cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Stef Blok
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Voorganger over uitglijder minister Blok: "God schiep verschillende culturen"

"God Zelf is de Schepper van al die verschillende culturen in de wereld, en elke cultuur weerspiegelt iets van wie Hij is," zegt Martijn Rutgers. Dit zegt hij naar aanleiding van uitspraken van minister Stef Blok (foto). De minister van Buitenlandse Zaken liet weten dat hij geen vreedzame multiculturele samenleving kent en dat het genetisch bepaald is dat de mens zich niet aan "onbekende mensen" bindt.

"Noem mij een voorbeeld van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (....) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet", zei hij vorige week dinsdag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die voor internationale organisaties werken. In een Kamerbrief schrijft de VVD-minister dat hij zich in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten. "Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven," aldus Blok.

Martijn Rutgers is voorganger van Oase voor Nieuw-West in Amsterdam. Hij schrijft op zijn Facebookpagina: "Beste minister Blok, eerlijk gezegd begrijpt u mij, inwoner van Amsterdam-West, helemaal niet. Ik heb geen 'enorme last' van het wonen in een multicultureel stadsdeel. Ja, ik irriteer me soms aan andere gebruiken zoals het achteloos gooien van rommel op straat. En ja, sommige groepen leven hier compleet langs elkaar heen. En ja, er is soms onderlinge argwaan en agressie. Maar samen met het overgrote deel van de mensen in Amsterdam-West leef ik hier vrij en blij.

Ik geniet juist van wat de Turkse bakker en de Surinaamse toko mij te bieden hebben. De drie beste vriendinnetjes van mijn oudste dochter hebben een Bulgaarse, Braziliaanse en Marokkaanse achtergrond. In OASE voor Nieuw-West delen we ons leven met broers en zussen met meer dan 30 verschillende nationaliteiten. Is dat altijd makkelijk? Absoluut niet. Is het de moeite waard? Absoluut. Ik geloof namelijk dat God zelf de Schepper is van al die verschillende culturen in de wereld, en dat elke cultuur iets weerspiegelt van wie Hij is. Maar alleen een déél van wie Hij is.

Als ik in een 100% Nederlandse kerk zou zitten, omringd door alleen maar witte Nederlanders, zou de kans groot zijn dat mijn beeld van God ook behoorlijk 'Nederlands' is. Direct, maar een beetje afstandelijk. Nuchter. Efficiënt... Ik geloof dat we alleen samen met mensen van andere culturen het complete plaatje krijgen. In mijn Afrikaanse broers en zussen zie ik de blijdschap van God. In mijn Latino en Arabische vrienden de gepassioneerde kant van God. In mijn Amerikaanse vrienden iets van de durf en daadkracht van God.

Alleen samen ontdekken we Zijn veelkleurige schoonheid. Alleen samen leren hoe de cultuur van het Koninkrijk eruit ziet. Noem me naïef. Noem me idealistisch. Maar ik ben domweg gelukkig in multicultureel Nieuw-West."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Misschien had minister Blok Amsterdam Nieuw West niet op het oog, maar doelde hij op de Schilderswijk of Molenbeek of de Banlieues of Peckham of Brixton?

Iemand ?