Als tweede willen we dat de juridische procedure herzien wordt. Nu is het zo dat als je het als scheidend stel niet eens wordt je twee advocaten nodig hebt, de ene partij tegenover de ander. Het zou goed zijn als dit ‘toernooimodel’ verandert en het gezin vertegenwoordigd wordt door één persoon. Daar zouden mediators een belangrijke rol in kúnnen spelen. Zij hebben vaak met beide partijen gesproken en vertrouwen opgebouwd. Die rol hebben zij nu nog niet, maar dat zou in de toekomst wellicht wel kunnen.”
Wat zijn belangrijke handvatten om kinderen in beeld te houden tijdens een scheiding?
“Iemand zei tegen mij: ‘Het was de grootste reorganisatie van mijn leven’. Anderen vinden het een regelrechte nachtmerrie. Er komt zoveel bij kijken, dat je de weg kwijt kunt raken. Je moet dingen regelen voor het huis, de bankrekening, de verdeling van de boedel en hebt veel emoties. Dan is het voor veel ouders lastig om ook voldoende aandacht voor de emoties van kinderen te hebben.
Het betrekken van het sociale netwerk is daarom een rode draad in ons programma. Familie, vrienden, buren kunnen een belangrijke rol spelen, als steunfiguur voor het kind of door de scheidende ouders op hun verantwoordelijkheid voor hun kinderen te wijzen. Er ontstaan vaak kampen; grootouders kiezen voor hun zoon of dochter en er ontstaat een enorme verharding. Dan heeft een kind iemand nodig waar het terecht kan. Als omgeving moet je de durf hebben mensen aan te spreken. Hulpverlening is in een jaar weer weg, het sociale netwerk blijft. Niet de overheid moet het doen, maar de omgeving.”
Zou je als overheid niet veel meer moeten focussen op duurzame relaties? Is het programma geen symptoombestrijding?
“Symptoombestrijding is het zeker niet. Vier op de tien huwelijken strandt, dat is een gegeven in onze samenleving. Het toerusten en helpen van scheidende ouders is dus geen overbodige luxe. Maar bij het programma zijn ook wetenschappers betrokken die aan de voorkant werken om de invalshoek van relatievorming erbij te betrekken. Als jongeren beter leren duurzame relaties op te bouwen, primair thuis en als tweede op school, kan ze dat helpen later een betere relatie te hebben. Elke conflictueuze scheiding die we in het belang van de kinderen kunnen voorkomen is me zeer dierbaar.”
De CHE heeft een nieuw uitstroomprofiel dat zich richt op mediation. Waarom is scholing belangrijk?
“We willen via het programma ook werken aan verdere professionalisering van beroepsgroepen die met scheidingen te maken hebben. Daarom moet in opleidingen het aspect van de gevolgen voor kinderen binnen een scheiding meer worden meegenomen. Er is de laatste twee jaar gelukkig nog nooit zoveel aandacht voor scheiden geweest. En dat doen wij niet alleen, er was voor ons programma al veel gaande. De rechterlijke macht onderneemt stappen, net als gemeenten en de advocatuur. Veel meer mensen trekken zich dit aan. Ik hoop dat het congres van vrijdag eraan heeft bijgedragen dat christenmediators nog meer oog en gevoel krijgen voor de positie van kinderen bij conflicten en scheidingen.”
De Christelijke Hogeschool Ede heeft een nieuw uitstroomprofiel: Mediation in de Master Contextuele Benadering. Klik hier voor meer informatie.
Echtscheiding
- Hertrouwen na een echtscheiding: wat zegt de Bijbel?
- Wel of niet je huwelijk verbreken? Jij zult samen met God dat besluit moeten nemen
- God gaf Marianne toestemming om haar huwelijk te beëindigen: zijn wij bereid dit te accepteren?
- De zonde van echtscheiding heeft vaak in een veel eerder stadium plaatsgevonden
- De legalistische toepassing van de Bijbel leidt vaak tot pastorale brokstukken
Meer over Echtscheiding »
Klik hier voor meer informatie
