cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2014 door Jeffrey Schipper

Zingen met YouTube

Opwekking 710 is een mooi nummer. Enig GOOGLE-werk leerde me dat het is geschreven door Hans Maat en Gerrit Dekker. Dat wist ik niet, maar iets in me vermoedde al een Nederlandse productie…..en inderdaad. Nu hoeft een mooi nummer niet per se goed te zijn. Echter met de kennis van muziek die ik heb, stel ik hierbij dat het absoluut geen slecht nummer is.

Dat gezegd hebbende….

De dienst begon met "Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God…" een niet al te sterk liedje uit de diepste spelonken van de eerste opwekkingsbundels. De organist speelde het. Dat wil al wat zeggen, want organisten zijn vaak bewakers van kwaliteit en weigeren nogal eens dit soort muziek te spelen. Terecht? Lijkt me wel, als je met betere alternatieven komt. Zo niet, dan moet je niet zeuren en gewoon spelen.

De dienst kabbelde wat voort met wat Engelse hymns op Nederlandse tekst, een paar heuse psalmen en op een gegeven moment stond Opwekking 710 "Zegen mij"  op het menu. We zitten, voor de holbewoners onder ons, wat opwekking betreft al lang in de fase met liederen, die alleen maar met een combo/band uitgevoerd kunnen worden. Nou ja…alleen maar...is ook weer niet waar, maar ze worden niet met orgel uitgevoerd omdat organisten vaak te log zijn of te log denken. Daar is niets mis mee. Het is ook een kwestie van schoenmakers en leesten waar organisten in de buurt willen c.q. moeten blijven. Echter "Zegen mij" kan uitstekend met orgel begeleid worden. Het klinkt dan wel wat anders, maar er is wat moois van te maken. De organist van dienst zette dan ook het intro in…..maar een kerkenraadslid klopte op zijn schouder. Hij moest stoppen. Ik was eigenlijk ook verbaasd. Er stond voor in de kerk niet opeens een combo klaar en was dat wel zo, dan ga je dit toch gewoon even combineren met orgel?

Het beeld op de beamer veranderde. In dezelfde toonaard als waar het orgel eindigde, begon het geluid uit te braken. In beeld verscheen een vrouw met een tekst en al gauw werd me duidelijk dat de ruim 500 man in de zaal moesten meezingen…..met een schermpje. Met YouTube.  

Lieve kerk, waarbij ik aanwezig mocht zijn, mag ik u in alle bescheidenheid iets vragen?

Wat is dit voor een bezopen toestand?
Zijn jullie helemaal gek geworden?

Gaan we ineens lekker modern doen?
Oh, oh, wat zijn we een vlotte kerk (jottem!!), wat gaan we nog met onze tijd mee!
Nu kan ik een beetje begrijpen als het een klein clubje van 50 man betreft, dat het zich wendt tot dit soort middelen, al vind ik dit al discutabel, maar in dit gebouw zat minstens 500 man met in het dorp nog minstens twee kerken van dezelfde denominatie. Wordt het niet eens tijd om jezelf als kerk eens heel erg diep te gaan schamen? Laten we stoppen met zeuren over kerkverlating door alle persoonlijke gaven eens een eerlijke kans te geven. In een zaal van 500 man zitten er minstens vijftig waarbij dat kan worden ontwikkeld en gebruikt. Het is ordinaire lauwheid als men een muisclick op een YOUTUBE schermpje wat praktischer gaat vinden.

Uit protest heb ik niet meegezongen, wat ik jammer vond, het is een mooi lied met prachtige tekst.

Een kerk die op deze idiote manier met door God gegeven talenten omgaat, verdient mijn stem niet.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen