cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 januari 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf vragen over een onderzoek naar evangelische diensten

Is de liedkeuze in evangelische gemeenten eenzijdig? Worden de diensten strak opgezet, of juist heel vrij? Dit soort vragen komen aan bod in een onderzoek naar ‘de evangelische eredienst’ van Marc Volgers. De muzikant uit Den Bosch schrijft regelmatig blogs over muziekkeuze, aanbidding en de liedcultuur in de evangelische beweging. "Ik wil weten of het beeld dat ik bij evangelische diensten heb, klopt," zegt hij.

Wat is je aanleiding voor het onderzoek?
"Tijdens het schrijven van mijn blogs en in bepaalde discussies merk ik dat ik sterk afga op eigen ervaringen, die vaak heel beperkt zijn. Daarom heb ik besloten om een enquêteformulier te maken die hopelijk zoveel mogelijk evangelische christenen gaan invullen. Je het kunnen zien als het opmeten van de temperatuur. Hoe is de stand van zaken in evangelische gemeenten op het gebied van muziek en liturgie? Wat zijn zwakke- en verbeterpunten? Waar zijn we blij mee?"

Wat is jouw beeld van de gemiddelde evangelische eredienst?
"De evangelische eredienst is eigenlijk net als een kameel twee bulten: de liederen én de preek. Daar draait volgens mij met name om. In onze gemeente proberen zo goed mogelijk het evenwicht te houden tussen deze twee elementen. Dat wil zeggen dat wordt geprobeerd om de liederen zoveel mogelijk af te stemmen met de inhoud van de preek. In traditionele kerken zie je dat liederen veel meer over de dienst zijn verspreid. Volgens mij heeft ook dat zijn charme."
"De evangelische eredienst is eigenlijk net als een kameel twee bulten: de liederen én de preek"

Wat valt je op met betrekking tot de muziekkeuze in evangelische diensten?
"Liederen uit Opwekkingsbundel overheersen en hebben een grote invloed. Mijns inziens bevat Opwekking veel ijzersterke liederen, maar in sommige gevallen mis ik de diepgang die ik wel terugzie in de Psalmen, bijvoorbeeld. In de Psalmen kom je alle emoties tegen die je kunt bedenken. In mijn eigen gemeente mis ik dat soort liederen wel eens. Ik ben benieuwd of anderen zich in het beeld herkennen dat de focus ligt op moderne lofprijs- en aanbiddingsliederen zingen."

Wat voor soort vragen moeten deelnemers aan het onderzoek beantwoorden?
"Na algemene vragen over jezelf en de gemeente bevat mijn enquête vragen over de opzet van de evangelische dienst. Denk aan de liederen, de preek en de collecte. Daarna gaan mijn vragen in op de inhoud. Welke liederen worden er in je gemeente gezongen? Ook ben ik benieuwd naar de muziek. Welke muziekinstrumenten komen aan bod en is er sprake van een vast muziekteam? Ook bevat de enquête een aantal open vragen waarin mensen hun visie op bijvoorbeeld het gebruik van muziek in de dienst kwijt kunnen."

Wat gaat er met de uitkomsten gebeuren?
"Ik zal de uitkomsten analyseren. De uitkomsten zal ik geanonimiseerd publiceren in een rapport, op dit blog en zal ik mogelijk ook gebruiken voor een boek. Mijn wens is dat mijn onderzoek zal bijdragen aan bezinning onder evangelische christenen. Bij dit soort thema’s gaan we vaak uit van onze ervaringen, zonder concrete gegevens. Hopelijk kunnen de uitkomsten een breder beeld weergeven."

Klik hier om het onderzoek in te vullen. Het onderzoek kan ingevuld worden tot 1 februari 2016.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen