cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
cgk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2020 door Patrick Simons

Synode CGK wil olie op het vuur voorkomen: volg landelijke afspraken over vrouw in het ambt

Het slotakkoord van de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) was afgelopen vrijdagmiddag op zijn minst opvallend te noemen. Er werd namelijk unaniem een oproep aan alle kerken gedaan om, in afwachting van de synode, geen besluiten te nemen of uit te voeren die tegen de reeds bestaande landelijke afspraken ingaan.

Daarmee wordt vooral gedoeld op het openstellen van het ambt voor vrouwen en homoseksuele kerkgangers met een relatie toelaten aan het avondmaal. De kerken die deze besluiten reeds genomen hebben, worden opgeroepen ze niet uit te voeren. Het idee ontstond volgens het Nederlands Dagblad toen hoogleraar kerkrecht Herman Selderhuis aan het woord kwam. Hij stelde verbaasd te zijn dat er zo weinig algemene verontwaardiging was toen lokale kerken besloten om bewust van landelijk gemaakte afspraken af te wijken. “We dreigen dit normaal te gaan vinden dat afspraken niet worden nagekomen. Het is het gedogen van gedrag dat we in ons eigen gezin niet accepteren, waarom dan wel in Gods huisgezin?”

Selderhuis stelde dan ook voor aan de synode om een unanieme en daarmee eenstemmige boodschap af te geven. Hij vroeg de synode om samen met hem de kerken op te roepen “geen besluiten te nemen die onder ons ter discussie staan. Om niet nog meer olie op het vuur te gooien, vuur waarmee ons huis brandt.” De synode stemde hier unaniem mee in.

CIP.nl sprak vorig jaar met Herman Selderhuis: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt".


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
De kop is misleidend. Er is afgesproken om nu 'even' geen besluiten te nemen op de synode en de gemeenten worden gevraagd!! om dat nu ook even niet te doen. In afwachting van gesprekken van wijze mannen(vrouwen???) een aantal hoogleraren hoe uit de impasse te komen. Dit onderwerp komt over 2 maanden alweer op tafel....Even afkoelen dus.