cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Deze trends gaan de kerk de komende jaren veranderen - Rik & Jeffrey Podcast

Trends, ook de kerk ontkomt er niet aan. Church-watcher Thom Rainer signaleert dat er in de komende jaren een aantal nieuwe kerk-trends plaats gaan vinden. Rik & Jeffrey bespreken er een paar in de nieuwe CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 16:20

Rainer ziet de opkomst van het multisitemodel waarbij het gaat om een kerk die meerdere dochterkerken start. Ze noemen het alsvolgt: ‘1 kerk, op meerdere locaties’. Niet zelden wordt de preek van de ‘moederkerk’ op een scherm vertoond in de dochterkerk. Op diverse plaatsen in Nederland wordt dit model al toegepast.

Jeffrey wijst ter illustratie op de evangelische kerk DoorBrekers. "Haar 'hoofdfiliaal' bevindt zich in Barneveld. In de afgelopen jaren zijn er zusterkerken gepland in onder andere Goes en Zwolle. Voorganger Peter Paauwe is hét gezicht van de DoorBrekers en is aan de hand van dit model ook zichtbaar in de zusterkerken als vertegenwoordiger van het 'merk' DoorBrekers."

Rik sprak hier eerder over met Peter Paauwe. "Volgens hem is de reden dat voorgangers in zusterkerken meer tijd hebben voor andere nuttige dingen als zij de preek niet hoeven voor te bereiden. En zelf is hij goed in spreken. Het komt dus aan op effeciëncy. (...) Bepaalde sprekers geven we een sterrenstatus. Kennelijk gaan we niet alleen voor God maar ook voor die goede spreker of predikant naar de kerk."

Rainer merkt ook op dat de programma's in de kerk weer terugkeren. 'We draaien in onze kerk geen programma af, we laten ons leiden door de Heilige Geest,' was lange tijd de gedachte. "Maar we hebben het kind met het badwater weggegooid," stelt hij. "Wanneer we op een gezonde manier naar programma’s/liturgieën kijken, kunnen ze ons tijd en energie besparen."

"Een gestructureerde kerkdienst is niet meer of minder geestelijk," voegt Rik toe. "Bovendien helpt het mensen om meegenomen te worden in een verhaal. Een ongestructureerde dienst waarin drie mensen spontaan hun verhaal vertellen, komt de beleving niet altijd ten goede. Het is heel goed mogelijk om van tevoren een programma neer te zetten om vervolgens te bidden dat de Heilige Geest dat gebruikt."

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:45


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen