cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2014 door Jeffrey Schipper

Dominee: Is kijken naar voetbal zonde?

"Er is nergens in de Bijbel een gebod te vinden dat luidt: ‘Gij zult geen voetbal kijken.’ Als dat er stond waren we er snel uit. Tegelijk geldt dat voor meer onderwerpen. Nergens in de Bijbel staat een concreet verbod om naar de disco te gaan. Toch zal iedereen wel begrijpen dat een christen daar niet hoort te komen," vertelt ds. A. C. Uitslag in de GezinsGids.

"Zonden kunnen in de loop der tijd verschillende vormen aannemen. Bepaalde praktijken die in Paulus’ dagen speelden, kennen we nu niet meer. Andersom zijn er in dit digitale tijdperk heel andere vragen. De Bijbel geeft wel genoeg aanwijzingen waaruit wij kunnen opmaken hoe het voetbalgebeuren moet worden beoordeeld. Denk maar aan Romeinen 12:2. Daar staat: 'wordt deze wereld niet gelijkvormig'. Als er één ding is dat de wereld bezighoudt, is dat toch wel voetbal. Juist door je hier afzijdig te houden, onderscheid je je van de wereld. Op diverse plaatsen in de Schrift wordt ook gewaarschuwd voor een levenswandel waarin alles draait om 'brood en spelen'."

Verband atletiek en godsdienst
"Tegelijk moet ook gezegd worden dat in het Nieuwe Testament termen uit de sportwereld aangehaald worden zonder dat deze direct veroordeeld worden. Zo staat er een verwijzing naar de overwinningskrans (1 Petr. 5:4). Er wordt gesproken ver de lange afstandsrace (Hebr. 12:1-2). Ook heeft Paulus het over de zware training van een atleet die strijdt om het behalen van de overwinning (1 Kor. 9:24-27). Blijkbaar stond men met beide benen in de samenleving van die dagen. Het zijn beelden die voor alle hoorders duidelijk waren, om ze in christelijk licht te plaatsen."

"De Joden hadden over het algemeen wel heel veel moeite met de Griekse sport. Dat kwam zeker ook omdat er een nauw verband was tussen bijvoorbeeld atletiek en de Griekse godsdienst. Denk alleen maar aan de Olympische Spelen die een eerbetoon vormden aan de Griekse god Zeus."

Ds. Uitslag schreef meer over omgaan met het WK voetbal. Klik hier om de GezinsGids te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen