Nieuwe locatie voor GZB en IZB in Zeist

GZB en IZB hebben een locatie aangekocht voor een gezamenlijk Huis van Zending. Vanaf de zomer van 2026 gaan de missionaire organisaties kantoor houden in de Arendsburg, een historisch gebouw naast de Oude Kerk in Zeist. “We zien ernaar uit wat deze plek ons gaat brengen.”
“Een plek die zending ademt, daar hoop ik op”, vertelt GZB-directeur Martijn van den Boogaart. Op een steenworp afstand ligt de Arendsburg, het gebouw waar de GZB samen met de IZB aan een nieuw hoofdstuk begint. Het Huis van Zending wordt een kantoor en een inspiratieplek voor lokale kerkelijke gemeenten. “We willen zending in het binnenland en in het buitenland meer met elkaar verbinden, in die ene beweging van God naar buiten”, vult Marco Batenburg, directeur van de IZB, aan. De beide directeuren zijn blij dat het gelukt is om een plek te vinden die voor alle kerkelijke gemeenten in Nederland bereikbaar is.
Duurzaam
Van tevoren was afgesproken op zoek te gaan in een straal van 30 kilometer rond Zeist. GZB en IZB verspreidden onder meer een video met een oproep om mee te denken. De centraal gelegen Arendsburg was één van de locaties die werd aangedragen.
De Arendsburg is in 1872 gebouwd als woonhuis. Van 1948 tot 2004 heeft de GGD er kantoor gehouden. Daarna kwam het in bezit van een ondernemer. Bij de beslissing om juist deze locatie in het centrum van Zeist aan te kopen was duurzaamheid een belangrijke factor, vertelt IZB-directeur Batenburg. “Niets is duurzamer dan hergebruik van een bestaand pand. Bovendien heeft de Arendsburg een A+++-energielabel. Het gebouw is in 2008 verduurzaamd en rolstoelvriendelijk gemaakt. Op andere plekken zouden we veel moeten investeren om dit te bereiken. Dat hoefden we hier niet meer te doen.”
Samenwerking
De gevonden locatie heeft nog een ander voordeel, vertelt Batenburg. “Toen we deze plek gingen bezichtigen, zagen we dat de Oude Kerk Zeist dichtbij stond. In onze visie was dat belangrijk: we wilden graag met een lokale gemeente samenwerken. We hebben daarom van meet af aan contact gehad met de hervormde wijkgemeente Pniël, die in de Oude Kerk kerkt. We hebben met hen gesproken over de mogelijkheden om gebruik te maken van de kerk en de bijgebouwen. Ook de Protestantse Gemeente Zeist, waar de wijkgemeente Pniël onder valt, is daar bij betrokken.”
Van den Boogaart vult aan: “We zijn dankbaar voor hun bereidheid om samen te werken. De combinatie van de Arendsburg met de ruimten van de Oude Kerk biedt ons mogelijkheden die we op onze huidige locaties niet hebben. Zo krijgen we ruimte om gemeenteleden gastvrij te ontvangen en iets te laten proeven van de bevlogenheid van missionaire werkers in Nederland en in het buitenland.”
Gebed
Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw ook een plek van gebed en gastvrijheid wordt. “Het krijgt een kapel waar we dagelijks met elkaar het gebed voor de wereld en Nederland gaande houden”, vertelt Batenburg. “Daar kunnen wellicht ook mensen uit Zeist bij aanhaken. Achter het gebouw zijn nu veel parkeerplaatsen. Die ruimte gaan we omvormen tot een tuin die misschien ook breder toegankelijk is voor bijvoorbeeld een kopje koffie. We zien ernaar uit wat deze plek ons gaat brengen.”
Eigenheid behouden
De beide organisaties hopen dat het Huis van Zending eerste helft 2026 klaar is om betrokken te worden. Hoewel GZB en IZB een kantoorgebouw gaan delen, ligt er geen fusie in het verschiet. Van den Boogaart: “We blijven afzonderlijke organisaties, met een eigen logo en een eigen gezicht, op een plek waar we nauw samenwerken om zending in Nederland en wereldwijd een stap verder te helpen. Er wordt dagelijks met elkaar gewerkt, maar we blijven twee verschillende organisaties met elk een eigen focus.”
Praatmee