Zwitserse kerken willen verbod zondagswerk handhaven
Een federatie van Zwitserse protestantse kerken in Duitstalig Zwitserland, keert zich tegen het versoepelen van het verbod op werken op zondag. Het platform stelt dat de voorgestelde maatregelen niet aansluiten bij een dringende maatschappelijke behoefte, zo meldt Evangelical Focus.
Peter Schneeberger, voorzitter van de federatie, benadrukt het belang van zondagsrust. "Zondag is verbonden met kernwaarden die zowel sociaal als religieus van groot belang zijn", verklaarde hij in een persbericht. "De zondag is essentieel voor de geestelijke en sociale gezondheid van onze samenleving."
Hij legde uit dat de zondag een dag biedt waarop de samenleving tot rust kan komen en een duidelijke scheiding wordt gemaakt tussen werk en vrije tijd. "Zondag geeft ruimte aan gemeenschap, familie- en sociale activiteiten. Ook biedt deze dag voor veel mensen in Zwitserland de mogelijkheid om samen een kerkdienst bij te wonen", aldus Schneeberger.
De federatie wijst erop dat al meer dan 15 procent van de Zwitserse beroepsbevolking regelmatig op zondag werkt, en dat dit percentage blijft stijgen volgens cijfers van 2023. "Deze wetswijziging geeft een verkeerd signaal en negeert de noodzaak om werknemers te beschermen", aldus de federatie Freikirchen.ch.
Werk en gezin in balans
Hoewel de protestantse kerken tegen de versoepeling van zondagswerk zijn, steunen ze wel het streven om werk en gezinsleven meer met elkaar te verenigen. "We verwelkomen het initiatief om ouders meer flexibiliteit te bieden, zodat zij meer tijd aan hun gezin kunnen besteden", aldus de federatie.
Toch maken zij zich zorgen over de toenemende vermoeidheidsklachten en burn-outs bij werknemers. Onderzoek wijst volgens hen uit dat de vervaging van de grens tussen werk en privéleven een belangrijke oorzaak is van deze problemen.
Nieuwe regels voor thuiswerken
De discussie over zondagswerk maakt deel uit van een breder initiatief van de Nationale Raad voor Economische Zaken en Belastingen (WAK-N). Dit initiatief, getiteld Meer vrijheid om thuiswerken te organiseren, stelt onder andere voor om de maximale dagelijkse werktijd te verlengen van 14 naar 17 uur en de minimale rusttijd te verkorten van 11 naar 9 uur. Daarnaast zou incidenteel werken op zondag worden toegestaan op initiatief van de werknemer zelf.
Praatmee