Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
"Binnenkort worden in Arnhem en Nieuwegein vrouwen in het ambt bevestigd. Met dit besluit hebben deze kerkenraden zichzelf buiten de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) geplaatst," schrijft ds. C. P. de Boer in het Reformatorisch Dagblad.
De CGK/NGK-samenwerkingsgemeente Kruiskerk in Arnhem gaat zijn principebesluit uit 1996 dat er vanuit de Bijbel ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers op korte termijn in praktijk brengen. "Maar we merken dat de opbouw en eenheid van onze gemeente nu gediend is met het effectueren van ons besluit", laat predikant Taco Postuma weten. Eerder dit voorjaar nam de CGK/NGK-gemeente van Nieuwegein hetzelfde besluit als Arnhem.
Vandaag (donderdag 13 juni, red.) vindt de generale synode van de CGK plaats. De Boer vindt het jammer dat deze kerkenraden deze belangrijke vergadering niet afwachten. Tijdens de synode komen onder andere instructies en voorstellen over vrouw en ambt aan de orde.
De CGK-predikant uit Sliedrecht wijst op de generale synode in 1996 toen is uitgesproken dat het ambt openstellen voor vrouwen onbijbels is. "Daarbij is expliciet gesteld dat een andere beslissing om een andere hermeneutiek vraagt. (...) Wanneer de synode besluit om het ambt voor de vrouw open te stellen, veegt deze synode de besluiten van voorgaande synodes van tafel."
Wat ik vooral kwalijk vind, is zijn gebruik vh woord lijden. Als hij het verdriet van broeders vanwege vrouw in ambt lijden noemt (ik lijd en bid mee voor hen), heeft de beste man weinig kijk op de realiteit vh leven. Misschien kan hij volgende week met mij mee naar #Mozambique?
— Laura Dijkhuizen (@DijkhuizenLaura) June 13, 2019
Was handig geweest als in de bijbel een lijstje middelmatige en principiële zaken was opgenomen. Nu zijn we het zelfs daar niet over eens. https://t.co/8hx6kLA4nE
— Wim de Bruin (@WdeBruin83) June 12, 2019
Binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) mogen vrouwen sinds 2017 aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. De Boer maakt duidelijk dat "veel CGK'ers met verbijstering zien hoe de laatste GKv-synodes het kerkverband van zijn sokkel (Schrift en belijdenis) hebben getild. De GKV drijven nu weg van Gods Woord. (...) Wie een Schriftgetrouwe hermeneutiek voor een andere inwisselt, houdt uiteindelijk op kerk te zijn."
Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:
Het gesprek over de vrouw in ambtelijke taken in de gemeente leidt vaak tot heftige discussies. CIP.nl maakte onlangs een videoserie met CGK-predikant Bert Loonstra over deze kwestie.
Praatmee