cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 augustus 2008 door Redactie

Alverzoening roept "hartepijn op"

Tholen - Volgens voorganger Wim Hoogendijk gelooft een toenemend aantal evangelische christenen dat ongelovigen niet voor eeuwig verloren gaan, de visie die ook hij aanhangt. Andere evangelischen zijn het hier niet mee eens. Wanneer je als mens er nu niet voor kiest om bij Christus te zijn, dan zal hij verloren gaan.

De eeuwige straf voor ongelovigen is een onderwerp dat bij baptistenvoorganger Oeds Blok (foto) "een soort hartenpijn'' oproept. Vaak wanneer het onderwerp dichtbij komt zoals bij familie en vrienden die niet in Christus geloven. Blok gaf aan dat wanneer het koninkrijk van Jezus komt, alles weg wordt gedaan wat niet goed is. In het bijbelboek Openbaring wordt eerst de duivel aangepakt, waarna deze vervolgens naar het vuur wort verwezen. Hierna volgt het eindoordeel van de mens. Oeds Blok verwijst bij dit onderwerp naar de verantwoordelijkheid van de mens. God spreekt duidelijk over gerechtigheid in de bijbel.

Wim Hoogendijk die daarentegen in de alverzoening gelooft, en stelt dat “aan het eind der tijden zal blijken dat Gods genade zo groot is, dat iedereen gered zal zijn”, vindt zeker geen steun bij Oeds Blok. Hoogendijk draagt dit standpunt al jaren uit en heeft nu via de interkerkelijke organisatie In Perspectief een boek uitgebracht, geschreven door Thomas Talbott. Het boek 'De onweerstaanbare liefde van God' verteld dat de eeuwige straf tijdelijk duurt en die er voor zorgt dat de ongelovige zich alsnog tot God bekeert.

Ondanks deze opvattingen, geven tegenstanders zoals Frits Jongboom wel aan dat er in de bijbel  een sprankje hoop is voor de ongelovigen. Zo staat er in Psalm 139:8 dat God in de hemel is, maar ook in de hel. Ook staat er in 1 Petrus 3:19 dat Jezus predikte tegen hen die in de gevangenis zaten die voorheen ongehoorzaam waren in de dagen van Noach. Ondanks deze teksten leest Jongboom hier geen alverzoening in. Sommige dingen, zegt Gijs Lammert van Bueren, zijn niet door de rede te vatten. “Dat spanningsveld moet je laten staan.”

Willem Ouweneel ziet de uitspraken van Hoogendijk en een recente column van Andries Knevel als een postmodern verschijnsel. Daarbij, geeft Ouweneel aan, is de redenering vaak: “ik kan mijn niet voorstellen dat...'. Deze redenering past volgens hem bij een bepaalde tijdsgeest, waarbij het gevaar is dat de bijbel helemaal niets meer te zeggen heeft, ondanks dat de voorstanders van alverzoening wel Bijbelteksten weten te vinden.

Volgens Hoogendijk neemt de aanhang van de alverzoening toe. Hij vertelde wel dat hij geen namen kan noemen van mensen die hierbij horen. De voorgangers hebben namelijk heel wat te verliezen als ze met hun mening komen. Hoogendijks uitspraak is opmerkelijk omdat Gods waarheid toch belangrijker is dan persoonlijke belangen.

Baptistenvoorganger Blok komt her en der verlegenheid tegen over dit onderwerp. Zo zei een gemeetelid ooit is tegen een ongelovige: ik vind het erg dat je God gaat missen. Dit komt totaal anders over dan praten over vuur. Blok: “Maar je hoeft geloof niet aantrekkelijker te maken. Vertel gewoon het verhaal. Mensen geloven het, of mensen geloven het niet”

Ouweneel geeft in zijn boek over Alverzoening aan dat volgens Matteüs 25 ongelovigen naar het eeuwige vuur gaan. “Je moet erop studeren. Ik ben met een dogmatische reeks bezig waarin dit onderwerp ook aan de orde komt. Daarvoor wil ik gewoon degelijk Schriftonderzoek doen naar dit onderwerp.'' 

Bron: Nederlands Dagblad

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen