigen reformatorische kerkkring. ‘k Zie nog die welvarende foto’s bij de Biblebelt-tentoonstelling in het Utrechts museum vorig jaar. Dienen wij nog wel dezelfde God als mijn opa, die geen verzekeringen had, altijd uitdeelde en precies genoeg geld overhield voor ziekte en begrafenis? In deze corona-ellende verwijst mijn kerkverband naar de Heere in de hemel en Zijn oordelen over ons land. Als kerkmens begrijp ik hoe zij dit bedoeld, maar is dit nu een hoopvolle boodschap voor de samenleving? Waar waren onze dankbare lofzangen en getuigenissen toen Hij duizenden zegeningen zond? De duivel die ook een onzichtbare werkelijkheid is, laat ons liever alleen geloven in een vertoornde God dan in een God Die Zich liefdevol ontfermt. Kerk-eilandjes en godsdienst vindt hij totaal geen probleem; Bijbels leven wel. Dat is zoals de Heere Jezus in het Nieuwe Testament, Die neerknielde naast de minste mens op aarde. Ons past nu alleen ootmoedig gebed en dankbare daadkracht.

Echt van waarde
Eén coronawind over ons zorgvuldig geplande kerkelijke- en maatschappelijke leven en alles kwam in de laagste versnelling of tot stilstand. In deze plotselinge crisis werd snel duidelijk wat écht van waarde is. Het benadrukt het belang van gemeenschappen, saamhorigheid en het omzien naar elkaar. Misschien zullen we blijvend een deel van onze rechten, vrijheden en welvaart moeten inleveren. Maar overal zie je ‘geloof, hoop en liefde’ ontstaan in hartverwarmende initiatieven. Dan ben ik ondanks alle zorg verwonderd en hoopvol. In veel plaatsen worden er weer pannen soep bij ouderen bezorgd, zijn er acties voor verpleegkundigen en spreken we met warmte over de vakkenvullers die zorgen dat het dagelijks brood weer in de winkels ligt.

Laten wij er als christenen vooral nog een schepje bovenop doen, door blijvend goed te doen in onze omgeving. In kleine dingen kunnen we groot verschil maken. We mogen toch rust en zekerheid uitstralen die ervaren wordt door het geloof in Jezus Christus? Onze taal hoeft niet mooier te zijn dan staat omschreven in de Bijbel.

Paasfeest
Binnenkort zal het weer Pasen zijn. God, de Schepper van hemel en aarde, werd zichtbaar door Zijn Zoon Jezus naar deze aarde te laten gaan. De kerkelijke leiders uit die tijd vermoorde deze goeddoende Man. Maar Hij overwon de dood en is na hemelvaart de hemelse Hoop voor een wereld in nood. Straks met Pinksteren herdenken we dat God, Zijn Heilige Geest hier op aarde als Trooster gaf. Hij wilde voelbaar worden in de werkingen van Zijn Geest, om ons dagelijks bij te kunnen staan. Daarom gun ik ons mooie Nederland weer meer Mysterie: Hemelse Hulp in Hollandse stilte. Iedereen ondanks alles een rijk gezegend Paasfeest toegewenst!

Praatmee

Beluister onze podcast

#306 Jeffrey, Tabitha en Matthijs over geld verdienen in christelijk Nederland
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

massadoop
Positief nieuws

141 mensen op één dag gedoopt in Amerikaanse megakerk

In een Amerikaanse megakerk werd onlangs een dienst georganiseerd waarin 141 mensen werden gedoopt. Bovendien namen tijdens deze samenkomst tientallen mensen het besluit om Jezus Christus te volgen. Dit meldt de Christian Post. De dienst werd georgan

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP wil dat Nederland antisemitische migranten gaat weren

De SGP wil dat antisemitische migranten voortaan Nederland niet meer binnenkomen. Dat is de strekking van de Kamervragen die kersvers Kamerlid Diederik van Dijk stelde aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.  Wat Van Dijk

Prof. dr. Maarten Wisse
Nieuws

Maarten Wisse stopt als PThU-rector: "Mijn stijl van leidinggeven past niet goed"

Prof. dr. Maarten Wisse stopt per 1 februari 2024 als rector van de PThU. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. "Mijn stijl van leidinggeven past niet goed bij de manier van besturen die nu binnen de PThU gevraagd wordt." De raad van toezicht van de PT

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het Evangelie is geen zoeklicht om de fouten van anderen mee op te lichten

Toen ik de gelijkenis van de wijze en de dwaze meisjes (Matteüs 25:1-13, red.) doorlas moest ik weer denken aan het van voorjaar van 2020. Die gekke coronatijd toen er zoveel onrust was: dat mensen bang waren dat er niet genoeg eten meer zou zijn in

Minne Veldman
Video

Luister naar deze prachtige koraalbewerking van 'Stille nacht, heilige nacht'

'Stille nacht, heilige nacht', het is misschien wel één van de meest bekende en geliefde kerstliederen ter wereld. Organist Minne Veldman bracht dit lied middels een prachtige koraalbewerking ten gehore op het Bätz-orgel in de Evangelisch-Lutherse ke

Canada
Nieuws

Canadees Lagerhuis neemt unaniem motie aan: Christelijke feestdagen niet discriminerend

Christelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen zijn niet discriminerend. Dat is het duidelijke uitgangspunt van het Canadese Lagerhuis. Zij reageren daarmee op een recent rapport van een mensenrechtencommissie in de Canadese regering. Daarin werden ker

Albert van der Heide
Column

Zien is de meest genoemde taal waarin God spreekt

Gods spreken is niet alleen in woorden. De Bijbel leert ons ook dat God ons wil laten zien. Sterker nog; zien is in het Woord van God feitelijk de meest genoemde taal waarin God spreekt. Profeten werden in het Oude Testament letterlijk zieners genoem

Opperrabbijn Jacobs
Video

Terugkijken: Opperrabbijn Jacobs over de betekenis van Chanoeka

Donderdagavond 7 december begint Chanoeka, het feest van het licht. Dat zijn altijd feestelijke dagen, maar dit jaar met een donkere rand, want in Israël woedt een hevige oorlog. Wat is de betekenis van Chanoeka voor ons, juist in deze tijden van lij

Meerartikelen

podcast Heilige Grond
Podcast

Wat hebben profeten tot ons te zeggen? Jaap Dekker en Robin ten Hoopen in gesprek

In tijden van crisis krijgen de Bijbelse profeten nieuwe zeggingskracht, ze bieden hoop. Maar die hoop is iets anders dan zoete geruststelling of optimisme. We worden gedwongen de confrontatie met onszelf aan te gaan. In deze aflevering van de podcas

AFD
Nieuws

Duitse aartsbisschop wil rechtse kiezers weren uit kerkelijk ambt

Wat kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München, betreft worden rechtse kiezers buiten de kerkelijke ambten gehouden in de Rooms-Katholieke Kerk. Hij doelde daarmee vooral op aanhangers van de Duitse politieke partij Alternative für Deutsch

NGK Doetinchem
Nieuws

Ds. Jac. Ophoff aanvaardt beroep NGK Doetinchem

De Nederlandse gereformeerde kerk in Doetinchem verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. Jac. Ophoff heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van de Opstandingskerk in Zwolle. De kerk in Doetinchem was vacant in verband met het vertrek van

New Wine Zomerconferentie
Nieuws

Thema New Wine Zomerconferentie 2024: Leef!

Het thema voor de New Wine Zomerconferentie 2024 is: Leef! Dat maakte New Wine-directeur Bart Visser afgelopen week bekend. De conferentie is volgend jaar van 20 tot en met 26 juli op Landgoed Velder in Liempde. New Wine, een vernieuwingsbeweging van

duitse taxi
Nieuws

Duitse taxichauffeur riskeert boete vanwege Bijbeltekst op auto

Een Duitse taxichauffeur krijgt mogelijk een boete opgelegd door de autoriteiten omdat hij op de achterkant van zijn taxi een Bijbeltekst heeft staan. De daarvoor bevoegde instantie beschuldigt hem van ‘ontoelaatbare religieuze reclame’ en heeft de t

Sera Noa
Nieuws

Zangeres Sera Noa heeft een belangrijke boodschap: "Stop met vergelijken!"

Volgens zangeres Sera Noa is het heel belangrijk dat we als christenen stoppen met vergelijken. "Focus je vooral op wat God over jou zegt. Als je je identiteit in God vindt, kan al het andere je gestolen worden." Sera zegt in onderstaand videofragmen

Gerard en Lydia de Groot
Boekfragment

Christenen mogen leren om de sleutels van Gods Koninkrijk te gebruiken

Ons handelen in de geestelijke realiteit heeft maar één belangrijk doel: Het zichtbaar maken van de Koning en Zijn Koninkrijk in en door ons leven heen. Mattheüs 16:19 zegt: ‘En Ik zal u de sleutels van het Koninkrijk der hemelen geven; en wat u bin

brand bethelkerk
Nieuws

Man (36) opgepakt vanwege betrokkenheid bij brand in Rotterdamse Bethelkerk

De Rotterdamse Bethelkerk werd woensdagavond opgeschrikt door een grote brand. Er vielen gelukkig geen slachtoffers bij die brand, maar het kerkgebouw van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Rotterdam-Overschie is voor het grootste gedeelte vernieti

Marlon Winedt
Interview

Dr. Marlon Winedt: "Paulus legde bom onder geïnstitutionaliseerde slavernij"

De Antilliaanse theoloog Marlon Winedt deed onderzoek naar de Filemonbrief en dan met name naar de rol die slaaf Onesimus daarin vervult. Wat heeft die brief van Paulus ons als christenen vandaag de dag te zeggen over slavernij en ons verleden? Hoe k

tentoonstelling
Nieuws

CU Arnhem wil foto van jongen (6) met ontbloot bovenlijf op LHBTI-tentoonstelling verwijderen

In het centrum van de stad Arnhem vindt op dit moment een fototentoonstelling plaats voor de LHBTI-gemeenschap. Op een van de foto’s is een transseksueel samen met zijn zesjarige broertje te zien, allebei met een ontbloot bovenlichaam. De ChristenUni

mike bickle
Nieuws

Vermeend slachtoffer Mike Bickle deelt schokkende details maar kerkleiding ziet geen bewijs

Een van de vermeende slachtoffers van de oprichter van het International House of Prayer in Kansas City, Mike Bickle, is met haar verhaal naar buiten gekomen. Ze stelt onder meer dat hij haar het hof maakte toen ze nog maar 19 jaar was en dat er spra

Turijn
Nieuws

Klimaatactivisten verstoren kerkdienst in Turijn

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben afgelopen weekeinde een katholieke mis in de Italiaanse stad Turijn verstoord en onderbroken. Ze besloten het podium te pakken en voor te dragen uit enkele werken van paus Franciscus over het klimaat.