Burgemeester Katwijk: geweld niet afkomstig van pro-Palestijnse demonstranten

Meer dan 24 uur nadat er onrust ontstond bij een pro-Palestijnse demonstratie in Katwijk, komen er meer feiten boven tafel. De betoging, die was aangemeld door actiegroep Ummah voor Gaza, verliep op zichzelf vreedzaam. De demonstranten wilden protesteren tegen een bijeenkomst van Christenen voor Israël in de Nieuwe Kerk, waar onder anderen SGP-leider Chris Stoffer aanwezig was. Het geweld was volgens de burgemeester Cornelis Visser afkomstig van lokale groepen uit Katwijk en niet van demonstranten.
Zo’n vierhonderd Katwijkers verzamelden zich spontaan, waardoor de situatie escaleerde rondom de kerk. Volgens de burgemeester en de politie werd de ordeverstoring veroorzaakt door lokale groepen die de confrontatie zochten met politie en demonstranten. Er werd met bierflesjes gegooid en demonstranten werden belaagd. Eén betoger raakte gewond aan het gezicht.
De ME werd ingezet, en twee mensen werden aangehouden. Voor hun veiligheid werd een deel van de pro-Palestijnse demonstranten door de politie weggeleid. De gemeente had gerekend op maximaal veertig tegenstanders en was niet voorbereid op de massale opkomst. De viering van Christenen voor Israël ging onder politiebegeleiding gewoon door.
Burgemeester Visser verdedigt zijn besluit om de betoging niet te verbieden en benadrukt dat het demonstratierecht grondwettelijk is beschermd. Tegelijk erkent hij de emoties en zorgen die onder de Katwijkse bevolking leven. De gemeenteraad besprak de gebeurtenissen donderdagavond. De impact op de samenleving is volgens Visser groot: “De zorgen over veiligheid zijn ook na afloop nog voelbaar.” De burgemeester erkent dat er onder hoge druk is gehandeld, maar stelt dat er “geen goede keuze mogelijk was” in deze gespannen context.
Katwijkers boos
Volgens De Telegraaf zijn veel Katwijkers zijn boos omdat zij nu als de hoofdschuldigen van de rellen worden neergezet. Ze erkennen dat geweld niet goed is, maar stellen dat hun reactie voortkwam uit provocatie. Volgens bewoners begon de onrust nadat een pro-Palestina-groep op sociale media dreigde dat Katwijk "niet meer veilig" zou zijn. Dit wakkerde het gevoel aan dat hun dorp bedreigd werd. Als reactie daarop sloegen lokale voetbalrivalen – normaal elkaars tegenstanders – voor één keer de handen ineen om Katwijk te ‘verdedigen’.
De woede richt zich met name op een dreigende boodschap van een groep motorrijders met een meloen-symbool, die volgens inwoners behoort tot de PAW (Protest Alliance Watch). Deze islamitische 'ordedienst' staat bekend van anti-Israël-demonstraties en heeft volgens de minister van Justitie geen officiële status of samenwerking met de politie. De SGP stelde eerder Kamervragen over de rol van PAW bij demonstraties. Sommige Katwijkers vermoeden dat de pro-Palestina-demonstratie bewust bedoeld was om provocatie uit te lokken.
Praatmee