cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2012 door Redactie

Avondmaal mag wel wat feestelijker

Christenen zouden wel wat uitbundiger feest mogen vieren. Dat schrijft Jan-Kees Nentjes in een essay voor De Nieuwe Koers. Dat geldt voor kerst, maar ook voor het Heilig Avondmaal. "We kennen allemaal de woorden die Jezus sprak toen Hij het avondmaal instelde," schrijft hij. "Ik vraag me wel af, hoe het komt dat het avondmaal zoals wij dat vieren, meer lijkt op een bijeenkomst rond een begrafenis, dan op een feest. Omdat het een gedachtenismaal is misschien? Dat ingetogen en somber mag zijn. Een argument waar ik eerlijk gezegd wel gevoelig voor ben. We gedenken tenslotte de dood van onze Heer. Jazeker. Maar toch ook de impact daarvan? De betekenis? Nota bene de grootste redding in de geschiedenis van de mensheid wordt door ons gevierd met een slokje wijn en een stukje droog brood."

"En is het ook niet ernstig dat we stilstaan bij zo’n heugelijk feit en dat dat elke keer weer moet worden uitgelegd met een lang en saai formulier? Waarom moet het uitgelegd worden? Een goede vraag! Je ziet het normaal gesproken meteen als er iets is, kinderen zeker. Hang je de kamer vol slingers en ballonnen, zet een taart op tafel en elk kind dat de kamer binnenkomt, weet wat er aan de hand is. Daar heb je geen formulier voor nodig!"

Lees het hele essay in De Nieuwe Koers.

Meld je aan als vriend van CIP.nl en ontvang drie boeken.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen