De kerk is het huis van God: is dat écht zo?

God 24 februari 2020 Chiel Voerman
kerk

In welk boek staat het ook alweer. Die zin die klinkt als: denk je echt dat God de hele week tussen de lampen aan het plafond hangt te wachten tot wij weer naar de kerk komen? Is dat Adrian Plass? De kerk is het huis van God, een paar gedachten daarover.

De kerk is het huis van God
Laatst was ik in een kerkdienst. Het ging over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. En de kinderen mochten op een papier aankruisen wat er in de hemel niet meer terug zou komen. Ziekte bijvoorbeeld, komt niet meer terug. Tranen ook niet. En de kerk stond ook in dat rijtje. Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

Ik hoor vaak dat volwassenen aan hun kinderen uitleggen dat de kerk het huis van God is. Ook veel dominees zeggen het. In hun gebeden hoor ik vaak ‘dank U wel dat we weer in Uw huis mogen zijn’.

Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

We zeggen het dus zo vaak dat we het gaan geloven. God heeft een huis hier op aarde. Niet één huis blijkbaar, maar heel veel huizen. Want alle kerken claimen dat ze het huis van God zijn.

De kerk als bijzonder gebouw
Nu is de kerk niet hetzelfde als het kerkgebouw zul je zeggen. En daar ben ik het hartgrondig mee eens. Maar het lijkt er soms op dat veel mensen uiteindelijk toch vinden dat de kerk zelf een bijzondere plek is. Ik kerk liever in een schoolgebouw dan in een speciaal gebouw dat de rest van de week leeg staat. In verschillende discussies op internet (refoweb bijvoorbeeld) kan je lezen dat de kerk een bijzonder gebouw is. De voornaamste reden daarvoor is het feit dat de kerk een bijzonder gebouw is. Of te wel, een cirkelredenatie. Omdat de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten is het een bijzonder gebouw en ga je er geen feesten houden. De kerk als gebouw heeft blijkbaar toch iets heiligs. Al gaan de protestanten niet zo ver dat ze het kerkgebouw inwijden zoals de katholieken dat doen.

De kerk zou een bijzondere plek zijn omdat we God daar kunnen ontmoeten. En omdat God ons daar ontmoet. De kerk is het huis van God. En wat doet God daar als we de verwarming laag zetten, de lichten uitdoen en de deuren op slot doen? Blijft Hij daar wachten tot we weer langskomen? Zou Hij bij de kerkenraadsvergaderingen zijn?

Dat bijzondere gebouw is er dus niet meer in de hemel. Omdat we dan altijd bij God zijn. Dan hoef je er dus niet meer naar toe. Ik vind het mooi als een kind dat zegt, omdat het recht doet aan wat er in de hemel en op de nieuwe aarde gebeurd, denk ik. Maar tegelijk is het maar arm als het gaat over de periode hier op aarde. We kunnen toch nu al bij God zijn? Waarom leren we kinderen dat de kerk het huis van God is?

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Sluit God niet op in een kerk
Wat sluiten we God vaak op in de kerk (ineens begrijp ik waarom veel dominees in het gebed God een verslag doen van wat er die week allemaal gebeurd is aan aardbevingen, uitbraken van virussen en huwelijksjubilea. Zo is Hij toch weer helemaal op de hoogte na een week isolement).

Misschien vind je het overdreven dat ik dit zo schrijf. We zijn er toch allemaal aan gewend om te zeggen dat de kerk het huis van God is. En we weten toch allemaal wat we bedoelen? Maar ik denk dat de woorden die we gebruiken aangeven hoe we over de dingen nadenken. Ik denk dat we beter woorden kunnen gaan gebruiken die precies zeggen wat we bedoelen.

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Bedoelen we de geestelijke tempel, de bruid, het lichaam van Christus in de zin ‘de kerk is het huis van God’? Nee, dat lijkt mij niet. Want dan zouden we vinden dat het terug zou komen in de hemel en op de nieuwe aarde. En iets minder letterlijk zie ik het terug bij de gesprekken over de eenwording tussen de verschillende kerken. Waarom is dat zo belangrijk als het zou gaan om de geestelijke tempel?

Ik las dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. Dit denken lijkt oudtestamentisch.

Ik kan er niets anders van maken. Als we zeggen ‘de kerk is het huis van God’ dan lijken we nog te geloven dat er inderdaad een heilige plek is om God te ontmoeten. En hoeveel mensen geloven ook niet dat er ook nog bijzondere mensen nodig zijn om te bemiddelen tussen God en de mensen? De preek wordt tenslotte nog steeds het ‘woord van God’ genoemd dat ‘beaamd wordt’ door de gemeente. In een interview op CIP las ik dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. In deze visie is de dominee blijkbaar een kanaal waarzonder er geen contact met God kan zijn. Dit denken lijkt oudtestamentisch. Maar het zou zomaar kunnen komen uit de heidense afgodendiensten. Lees in dit verband eens het boek ‘Zo zijn onze manieren‘ (aff.). Hier kan je er een recensie over lezen.

Geestelijke tempel
Gelukkig liet Jezus tijdens Zijn tijd op aarde zien wat God echt belangrijk vindt. Hij ging ons voor naar de zwakkeren en de uitgespuugden in de samenleving. Hij bracht genezing en vergeving. Hij verdiepte de wet weer tot de oorspronkelijke bedoeling: heb God lief en je naaste als je zelf. In Hem lezen we God, schreef ik in dit blog.
Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Gelukkig zijn er veel kinderliedjes en andere liederen die het denken over God wat rechtzetten. Onder, boven, voor en achter God is overal. Hij is voor mij en naast bij en om mij heen. God hangt niet in de kerk te wachten tot het weer zondagochtend 9.30 is (bij ons overigens om onduidelijke redenen meestal 9.37).

Ik moest nog even denken aan mijn vorige blog over de stilte en de aanbidding. Die stilte waarover het daar gaat, die past misschien goed bij het beeld van de ‘kerk als huis van God’. De uitbundiger aanbidding en lofprijs past misschien beter bij ‘God is om je heen’.

Ik wil mijn kinderen graag leren dat God in hun hart woont en dat ze dus zelf een tempel van de Heilige Geest zijn. En dat we naar de kerk gaan om daar met anderen God te eren met onze liederen en gebeden. En dat de Bijbel daar wordt uitgelegd zodat we God nog beter kunnen leren kennen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

André Flach
Nieuws

SGP-Kamerlid stelt dat NOS-journalist 'begrip creëert' voor Hamas-terreur

"Maar moet je je eens voorstellen dat je Hamas bent in Gaza, dan is die gijzelaar het laatste wat je hebt als drukmiddel op Israël. Als je die uit handen geeft en daarna de oorlog door laat gaan, er geen uitzicht komt op een Palestijnse staat. Ja, ge

Cvandaag podcast
Podcast

Beschermt God Israël tegen Iraanse raketten? Wim Dekker antwoordt

Op 1 oktober vuurde Iran ongeveer 200 raketten af op Israël. Internationaal vreest men dat een Israëlische tegenaanval verdere escalatie zal veroorzaken in het Midden-Oosten. Sommige christenen stellen dat God ervoor heeft gezorgd dat de ballistische

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden stelt dat we niet met de armen over elkaar onze bekering moeten afwachten

"Geloven in Gods voorzienigheid betekent niet dat we geen verantwoordelijkheid meer hebben", stelde ds. G. van Zanden onlangs in een preek over Jozef. Volgens de hervormde dominee uit Katwijk aan Zee moeten christenen niet met de armen over elkaar af

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat je bij Jezus te rade moet gaan als je de échte waarheid wilt kennen

In de tijd waarin wij leven hoor je vaak dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft en er dus geen absolute waarheid meer is. Als christenen mogen we echter weten dat de échte waarheid in Jezus ligt. Dat stelt de bekende christelijke spreker en s

Martin Koornstra
Column

Bidden voor zieken is een opdracht: ik kan niet anders

Mijn ouders waren zendelingen in België. Daar ben ik geboren en opgegroeid. Naast een Bijbelschool aan huis en het stichten van verschillende kerken in Vlaanderen was mijn vader een reizende evangelist. Op elk continent van deze wereld heeft hij meer

Dirk van Genderen
Verdieping

Laat je hoofd niet op hol brengen door eindtijdpredikers

Kan het zijn dat we meer gespitst zijn op allerlei ‘eindtijdontwikkelingen’ dan op de Heere Jezus? Ik ontmoet ze regelmatig, oprechte, diepgelovige broeders en zusters, die bijna alleen maar met de eindtijd bezig zijn. Dan denk ik wel eens en ik zeg

ds. Henk Poot
Video

Het Joodse volk viert vandaag feest: waarom? Henk Poot geeft uitleg

Terwijl Israël dagelijks onder vuur ligt, viert het ook feest. Vandaag (24 oktober) wordt Simchat Thora gevierd, vreugde van de wet. De Hamas-inval vorig jaar vond plaats tijdens dit feest. Hoe kun je in de verdrukking en oorlog toch vreugdevol zijn?

Bikker
Nieuws

Mirjam Bikker maakt zich grote zorgen over toenemende vraag euthanasie onder jongeren

CU-leider Mirjam Bikker maakt zich grote zorgen om de toenemende vraag onder jongeren naar euthanasie. Dat stelde ze tijdens een debat met D66-Kamerlid Wieke Paulusma. Bikker stelde daarbij kritische vragen aan Paulusma en legde een verband tussen de

Meerartikelen

X
Nieuws

WI ChristenUnie zegt samen met GroenLinks en Volt X vaarwel

Ook het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie stopt met het gebruik van X, het voormalige Twitter. Dat doen ze samen met de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en Volt, zo maakt men zelf bekend op X. Eerder stopte de jongerenorganisatie

Macarthur
Nieuws

John MacArthur reageert op ophef over Kamala Harris: "Jezus is niet op die plek"

Pastor John MacArthur, een invloedrijke Amerikaanse predikant, sprak zich zondagavond in duidelijke bewoordingen uit over de recente reactie van vicepresident Kamala Harris op christelijke demonstranten tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens MacArt

Pakistan
Nieuws

Zeldzame vrijlating op borgtocht voor van godslastering beschuldigde christelijke vrouw in Pakistan

In een uitzonderlijke beslissing heeft een rechtbank in Pakistan borgtocht verleend aan de christelijke vrouw Saima Masih, die beschuldigd werd van godslastering. Dit werd bevestigd door haar advocaat Haneef Mattu. Het is zeer zeldzaam dat er in Paki

Nigeria
Nieuws

Kerk in Nood: Voortbestaan kerk in Afrika staat op het spel door militante islam

Het voortbestaan van de kerk in Afrika op lange termijn staat op het spel door islamitisch geweld. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het rapport Vervolgd en vergeten dat deze week door Kerk in Nood werd gepubliceerd. Volgens de organisat

Indonesie
Nieuws

Christen in Indonesië gearresteerd wegens blasfemie: moslimmenigte bestormt zijn huis

In Indonesië is afgelopen donderdag (17 oktober) een christen gearresteerd na uitspraken over de islam op sociale media. Deze uitspraken leidden tot grote ophef, waarbij honderden boze moslims het huis van de man belegerden, aldus lokale berichten. D

Ds. M. Maas
Video

Ds. Maas over de Israël-oorlog: "We laten onze oudste broeder toch niet alleen staan?"

"We laten als christenen onze oudste broeder toch niet alleen staan?", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over Haman die de Joden wilde vernietigen en dit tot in de puntjes voorbereid had. Het doet de predikant denken aan de ve

Vahik en Sonia
Levensverhaal

Door Gods genade kon ik in Iraanse gevangenis mensen tot Jezus leiden

Ik heb meer dan vijftien maanden in de gevangenis in Iran doorgebracht vanwege mijn geloof, waaronder bijna honderd dagen eenzame opsluiting. Dit is mijn verhaal. Werken onder drugsverslaafden en prostituees in IranMijn vrouw (Sonia, rechts op de fot

zonde
Nieuws

Refoweb-vragensteller blijft zondigen: 'Hoe kan ik ermee stoppen?'

'Hoe kan dat, om een bloedhekel aan de zonde te hebben en toch verleid te worden? Als je verleid wordt dan is de hekel voor de zonde er toch niet? Kan ik er ooit vanaf komen zodat ik die zonden ga haten? Kan het zijn dat een kind van God jaar op jaar

Jerke Setz
Opinie

Tijd is rijp om broedplaats van gevaarlijke samenzweringstheorieën te verlaten

De invloed van grote technologiebedrijven op ons dagelijks leven groeit in een alarmerend tempo, maar we lijken die realiteit grotendeels te accepteren. Onze privacy, veiligheid en zelfs democratische waarden worden bedreigd door reuzen als Google, M

Klooster Nieuw Sion
Nieuws

Klooster Nieuw Sion organiseert Kloostercollegedagen

Klooster Nieuw Sion bij Deventer organiseert in november voor het eerst Kloostercollegedagen. Deze nieuwe retraitedagen onder leiding van ervaren en inspirerende sprekers bieden deelnemers gelegenheid om stil te staan bij de vragen van deze tijd. Iet

Single Conferentie
Nieuws

Binnenkort: Single Conferentie over 'gezonde grenzen'

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 november vindt een unieke conferentie plaats gericht op singles, met als centraal thema: "Singles en gezonde grenzen". De tweedaagse conferentie biedt singles de kans om te leren over het belang van gezonde grenzen in rel

Gina (24)
Levensverhaal

Vina overleefde ternauwernood een bomaanslag: "In de wanhoop bad ik tot God"

Vina liep de kerk uit. Toen gebeurde het. In de buurt van de 21-jarige Indonesische ontplofte een bom. Ze stond in brand en liep wonden op. Drie jaar later zijn die wonden nog altijd zichtbaar, zo vertelde zij afgelopen zaterdag tijdens de Open Doors