cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arie-Jan Mulder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 augustus 2018 door Arie-Jan Mulder

Je leven met elkaar delen = samen eten

Op de televisie wordt verslag gedaan van een staatsbezoek. Buitenlandse diplomaten zijn in ons land te gast, en worden vorstelijk ontvangen.

De vriendschap tussen beide landen wordt gevierd met een staatsbanket, een officiële maaltijd met de belangrijkste vertegenwoordigers van beide landen. We zien beelden van een zaal met mensen in prachtige kostuums. De dames in de meest bijzondere, kleurrijke japonnen, en de heren in uniformen met tressen, sjerpen en ridderordes. Ze zitten aan lange tafels, op volgorde van belangrijkheid. Het menu bevat een keur van de meest exquise gerechten, en na iedere toespraak heft men het glas naar elkaar om te proosten op de goede samenwerking.

Het is allemaal heel gedistingeerd, en geheel volgens de regels van de etiquette en dus erg indrukwekkend. Maar toch, als je door alle versiering heen kijkt, dan zie je eigenlijk heel gewone mensen, die iets heel gewoons doen: ze hebben samen iets te vieren. Eigenlijk net zoals we thuis bijvoorbeeld het halen van een diploma vieren met een gezellig etentje, of een verjaardag vieren met een barbecue.

Samen eten en drinken is een manier om uit te drukken dat je je leven met elkaar deelt.

Maar waarom gaan we eigenlijk samen eten en drinken als we iets te vieren hebben? Waarom vieren we het niet met een rondedansje of door samen liedjes te zingen, of iets anders dat ook gezellig is? Nu wordt er ook wel gedanst en gezongen als we iets vieren, maar altijd rondom een maaltijd.

Wat is er zo bijzonder aan eten en drinken, dat we dat altijd doen als er iets te vieren valt? Ik denk dat dat eigenlijk heel eenvoudig is. Eten en drinken zijn onze basale levensbehoeften. We blijven in leven doordat we eten en drinken. Het is het meest elementaire aspect van ons bestaan (naast ademen). Eten is leven, zou je kunnen zeggen. En van oudsher hebben mensen dan ook altijd samen gegeten als ze wilden benadrukken dat ze iets in het leven gemeenschappelijk hadden. Net zo met drinken: we heffen het glas en drinken op het samenzijn, op de vriendschap, op onze gezondheid. Samen eten en drinken is een manier om uit te drukken dat je je leven met elkaar deelt. Vandaar dat eten en drinken kan uitgroeien tot een symbolische of rituele bezigheid, om iets te bezegelen dat we met elkaar delen. Dat kan blijdschap zijn om een verjaardag of een diploma, maar het kan ook gaan om een verdrag tussen twee landen.

En het kan zelfs gaan om een verbond met God, dat we immers ook vieren met een maaltijd, de maaltijd van de Heer. Wat zegt dat over ons leven als we bij het avondmaal een stukje brood en een slok wijn nemen? Dat proberen we te ontdekken in deze serie artikelen over het avondmaal.

Volg dit feuilleton over het avondmaal de komende weken hier op CIP.nl!

Arie-Jan Mulder is spreker en schrijver. Zijn boek over het avondmaal is als ebook verkrijgbaar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen