Oproep tegen "strengste asielregime ooit" aangeboden aan Tweede Kamer

Ruim duizend imams, pastoors, predikanten, rabbijnen en voorgangers hebben de oproep ondertekend tegen het volgens hen "strengste asielregime ooit". 1.153 religieuze leiders in Nederland uiten via deze oproep hun bezorgdheid over de koers van onze regering. Nadat eind vorig jaar minister-president Schoof weigerde de oproep in ontvangst te nemen, is de oproep in meer dan tien landelijke dagbladen als paginagrote advertentie gepubliceerd. Vandaag (15 april) wordt de oproep door een groep ondertekenaars aangeboden aan de Tweede Kamer.
Initiatiefnemer van de oproep is mr. J.G. (Jan) de Beer. Hij vindt dat Nederland hulp moet blijven bieden aan mensen die vrezen voor hun leven in het land van herkomst. Mensen die op de vlucht zijn voor hun geloof, hun politieke overtuiging of voor oorlog.
De Beer: “Met de advertenties hebben we meer dan twee miljoen mensen bereikt. Ik zie het als een verder bewustzijn creëren wat onze regering aan het doen is. Maar ook om mensen die gevlucht zijn te laten zien dat er mensen zijn die er wél voor ze willen zijn. Ik merk ook uit reacties dat het mensen ook echt steun geeft, en het mensen hoop geeft omdat zoveel geestelijken opstaan.”
Zwaksten worden tot zondebok gemaakt
De oproep gaat over de plannen van de regering om "het strengste asielregime ooit" in te voeren. Een van de ondertekenaars die de oproep dan aanbiedt, is Jappy Talma.
Jappy werkt zelf veel met gevluchte mensen en geeft aan: “De politieke vluchteling is vaak jong en gedreven. Mensen die ons een dienst kunnen bewijzen op de arbeidsmarkt, en tegen het spook van de vergrijzing. Dit verhaal mis ik voortdurend in de asieldiscussies. In een tijd van woningnood wordt de vreemdeling onder ons als oorzaak genoemd. Dat wij veel arbeidsmigranten, studentenmigranten en heel veel gescheiden partners moeten huisvesten, wordt verzwegen. De woningbouwprogramma's worden bij lange na niet gehaald, maar intussen worden de zwaksten tot zondebok gemaakt. Haat zaaien over de ruggen van mensen die geen dader maar slachtoffer zijn.”
Impact
De Beer gaat ervanuit dat de oproep impact zal hebben omdat er ruim duizend religieuze leiders uit boeddhistische, christelijke, islamitische en joodse gemeenschappen meedoen. Zij vertegenwoordigen vele honderdduizenden Nederlanders.
Gelooft De Beer dat de oproep effect heeft? De Beer: “Ik ben dankbaar dat Kamerleden de oproep aanhalen in politieke debatten. Maar ook voor de vele tientallen reacties van mensen die aangeven geroerd te zijn door de oproep en die daardoor bemoedigd zijn om zich ook uit te spreken.
Ik ben ervan overtuigd dat bij de aanbieding van de oproep we onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer laten zien dat een mooier en beter Nederland kan, als we willen. Een gastvrij Nederland dat denkt in mogelijkheden en kansen. Een land waar we weer trots op kunnen zijn.”
Praatmee