cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
voltooid leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2020 door Redactie

Onderzoek ‘voltooid leven’: duizenden gezonde Nederlanders hebben doodswens

Zo’n 43.000 mensen in Nederland hebben een actieve doodswens, zonder dat ze ernstig ziek zijn en ze hebben hier ook al serieus over nagedacht. Binnen deze groep zijn er zo’n 10.000 mensen die hun leven daadwerkelijk willen beëindigen. Dat komt neer op 0.18 procent. 99.82 procent van de ondervraagden wil hun leven niet beeindigen. Een derde van deze laatste groep zou hier hulp bij willen, twee derde stapt liever zelf uit het leven.

Dit meldt het ANP op basis van een onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek en het UMC Utrecht, die zich in opdracht van het kabinet over het dossier 'voltooid leven hebben gebogen. Het onderzoek draait om mensen die wel verlangen naar de dood, maar niet onder de huidige euthanasiewet vallen, omdat er geen medische reden is voor euthanasie.

Er is niet één soort persoon met een doodswens. Mensen met een passieve doodswens verlangen naar het einde, maar willen niet handelen om het dichterbij te brengen. Mensen met een actieve wens hebben bijvoorbeeld zelfdoding overwogen, of een behandelverbod opgesteld. Onder hen zijn er dus ruim 10.000 mensen met een "wens tot levensbeëindiging", zoals de onderzoekers het noemen.

De coalitie heeft in het regeerakkoord geen concrete maatregelen voorgesteld op dit punt. Nu is alleen euthanasie mogelijk voor mensen die een medische aandoening hebben. ChristenUnie en ook het CDA zien niets in de verruiming van de euthanasiewetgeving, terwijl D66 vindt dat mensen die hun leven voltooid achten het recht hebben er een eind aan te maken.

In gesprek met de NOS reageert CU-Kamerlid Carla Dik-Faber: "Het ter beschikking stellen van een zelfdodingspil zou het meest cynische antwoord zijn op de zorgen die mensen met een doodswens hebben. Dan geven we hen op, in plaats van dat we er voor hen willen zijn." Hugo de Jonge, CDA-minister van Volksgezondheid en Welzijn, vindt het rapport een goede basis voor een dialoog over de laatste levensfase.

Lees ook: SGP vindt onderzoek naar doodswens ouderen verhelderend: "Een ‘voltooid leven’-wet is roekeloos" en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt 'voltooid leven'-wet D66 "geen begaanbare weg".

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Een seculiere maatschappij waar het geloof aan het verdwijnen is en waar hoop verdwijnt als het leven moeilijk wordt waar lijden echt lijden wordt zonder God waar de mens meent de beschikken over een waardig sterven een duivelse list waar je aan toegeeft als je het geloof in God vaarwel heb gezegd. Het is nog genade tijd.