Project blaast kerk in Drenthe nieuw leven in: "Er is meer saamhorigheid"

Interview 13 augustus 2024 5 minuten Arie Kok, IZB
hervormde Grote Kerk van Hoogeveen

In de hervormde Grote Kerk van Hoogeveen (foto) was veel gebeurd in korte tijd. Twee wijkgemeenten fuseerden, de predikant ging met emeritaat. Er waren veel vacatures, het werk kwam neer op een kleine groep die veel oppakte. "We gingen naar de kerk, en na de dienst weer naar huis, dat was het dan. Zouden we er niet wat meer beweging in kunnen brengen?", vroeg ouderling Henk Lovers (60) zich af. "We kijken hier in Drenthe graag de kat uit de boom, maar als het vertrouwen er is, gebeurt er ook wat. Dat zagen we ook toen we met Focus begonnen."

"We zijn begonnen met het Focusteam samen te stellen, zij moesten de kar trekken. Van daaruit hebben we kringleiders benaderd en de communicatie opgezet. Toen ging het lopen, maar liefst zeventig aanmeldingen kregen we binnen. We zijn met zeven groepen gestart. En dan moet je bedenken dat er tussen de 100 en de 125 in een zondagse dienst zitten. We hebben mensen persoonlijk benaderd, de een vraagt de ander, en die vraagt weer anderen. Ik moet zeggen: hoe dat allemaal ging, ik voel me bijzonder gezegend. Het was net alsof het werd ingegeven. In een mum van tijd was het geregeld. Dan voel je een stuk begeleiding van boven. Later zijn er spontaan nog twee groepen uit een andere wijkgemeente aangehaakt. Dat vond ik echt wel mooi, dan gaat het gemeentebreed."

Eefke Weismann-Hooijer (66) gaat al haar hele leven naar de Grote Kerk. "Ik werk in de sport, en mag binnenkort met pensioen. Maar ik blijf freelancen, zo fit ben ik nog wel." In de kerk draait Eefke mee in de beroepingscommissie en in het Focusteam, en op zondag is ze af en toe koster. "We zijn niet met zo veel mensen in onze kerk, we moeten het met elkaar doen. In het Focus traject heb ik vanaf het begin meegedraaid. Ik leid zelf ook een gesprekgroep. Dat vind ik wel moeilijk, nog steeds eigenlijk. Maar het is fijn dat de groep me erin ondersteunt."

"We zijn in kerk vaak druk met regelen en organiseren, je komt aan gesprekken over waar het echt om gaat soms nauwelijks toe."

Ook Trijntje Perdok (57) draait mee in het Focus team. Door de week werkt ze drie dagen bij een praktijk voor podotherapie. Trijntje is al jaren betrokken bij de Grote Kerk, en heeft allerlei taken gedaan: kinderkerk, clubs, de pioniersgroep. Met het geloofsgesprek had ze al kennis gemaakt voordat ze bij Focus betrokken raakte. "Bij een andere kerk in Hoogeveen werd een Alphacursus gestart. Ik wilde dat al langer, en besloot me aan te melden. Ik vond dat zo fijn, om zo persoonlijk over het geloof te praten."

Hoe verklaar je het dat er zo veel mensen naar de kringen gekomen zijn?
Eefke: "Blijkbaar is er behoefte aan geloofsgesprek in onze kerk. Dan hoeven we niet alleen maar bezig te zijn met de achteruitgang, of het moeten verkopen van kerkgebouwen. Er was altijd één Bijbelkring in de kerk, onder leiding van de dominee, daar ging ik graag naartoe. Ik doe mee met Focus omdat ik de mensen die ik zondag in de kerk zie, graag beter wil leren kennen. Ik vind het fijn om samen woorden te geven aan het geloof, dat geeft een band. We sluiten de avond altijd af met kringgebed. Voor veel deelnemers is dat nieuw, niet iedereen ziet dat zitten. Maar stilaan gaat het beter, en doen er meer mee."

Trijntje: "We zijn in kerk vaak druk met regelen en organiseren, je komt aan gesprekken over waar het echt om gaat soms nauwelijks toe. Op de Alphacursus zag ik wat die gesprekken met je doen, je groeit in geloof. Toen Henk me vroeg om gespreksleider te worden bij Focus, heb ik daarom ja gezegd. Al ben ik niet zo’n haantje-de-voorste, ik vond het in het begin ook wel moeilijk. Maar het is een mooie groep, we waarderen en vertrouwen elkaar. En ze helpen mij ook."

"Bij ons in de kerk spreken we ons soms maar moeizaam uit, praten over persoonlijke dingen vinden we lastig."

Trijntje: "De verschillen in leeftijd zijn best groot, dat is soms lastig. De verschillen tussen kerken werden ook wel eens breed uitgemeten. Daarom moeten we ons aan het boekje houden, dat helpt. Het onderling respect moest ook wel even opgebouwd worden, in het begin zaten we wat af te tasten. Ik kende iedereen al wel uit de kerk, maar nu ken ik ze echt. We weten meer over elkaars achtergronden, delen het als er iets speelt, of iemand ergens mee worstelt. Het is zo mooi om te zien dat God gewoon werkt."

Eefke: "Bij ons in de kerk spreken we ons soms maar moeizaam uit, praten over persoonlijke dingen vinden we lastig. Wat vind je ervan dat de avonddienst verdwijnt? Ik zou willen weten hoe anderen daarover denken. Op een avond vertelde een deelneemster dat ze het zo moeilijk vond dat ze soms tijdens het bidden in slaap viel. Daar voelde ze zich schuldig over. Ik vond het dapper dat ze het zei, je moet je daarvoor kwetsbaar opstellen. We hebben er met elkaar over doorgepraat, en iemand zei: waarom ga je niet ’s ochtends stille tijd houden, dan lukt het misschien beter. Dat heeft ze gedaan, en het werkt."

Trijnje: "Je kunt elkaar bemoedigen. Samen bidden is ook heel fijn, voor persoonlijke dingen en wat er in de familie speelt. Wie mee wil doen, doet mee. Als je dat niet wilt, zeg je gewoon ‘amen’ en gaat de beurt naar de volgende. We gaan trouwens ook naar buiten. Een Focuswandeling maken, op bezoek bij de mensen van begeleid wonen, of paasgroeten brengen bij de buren. Ze vonden het heel leuk dat we kwamen. Het was wel wat aftasten wat je kunt zeggen, daar oefenen we nog in."

"Ik zie nu dat er meer eenheid komt, meer saamhorigheid, mensen weten elkaar te vinden."

Wat merk je op zondag rond de diensten van Focus?
Trijntje: "Je merkt dat er onderling veel meer contact is. We zijn meer betrokken bij wat er in de gemeente gebeurt. We wisten precies wie van wijk 1 en wie van wijk 2 was. Nu is het echt één gemeente. Daar heeft Focus zeker aan bijgedragen, dat het gemoedelijker en liefdevoller is geworden."

Henk: "Ik zie nu dat er meer eenheid komt, meer saamhorigheid, mensen weten elkaar te vinden."

Het project duurt nog een half jaar. Wat komt er dan?
Eefke: "Inmiddels weten we van elkaar wel hoe we erover denken. Het zou goed zijn om de groepen opnieuw in te delen. Dat ligt wel gevoelig, ze zijn inmiddels aan elkaar gewend. Zelf begin ik nu wel naar iets meer diepgang te verlangen. Meer echte studie, zoals we deden met de dominee. Als kringleider ben ik geen theoloog, ik kan niet zo gemakkelijk dingen uit de Bijbel aandragen."

Trijntje: "Ik zou het fijn vinden als er nieuwe groepen worden gemaakt, zodat je weer anderen leert kennen. Maar dan kunnen er ook mensen afhaken, daar moeten we dus nog goed over nadenken."

Henk: "We wilden eerst intern wat meer body krijgen, maar wat mij betreft gaan we nu ook naar buiten treden. Heel voorzichtig is er al wel wat ondernomen, zoals een burenmaaltijd. We hebben de vorm voor het vervolg nog niet gevonden, in ieder geval iets in groepen. Het centrale punt in de gemeente blijft natuurlijk de zondagse kerkdienst."

Bovenstaand artikel verscheen eerder op de website van de IZB en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier voor meer informatie over het IZB-Focustraject.

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant stelt dat bekering een persoonlijke zaak is: "Je kan niet meeliften op een ander"

"Je kunt niet meeliften op je bekeerde vader of moeder, kind of grootouders. Je moet zelf de Heere leren kennen", dat merkte ds. J. IJsselstein onlangs op in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de gelijkenis van de kostbare parel uit

Michael Oh
Nieuws

Duizenden christenen bijeen vanwege zendingsopdracht: "We moeten samenwerken"

Duizenden christenen uit meer dan tweehonderd landen komen deze week bijeen in een internationaal conferentiecentrum in Zuid-Korea. Samen richten zij zich op de grote zendingsopdracht van Jezus Christus. Tijdens de opening van het vierde Lausanne con

Trump
Nieuws

Trump is populairder dan Harris onder Amerikaanse pastors maar velen twijfelen nog

Uit een recente peiling blijkt dat twee keer zoveel protestantse voorgangers in de Verenigde Staten van plan zijn om voormalig president Donald Trump te steunen in de komende verkiezingen dan vicepresident Kamala Harris. Veel pastors blijven echter t

Ds. J. van Meggelen
Nieuws

Ds. Van Meggelen aanvaardt beroep hersteld hervormd Montfoort

De hersteld hervormde gemeente in Montfoort verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. van Meggelen (foto) heeft het beroep aanvaard en gaat afscheid nemen van Nederhemert. In Montfoort volgt Van Meggelen de naar Waarder verhuisde ds. R. W. M

Conferentie
Nieuws

Negende Henri Nouwen Conferentie groot succes

Dit weekend vond alweer de negende Henri Nouwen conferentie plaats. Tijdens deze conferentie, georganiseerd door Hour of Power, draait het helemaal om het gedachtegoed van deze geliefde priester en schrijver die inmiddels al 28 jaar overleden is. De

kompas
Verdieping

De gevaren van een lege bovenkamer en een gelijkenis van Jezus

‘Lege bovenkamer te huur.’ Dat zeiden we vroeger op school als iemand iets doms of onhandigs had gezegd of gedaan. Als plaagstootje kon dat geen kwaad. Maar, serieuzer: hoe zit het met onze bovenkamer in de zin van onze innerlijke – geestelijke – bag

Kind en Evangelie
Nieuws

Kind en Evangelie lanceert kindermuziekprogramma 'Zing!'

Kind en Evangelie, het kindermerk van het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC), organiseert D.V. 25 september haar eerste muziekprogramma ‘Zing!’. Kerkelijke kinderen zingen tijdens dit event onder begeleiding van professionele musici psalmen en geeste

Wietse van der Hoek
Verdieping

Waarom vindt het welvaartsevangelie zoveel ingang bij christenen?

Het klinkt zo mooi: ‘God wil je alles geven wat je wilt. Je hoeft het alleen maar te geloven. God wil het wel…nu jij nog!’ Zomaar een uitspraak die onlangs klonk vanaf een podium in een goedgevulde zaal ergens midden in Nederland waar honderden mense

Meerartikelen

Worship boot
Interview

Christenen varen in worshipboot door Amsterdam: "God zei: je moet dit in meer steden doen"

Onlangs veranderden de grachten van Amsterdam in een levendig decor voor een mars en aanbiddingsfeest, toen Celebrating Jesus neerstreek in de stad. De drijvende kracht achter dit evangelisatie-evenement is Rami Sam. Hij vertelt vol passie over de mi

Jeroen Koornstra
Column

Vindt de opname van de christelijke gemeente plaats op 3 oktober?

Het is ondertussen meer dan tien jaar geleden dat ‘Wake Up!’ in de boekenwinkels verscheen. Het boek gaat grotendeels over de eindtijd en roept op om wakker te zijn voor wat ons te wachten staat. Eindtijdvoorspellingen zijn van alle tijden, en ook Wa

Jurjen de Groot
Nieuws

Kerk in Actie: bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn desastreus

De voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn desastreus en volgens Kerk in Actie zijn deze voornemens beschamend voor een land als Nederland. Directeur Jurjen de Groot: “We mogen nooit zomaar wegkijken voor leed of rampspoed en daar

Mensen bestuderen de Bijbel
Verdieping

Farizeeën en ultraorthodoxe Joden zijn toch hetzelfde?

We kennen allemaal de beelden van ultraorthodoxe Joden bij de Klaagmuur. Lange zwarte jassen, pijpenkrullen, baarden en diep verzonken in hun gebedenboeken. Veel christenen hebben het idee dat ultraorthodoxe Joden hetzelfde zijn als de Farizeeën in d

Shagufta
Nieuws

Christelijke moeder van vier kinderen ter dood veroordeeld in Pakistan

Een christelijke moeder van vier kinderen is woensdag 18 september ter dood veroordeeld in Pakistan vanwege vermeende blasfemie. Advocaat Rana Abdul Hameed meldt dat Shagufta Kiran (40) schuldig is bevonden aan het beledigen van de profeet Mohammed,

Lawson
Nieuws

Pastor Trinity Bible Church ontslagen vanwege 'ongepast relatie'

Steve Lawson, een prominente voorganger van de Trinity Bible Church in Dallas, is ontslagen omdat hij een 'ongepaste relatie' had met een onbekende vrouw. Lawson vertrekt ook bij OnePassion Ministries, waar hij voorzitter was. De voorganger heeft de

Arjan Huizer
Interview

Musicus Arjan Huizer richtte met kunstmatige intelligentie een christelijke band op

Veel christelijke luisteraars kennen musicus Arjan Huizer van zijn piano- en orgelmuziek. Maar daarnaast is hij ook actief in de ICT en dus op de hoogte van de laatste technische snufjes. Dat komt hem ook muzikaal van pas, want Huizer bracht namelijk

Fred de Vries
Opinie

Christelijke verklaring over 'extreemrechts' is uitzichtloos pamflet

In ons land schijnt er sinds een paar jaar een christelijke versie van de Extinction Rebellion-beweging te zijn, die zichzelf Micha Nederland noemt. Ze hebben van zich doen laten spreken, middels een soort omgekeerde Nashvilleverklaring, ondertekend

Oscar Lohuis
Video

Ds. Oscar Lohuis legt uit waarom jouw gebed voor Israël essentieel is

Waarom zou je bidden voor Israël? In sommige kerken is het gemeengoed, in andere kerken is het niet geaccepteerd vanwege de oorlog. “De oorlog en de aanvallen op Israël worden steeds heftiger naarmate de strijd vordert. Die strijd is niet alleen een

ds. C.J. (Corjan) Rijsdijk
Video

Mag je als christen een kleingelovige zijn? Ds. Rijsdijk antwoordt

In de Bijbel staat geschreven: “Jezus stak meteen zijn hand uit, greep hem vast en zei tegen Petrus: ‘Kleingelovige, waarom heb je getwijfeld?’” Dit toont ons duidelijk de berisping van Jezus, specifiek gericht op Petrus, die ondanks zijn eerdere dad

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet ziet veel kerken zonder 'geestelijk immuunsysteem'

"De Bijbel waarschuwt in het Nieuwe Testament herhaaldelijk tegen dwaalleer. Maar de gevaarlijkste dwaalleer is misschien wel de dwaalleer die het geestelijk immuunsysteem uitzet in de kerk", stelt Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kana

ds. T. A. Bakker
Video

Terugkijken: ds. T. A. Bakker beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Bakker te gast om te spreken over het thema 'Credo, ik geloof'. Op 16-jarige leeftijd wist hij al dat hij dominee wilde worden.