De kerk is het huis van God: is dat écht zo?

God 24 februari 2020 Chiel Voerman
kerk

In welk boek staat het ook alweer. Die zin die klinkt als: denk je echt dat God de hele week tussen de lampen aan het plafond hangt te wachten tot wij weer naar de kerk komen? Is dat Adrian Plass? De kerk is het huis van God, een paar gedachten daarover.

De kerk is het huis van God
Laatst was ik in een kerkdienst. Het ging over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. En de kinderen mochten op een papier aankruisen wat er in de hemel niet meer terug zou komen. Ziekte bijvoorbeeld, komt niet meer terug. Tranen ook niet. En de kerk stond ook in dat rijtje. Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

Ik hoor vaak dat volwassenen aan hun kinderen uitleggen dat de kerk het huis van God is. Ook veel dominees zeggen het. In hun gebeden hoor ik vaak ‘dank U wel dat we weer in Uw huis mogen zijn’.

Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

We zeggen het dus zo vaak dat we het gaan geloven. God heeft een huis hier op aarde. Niet één huis blijkbaar, maar heel veel huizen. Want alle kerken claimen dat ze het huis van God zijn.

De kerk als bijzonder gebouw
Nu is de kerk niet hetzelfde als het kerkgebouw zul je zeggen. En daar ben ik het hartgrondig mee eens. Maar het lijkt er soms op dat veel mensen uiteindelijk toch vinden dat de kerk zelf een bijzondere plek is. Ik kerk liever in een schoolgebouw dan in een speciaal gebouw dat de rest van de week leeg staat. In verschillende discussies op internet (refoweb bijvoorbeeld) kan je lezen dat de kerk een bijzonder gebouw is. De voornaamste reden daarvoor is het feit dat de kerk een bijzonder gebouw is. Of te wel, een cirkelredenatie. Omdat de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten is het een bijzonder gebouw en ga je er geen feesten houden. De kerk als gebouw heeft blijkbaar toch iets heiligs. Al gaan de protestanten niet zo ver dat ze het kerkgebouw inwijden zoals de katholieken dat doen.

De kerk zou een bijzondere plek zijn omdat we God daar kunnen ontmoeten. En omdat God ons daar ontmoet. De kerk is het huis van God. En wat doet God daar als we de verwarming laag zetten, de lichten uitdoen en de deuren op slot doen? Blijft Hij daar wachten tot we weer langskomen? Zou Hij bij de kerkenraadsvergaderingen zijn?

Dat bijzondere gebouw is er dus niet meer in de hemel. Omdat we dan altijd bij God zijn. Dan hoef je er dus niet meer naar toe. Ik vind het mooi als een kind dat zegt, omdat het recht doet aan wat er in de hemel en op de nieuwe aarde gebeurd, denk ik. Maar tegelijk is het maar arm als het gaat over de periode hier op aarde. We kunnen toch nu al bij God zijn? Waarom leren we kinderen dat de kerk het huis van God is?

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Sluit God niet op in een kerk
Wat sluiten we God vaak op in de kerk (ineens begrijp ik waarom veel dominees in het gebed God een verslag doen van wat er die week allemaal gebeurd is aan aardbevingen, uitbraken van virussen en huwelijksjubilea. Zo is Hij toch weer helemaal op de hoogte na een week isolement).

Misschien vind je het overdreven dat ik dit zo schrijf. We zijn er toch allemaal aan gewend om te zeggen dat de kerk het huis van God is. En we weten toch allemaal wat we bedoelen? Maar ik denk dat de woorden die we gebruiken aangeven hoe we over de dingen nadenken. Ik denk dat we beter woorden kunnen gaan gebruiken die precies zeggen wat we bedoelen.

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Bedoelen we de geestelijke tempel, de bruid, het lichaam van Christus in de zin ‘de kerk is het huis van God’? Nee, dat lijkt mij niet. Want dan zouden we vinden dat het terug zou komen in de hemel en op de nieuwe aarde. En iets minder letterlijk zie ik het terug bij de gesprekken over de eenwording tussen de verschillende kerken. Waarom is dat zo belangrijk als het zou gaan om de geestelijke tempel?

Ik las dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. Dit denken lijkt oudtestamentisch.

Ik kan er niets anders van maken. Als we zeggen ‘de kerk is het huis van God’ dan lijken we nog te geloven dat er inderdaad een heilige plek is om God te ontmoeten. En hoeveel mensen geloven ook niet dat er ook nog bijzondere mensen nodig zijn om te bemiddelen tussen God en de mensen? De preek wordt tenslotte nog steeds het ‘woord van God’ genoemd dat ‘beaamd wordt’ door de gemeente. In een interview op CIP las ik dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. In deze visie is de dominee blijkbaar een kanaal waarzonder er geen contact met God kan zijn. Dit denken lijkt oudtestamentisch. Maar het zou zomaar kunnen komen uit de heidense afgodendiensten. Lees in dit verband eens het boek ‘Zo zijn onze manieren‘ (aff.). Hier kan je er een recensie over lezen.

Geestelijke tempel
Gelukkig liet Jezus tijdens Zijn tijd op aarde zien wat God echt belangrijk vindt. Hij ging ons voor naar de zwakkeren en de uitgespuugden in de samenleving. Hij bracht genezing en vergeving. Hij verdiepte de wet weer tot de oorspronkelijke bedoeling: heb God lief en je naaste als je zelf. In Hem lezen we God, schreef ik in dit blog.
Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Gelukkig zijn er veel kinderliedjes en andere liederen die het denken over God wat rechtzetten. Onder, boven, voor en achter God is overal. Hij is voor mij en naast bij en om mij heen. God hangt niet in de kerk te wachten tot het weer zondagochtend 9.30 is (bij ons overigens om onduidelijke redenen meestal 9.37).

Ik moest nog even denken aan mijn vorige blog over de stilte en de aanbidding. Die stilte waarover het daar gaat, die past misschien goed bij het beeld van de ‘kerk als huis van God’. De uitbundiger aanbidding en lofprijs past misschien beter bij ‘God is om je heen’.

Ik wil mijn kinderen graag leren dat God in hun hart woont en dat ze dus zelf een tempel van de Heilige Geest zijn. En dat we naar de kerk gaan om daar met anderen God te eren met onze liederen en gebeden. En dat de Bijbel daar wordt uitgelegd zodat we God nog beter kunnen leren kennen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#349 Ds. Jan Hoek en ds. John de Groot over preekregelaars, volle agenda's en Deo Volente
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Mavrovouni
Nieuws

GAiN: help bij inzameling broodnodige hulpgoederen voor vluchtelingen op Griekse eilanden

De nood is hoog in de vluchtelingenkampen Mavrovouni (Lesbos) en Zervou (Samos). In 2024 arriveerden zo’n 20.000 mensen op deze eilanden. In de meestal korte tijd die ze er verblijven, voorzien hulporganisaties hen van het hoognodige. Daartoe behoren

PKN-scriba steunt kerkasiel Kampen
Nieuws

PKN-scriba steunt kerkasiel Kampen: "We moeten opkomen voor kwetsbare kinderen"

De protestantse wijkgemeente Open Hof in Kampen houdt sinds 21 november een doorlopende kerkdienst om bescherming te bieden aan het Oezbeekse gezin Babayants. Deze familie dreigt uitgezet te worden, terwijl de kinderen in Nederland zijn opgegroeid en

Arthur Alderliesten
Column

Een troostvolle kerstboodschap: Herodes is dood, maar Jezus leeft

Op 18 december 1980 werd in de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat nu de Wet afbreking zwangerschap is. In de tien jaren die daaraan voorafgingen, zijn er acht wetsvoorstellen gedaan en gestrand. Maar het wetsvoorstel van Ginjaar/De Ruiter w

Soli Deo Gloria Urk
Video

Mannenkoor Soli Deo Gloria Urk zingt het vrolijke 'Christmas is coming'

'Christmas is coming, let the churchbells ring. People celebratin' the birth of a King. Shoutin' hosannah till the heavens ring. Christmas is coming, let the churchbells ring', deze woorden komen uit het lied 'Christmas is coming' van componist Joel

Pakistan vlag
Nieuws

Deze Pakistaanse christen (17) verblijft tijdens kerst in de gevangenis

De 17-jarige christen Akash Karamat zit al zestien maanden vast op beschuldiging van blasfemie in drie afzonderlijke zaken. Dat betekent dat hij kerst doorbrengt in de gevangenis, laat Morning Star News weten. Toch heeft een recente beslissing om hem

bisdom van Birmingham
Nieuws

Bisschoppen betreuren verwijzing naar Jezus als 'ware Messias' in kerstlied

Bisschoppen van de Kerk van Engeland uiten zorgen over sommige traditionele kerstliederen vanwege expliciete verwijzingen naar Jezus als de 'ware Messias'. Het bisdom van Birmingham stuurde onlangs een bericht aan haar geestelijken met de oproep om t

Moederbelofte
Boekfragment

Het kerstverhaal begint niet in Bethlehem maar in de Hof van Eden

Eigenlijk begint het kerstverhaal zoals we dat kennen niet in het dorpje Bethlehem, maar in een tuin die Eden heette. Je zou kunnen zeggen dat Eden en Bethlehem sleutelplaatsen zijn in Gods verhaal met ons. Toen Adam en Eva in zonde waren gevallen, k

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus veroordeelt Israëlische acties in Gaza en roept op tot vrede

Tijdens zijn wekelijkse Angelusgebed heeft paus Franciscus opnieuw harde kritiek geuit op Israël vanwege de situatie in Gaza. Hij sprak over “wreedheid” en riep op tot vrede en een staakt-het-vuren. De paus zei afgelopen zondag: “Met pijn denk ik aan

Meerartikelen

Rusland vlag
Nieuws

Russische christenen bezorgd over op handen zijnde wetswijziging

Op dit moment wordt in de Doema, het Russische parlement, een wetswijziging behandeld die bij goedkeuring zal leiden tot een verbod op het thuis organiseren van religieuze bijeenkomsten. Stichting Friedensstimme meldt dat er onder de christenen in Ru

Kerst
Verdieping

De heerlijkheid van God werd zichtbaar in het Kind van Bethlehem

Er is niet één woord in de Bijbel dat ons bestaan realistischer tekent: vlees zijn we. Een wereld van verschil is er tussen Woord en vlees. Maar dat vlees heeft God aangenomen, dat vlees is Hij geworden. In het programma Undercover Boss NL van een aa

Wouter
Interview

Hoe Wouter de Vos van 4M zijn leven radicaal omdraaide: “Ik schreeuwde het uit naar de hemel"

“Het gaat niet om jou.” Die vier woorden veranderden het leven van Wouter de Vos, algemeen directeur van 4e Musketier (4M) Nederland radicaal. Ooit een feestbeest dat zijn dagen vulde met drank, drugs en oppervlakkig plezier, werd hij op zijn zeventi

Marijn Burkunk
Column

Een Kerstwonder tijdens de Eerste Wereldoorlog

Onbeschrijflijk zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog de gruwelen van de loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Over en weer werden jongemannen tegen elkaar opgejaagd om met kogelregens en vlijmscherpe banjonetten elkaar af te slachten. Afg

Antoine Bodar
Nieuws

Antoine Bodar blikt in tv-programma terug op zijn leven

Antoine Bodar – de bekendste priester van Nederland - wordt tachtig. Aan de hand van een aantal opzienbarende en ontroerende fragmenten uit zijn tv-carrière, blikt KRO-NCRV presentator Annemiek Schrijver met hem terug op zijn leven. Wat heeft hij in

Chris Tomlin
Nieuws

Groot Nieuws Radio start met de Top 1008

Maandag 23 december om 12:00 uur klonk het startschot voor de Top 1008 van 2024. De 14e editie van de lijst met de beste christelijke muziek is helemaal samengesteld door de luisteraars van Groot Nieuws Radio. Niemand minder dan Chris Tomlin (foto) o

Eerst dit voor kids
Nieuws

Vijfde seizoen EO-podcast 'Eerst dit voor kids' nu te luisteren

Er is een gloednieuw seizoen van Eerst dit voor kids! Vanaf nu is het vijfde seizoen van de speciale Bijbelpodcast voor kinderen van de EO en de IZB te luisteren. Er zijn maar liefst 35 nieuwe afleveringen die online komen. Ze zijn te horen via de Ee

Kerst 2024
Interview

Christelijk Nederland viert Kerst: dertien christenen delen hun kerstwens

Morgen vieren christenen wereldwijd Kerst. Tijdens Kerst wordt er stilgestaan bij de geboorte van de Heere Jezus Christus. De Zoon van God kwam naar deze aarde om aan de mensen gelijk te worden en onze zonden op Zich te nemen. In aanloop naar dit hei

Ds. J. Belder
Column

Lukas 2 is 'breaking news' in een wereld die bloedt uit duizend wonden

De koopgoten lopen deze dagen over met hebberige mensen. Eén groot gewoel. Maar sfeer en entourage hebben meer met Harry Potter en de Efteling gemeen dan met Lukas 2. Kerst is commercie geworden, maar dat weten en roepen we al jaren. Geluidsboxen bra

Bram Beute
Column

Een ongemakkelijke kerstboodschap: Ga niet naar Bethlehem!

‘Ga je mee naar Bethlehem?’ In de tijd voor Kerst zingen we in onze kerk elke week dat liedje met de kinderen in het kader van het Adventsproject. Het klonk de eerste zondag nog wat onwennig. Maar intussen wordt enthousiasme van de kinderen steeds gr

God Radio/vlag Israël
Nieuws

God.Radio komt dag voor kerst met speciale Israëldag

Op dinsdag 24 december, in de aanloop naar kerstavond, organiseert GOD Radio een bijzondere uitzending van 8:00 tot 18:00 uur, met als thema Israël en kerst. Het zal een dag zijn vol muzikale herinneringen, met hits van de 90’s tot aan nu, kerstmuzie

Zwitserse kerk
Nieuws

Zwitserse kerken willen verbod zondagswerk handhaven

Een federatie van Zwitserse protestantse kerken in Duitstalig Zwitserland, keert zich tegen het versoepelen van het verbod op werken op zondag. Het platform stelt dat de voorgestelde maatregelen niet aansluiten bij een dringende maatschappelijke beho