cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Marieke Meijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe je eenvoudig aan de slag kunt met relatiestress

In elke liefdesrelatie zijn strubbelingen, maar soms loop je vast en weet je niet meer hoe het verder moet. Marieke Meijer begeleidt mensen met relatieproblemen en merkt dat soms met eenvoudige ingrepen er al veel mogelijk is. In haar boek ‘Relatiestress’ beschrijft ze tien manieren om stress aan te pakken die zij in de praktijk het beste ziet werken. “Relatiestress tegengaan is soms heel eenvoudig.”

Buijten & Schipperheijn is een in Amsterdam gevestigde uitgeverij van non-fictie. Het kent twee fondsen: motief, dat zich bezighoudt met christelijke thema's, en recreatief, dat zich richt op toeristische routes en kaarten.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn
cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wat is een veelvoorkomende oorzaak van relatiestress?
“Allereerst is het goed om te beseffen dat er relatiestress verschillende gradaties kent. Er zijn ernstige vormen van stress en ook gewone stress waar iedereen met een relatie mee te maken heeft. Die lichte vorm van stress kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan kleine kinderen, pubers of een drukke baan. Ook zijn er chronische vormen van stress die worden veroorzaakt door ziekte of problemen met familie. Die stress reageren we vaak af op de persoon die het dichtst bij ons staat, onze partner.”

Laten we inzoomen op ‘gewone’ relatiestress waar iedereen mee te maken heeft. Hoe zou je juist niet moeten reageren als die stress optreedt?
“Ieder stel heeft meningsverschillen. Daar kunnen we niet omheen. De manier waarop je daarover communiceert, maakt verschil. Een opmerking als ‘jij ruimt ook nooit de boel op’ komt heel anders over dan ‘ik ben moe. Zou je mij willen helpen met opruimen?’ Als je afgeeft op een ander zal je zelf ook te horen krijgen dat je niet oké bent. In die communicatie neemt de stress af als je uitgangspunt is: ik ben oké en jij bent oké. Hoe dan ook. Het mooie is: als je gelooft dat Jezus je Redder is, ben je per definitie geliefd en waardevol. Dat geldt ook voor de ander. We zijn altijd op zoek naar bevestiging en voelen ons vaak afhankelijk van hoe anderen naar ons kijken. Worden we wel of niet geaccepteerd? En hoe moeilijk het ook is als een ander ons niet accepteert, die ander bepaalt niet of wij wel of niet waardevol zijn. Hoe iemand ook over je denkt, je bent geliefd. Ik weet dat dit wat abstract kan klinken, omdat God je bijvoorbeeld geen knuffel geeft. Maar als je weet dat je per definitie oké bent, kun je rust vinden zonder de ander af te schrijven.

"Ga op zaterdagmiddag sporten of de stad in en investeer in vrienden of vriendinnen."

Er zijn ook allerlei praktische oplossingen te bedenken om op een goede manier met relatiestress om te gaan. Het kan goed zijn om iemand op de kinderen te laten passen, zodat je als stel samen naar het terras kunt gaan. Of als de kinderen ouder zijn kun je ’s avonds samen een eindje wandelen, of de kinderen bijvoorbeeld twee keer per week vanaf een uur of negen ’s avonds naar boven sturen.”

Wat zijn voorbeelden van zwaardere vormen van relatiestress?
“Het kan zijn dat je al jaren met iemand een relatie hebt en langzamerhand tot de ontdekking komt dat je partner autistisch of psychisch ziek is,” vertelt Marieke. “In dat geval helpt het om toe te geven dat je relatie verre van ideaal is en zelfs schadelijk voor jezelf kan zijn. Het is nodig de realiteit onder ogen te zien, hoe pijnlijk ook, zodat je ermee kunt leren omgaan. Dan is het onder andere belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Soms lijkt het vanzelfsprekend dat stellen in het weekend alles samen doen, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Ga bijvoorbeeld op zaterdagmiddag sporten of de stad in en investeer in vrienden of vriendinnen. Dit soort activiteiten kunnen de druk op de relatie verminderen.”

Mijn indruk is dat christenen vaak met hoge verwachtingen aan een relatie beginnen. Maakt dat het nog complexer?
“Ik denk dat iedereen hoge verwachtingen heeft van een relatie. Wel zie ik dat christenen minder snel het bijltje erbij neer gooien als een relatie stroef loopt. En ik denk dat dat goed is. Maar dat neemt niet weg dat het niet de gemakkelijkste weg is. Daar komt dan ook nog bij dat als christen van je wordt verwacht dat je liefdevol en nederig met anderen omgaat. Als je partner zich niet zo liefdevol opstelt is dat knap ingewikkeld. Die hoge eisen kunnen de pijn verhogen en zorgen voor een schuldgevoel. En het is natuurlijk niet zo dat als je er biddend doorheen gaat je een jaar later opeens een beter huwelijk hebt. Dat is een langdurig proces. Daarvoor heb je mensen nodig die je onvoorwaardelijk steunen én een groot vertrouwen op God. Hij ziet ons en zorgt voor ons en onze inspanningen worden in de hemel gevierd.”

"Ook als een relatie niet in positieve zin verandert, geeft het vertrouwen in God mensen rust."

'Behoud je vrijheid in familierelaties' is één van je handreikingen. Wat bedoel je daarmee?
“Als je een relatie hebt, krijg je je schoonfamilie er gratis bij. Dan ontdek je hoe verschillend ouder-kind relaties kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als man voor een huishoudelijke klus gewend bent om hulp van je vader in te schakelen. Je vrouw kan dat ervaren als een afwijzing. ‘Waarom vraag je mij niet om dat te doen?’. De kans is groot dat je man de gewoonte heeft om zijn vader hierbij te betrekken. Daarom is het goed het niet persoonlijk op te vatten en aan te geven dat je het graag zelf wilt doen. Ook zijn sommige mensen gewend om iedere week naar hun ouders te gaan. Daar heb je als schoonzoon of -dochter misschien helemaal geen trek in. Ook dan is de beste oplossing om het bespreekbaar te maken en je eigen wensen en grenzen aan te geven. Geef bijvoorbeeld aan dat je liever thuis blijft en één keer per maand meegaat.”

Je voert regelmatig gesprekken met mensen die relatieproblemen hebben. Wat heb je daarvan geleerd?
“Bij mensen die hun geloof in God bij hun relatieproblemen betrekken valt het mij op hoe zichtbaar en persoonlijk Gods steun is en hoe krachtig het geloof in Zijn onvoorwaardelijke liefde werkt,” merkt ze op. “Ook als een relatie niet in positieve zin verandert, geeft het vertrouwen in God mensen rust. Het is oké, omdat God erbij is. Door dat geloof valt bij mensen een last van hun schouders af. Wie leert om van genade te leven gaat meer ontspannen met relatieperikelen om en is vanuit die vrijheid beter in staat om keuzes te maken.”

Klik hier om het boek van Marieke Meijer te bekijken of te bestellen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen