cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. G. A. van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 maart 2019 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant: "Reinier Sonneveld bant de Bijbelse noties van Gods toorn, straf en gerechtigheid uit"

"Het evangelie dat Reinier Sonneveld presenteert, is een evangelie zonder ernst, zonder urgentie, zonder bekering." Dit schrijft dr. G. A. van den Brink in het Reformatorisch Dagblad. Aanleiding is het nieuwe boek van Sonneveld, genaamd 'Het vergeten evangelie'. De theoloog geeft antwoord op de vraag wat Jezus bedoelde toen Hij zei dat Hij Gods rijk kwam stichten. Volgens Van den Brink is zijn uitleg een flirt met de alverzoening.

"Sonneveld bant de Bijbelse noties van Gods toorn, straf en gerechtigheid uit," schrijft de hersteld hervormde predikant. "Volgens hem bestaat Gods oordeel alleen daarin dat God de gevolgen van verkeerd gedrag laat gebeuren: 'De mensen doen zichzelf kwaad aan en Gods oordeel bestaat eruit dit toe te laten.' Gods toorn is er alleen in het hier en nu. Er is volgens Sonneveld geen toekomstige straf."

"Het evangelie dat Sonneveld presenteert, is een evangelie zonder ernst, zonder urgentie, zonder bekering. (...) Gods uitverkiezing vindt Sonneveld oneerlijk. Je mag van hem niet zeggen dat wie gelooft naar de hemel gaat en wie niet gelooft, naar de hel . Het leven na de dood betekent voor hem slechts dat 'we een proces van verzoening ingaan.' Allemaal."

Veelzeggend is de wijze waarop Sonneveld Mattheüs 20:28 citeert (179). Hij noemt wel de eerste helft ('Wees niet bang voor wie wel het lichaam maar niet de ziel kunnen doden'), maar zonder de tweede helft: 'Wees veeleer bevreesd voor Hem die zowel ziel als lichaam te gronde kan richten in de hel.' (...) Het evangelie dat Sonneveld presenteert, is niet vergeten geraakt, maar heeft vroeger nooit bestaan."

Lees hier het volledige commentaar van dr. G. A. van den Brink. Lees ook het interview met Reinier Sonneveld: "Gods genade is een economisch model geworden".

Binnenkort bespreekt Reinier Sonneveld zijn boek op de studiedag 'Hoe Jezus’ kruisdood ons kan verlossen'. Klik hier voor meer informatie en bekijk hier een videoserie met Reinier over zijn boek.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zalig de christen die hongert en dorst naar de gerechtigheid, dus intens verlangt naar de heiligheid, het recht en het gezag van God. En zalig zijn zij die treuren om de onbedoelde invloed van populaire theologen op het verdergaande proces van oppervlakkigheid en goedkope genade. We zijn immers duur gekocht (1Kor.6:20). Christus is onze Plaatsvervanger én onze Overwinnaar.