Hoe gebruik jij in de kerk je macht als leider?

Verdieping 6 januari 2025 5 minuten Oeds Blok
Oeds Blok
The Lens of Joy

Ik heb één keer in de kerk gepreekt over de vraag: hoe gebruik jij je macht? Je macht als volwassene naar kinderen, of als tiener naar anderen in de groep, of je macht in een leidinggevende positie. Op een gegeven moment stond er iemand op die zei: "We horen het niet over macht te hebben, maar over liefde!"

Macht lijkt een ongemakkelijk thema te zijn, ook in de kerk. We praten er niet veel over met elkaar. Maar door situaties van machtsmisbruik in de samenleving komt er steeds meer aandacht voor het gesprek over macht. Dit artikel wil bijdragen aan dit gesprek: wanneer gebruiken we macht op een gezonde manier en wanneer niet?

Heilzame en dominante macht
Macht is het vermogen om doelbewust invloed uit te oefenen op het leven en het gedrag van een ander in de richting die jij wilt. Deze macht is vaak gebaseerd op een zekere vorm van overwicht. Macht uitoefenen is niet slecht, het gaat erom hoe we het gebruiken. Gebruiken we onze macht om anderen (onbewust) te overheersen of met het oog op de bloei en bescherming van anderen?

In mijn jonge jaren heb ik te maken gehad met grensoverschrijdende macht binnen het gezin. Pas op latere leeftijd kon ik dat onder ogen zien en zo benoemen. Daarnaast heb ik binnen de kerk zowel heilzame als dominante macht ervaren. Door ervaringen van buurtkerken in aandachtswijken heb ik meer oog gekregen voor de dynamiek van macht in kansrijk-kansarm. Wellicht heb jij ook verschillende ervaringen met macht binnen de kerk.

  • In welke situatie heb jij heilzame macht ervaren; en zelf uitgeoefend? In welke situatie heb jij dominante macht ervaren; en zelf uitgeoefend? 
De volgers projecteren op de leider wat zij zelf niet hoeven te zijn. De volgers schuiven daarmee hun verantwoordelijkheid af op de leider.

Theologe McClintock-Fulkerson brengt naar voren dat degenen die macht hebben, dat zelf vaak niet doorhebben. Het hoort bij het hebben van macht om daar als het ware ‘overheen te kijken’. Ook ik als coach, leider en schrijver van dit artikel heb macht. En jij op jouw plek. De benadering Undefended Leadership van Simon Walker heeft mij geholpen om meer inzicht te krijgen in het gebruiken van macht.

Ongezonde dynamiek
Walker legt uit dat er in de wisselwerking tussen leider en volgers ongemerkt een ongezonde dynamiek kan binnensluipen. De leider heeft vaak te maken met idealisatie door de volgers. Hij wordt door de volgers op een voetstuk geplaatst. Zo projecteren de volgers op de leider wat zij zelf niet hoeven te zijn. De volgers schuiven daarmee hun verantwoordelijkheid af op de leider. In de leider leeft vaak een flinke dosis idealisme. Voor de leider is het een drijfveer om zich met passie in te zetten voor het ideaal. Dit kan een eenzame weg zijn voor de leider, want hoe realistisch zijn de ideeën en uitwerking?

De derde ervaring die veel leiders gemeenschappelijk hebben is die van onvervulde emotionele behoeften. De leider ontdekt dat hij door aandacht te geven aan de behoeften van anderen goedkeuring en waardering ontvangt. Zo ontstaat een vaak onuitgesproken informeel ‘contract’ tussen leider en volgers. De volgers worden, tot op zekere hoogte, gebruikt door de leider voor de eigen behoeften (defended macht gericht op zelfbehoud). Deze dynamiek vormt in de gemeenschap een voedingsbodem voor machtsmisbruik. Zinnetjes als ‘Wil jij dit doen? Ik kan het niet. Jij bent er goed in…’ maken alert op de ongezonde dynamiek. Deze dynamiek kan worden doorbroken wanneer de leider innerlijk meer vrij wordt. En vraagt: ‘Wat heb jij nodig om je eigen plek in te nemen?’ Zo ontstaat een nieuwe, spannende dynamiek, met verbinding en vertrouwen (undefended macht gericht op vrijheid).

Kunnen ervaren bestuurders en werkers in de kerk hun macht ‘neerleggen’ en delen met nieuwe en jongere mensen?

Inzicht in macht
Volgens de filosoof Foucault wordt er in elke situatie macht uitgeoefend. Om je eigen macht te erkennen, helpt het om inzicht te hebben in soorten macht. Zo is er macht door persoonlijkheid. Met enthousiasme, inlevingsvermogen, toon en (lichaams)taal kunnen leiders de emotionele toestand van hun publiek beïnvloeden. Ten tweede is er macht door hulpbronnen. Dit kunnen financiële of technische bronnen zijn, of kennis over procedures en regels. Wie betaalt bepaalt? Ook is er de macht van ervaring en expertise. De uitspraak ‘Dat hebben we al eerder geprobeerd en het werkte niet’, heeft vaak een enorm effect. Kunnen ervaren bestuurders en werkers in de kerk hun macht ‘neerleggen’ en delen met nieuwe en jongere mensen?

Dan is er nog de macht door positie, als predikant, pastoraal werker, jongerenwerker, aanbiddingsleider, organist of koster. In de kerk is verder zelfreflectie nodig bij het uitoefenen van geestelijke macht met een beroep op geloof en God. ‘De Bijbel zegt…’ ‘God maakt mij duidelijk dat…’ Wanneer wordt een cultuur van geloof dwingend en hoe draagt geloof in God bij aan gewetensvrijheid? Tot slot speelt ook fysieke macht steeds een rol. Naar iemand die groot is kijk je op. En degene die fysiek sterker is heeft overwicht op de ander als het er op aan komt. Goed om te realiseren is dat schadelijke macht vaak onbewust verbonden is met onmacht. Een typerend voorbeeld is ouders die gaan schreeuwen en slaan uit onmacht.

De undefended leider is open over de stroom van macht in haar organisatie. Zo wordt er verantwoording afgelegd over het gebruik van macht.

De undefended leider doet er alles aan om haar uitoefening van macht te erkennen. Ze is open over de stroom van macht in haar organisatie. Zo wordt er verantwoording afgelegd over het gebruik van macht.

  • Scoor voor jezelf op alle soorten macht een cijfer van 1-10. In welke mate maak je gebruik van deze soort macht in je leiderschap?
    - Persoonlijkheid, score:
    - Hulpbronnen, score:
    - Ervaring, score:
    - Expertise, score:
    - Positie, score:
    - Totaalscore:
  • Is de totaalscore op de diverse soorten macht meer of minder dan je had verwacht van jezelf?
  • Gebruik je macht in je leiderschap …
    - om anderen te onderwijzen en toe te rusten?
    - om kwetsbare medemensen te helpen en te beschermen?
    - om projecten van de grond te helpen komen?
    - voor vernieuwing of groei van je organisatie?
    - anders, namelijk …
  • Ga je vrij of niet (zo) vrij om met je macht? Wat herken je voor jezelf en bij anderen?
Een undefended leider zijn die heilzame invloed uitoefent, is een uitdaging. Het vraagt zelfreflectie, geduld, betrokkenheid, een open houding, lef en nog veel meer.

Niet (zo) vrij – meer onbewust

  • Heeft weinig ruimte voor zelfreflectie
  • Laat geen kwetsbaarheid zien
  • Praat liever dan te luisteren
  • Weet hoe het zit en hoe het hoort
  • Doet veel op eigen houtje

Vrij – meer bewust

  • Aanvaardt macht maar heeft het niet nodig
  • Is eerlijk over tegenstrijdigheden in zichzelf
  • Kan ontvangen van anderen
  • Heeft oog voor overheersing vanuit instituties
  • Wil anderen vrij maken om iets te bereiken

Een undefended leider zijn die heilzame invloed uitoefent, is een uitdaging. Het vraagt zelfreflectie, geduld, betrokkenheid, een open houding, lef en nog veel meer. Soms lukt iets spontaan, andere keren worstel je met de houding die bij jou past. Een vrije leider zijn die zijn invloed heilzaam gebruikt, is een lange weg. Maar elke dag is een geschenk voor het ontvangen en uitdelen van vrijheid, om zo tot dienst van elkaar te zijn.

Oeds Blok is oprichter van Instituut voor Undefended Leadership. Daarnaast is hij coördinator en coach gemeentestichting en pionieren bij Unie-ABC. Hij was 14 jaar voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort en experimenteert sinds 2012 met een buurtkerk in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Bovenstaand verhaal verscheen op de site van MissieNederland en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#349 Ds. Jan Hoek en ds. John de Groot over preekregelaars, volle agenda's en Deo Volente
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Masih
Nieuws

Moord op 24-jarige Masih choqueert christelijke gemeenschap Pakistan

De tragische dood van Suleman Masih, een 24-jarige christen, heeft de lokale gemeenschap van Kot Saadullah, Pakistan, geschokt en opnieuw de aandacht gevestigd op de uitdagingen waarmee christenen en andere religieuze minderheden in Pakistan worden g

Oeganda
Nieuws

Oegandese familie levend verbrand na bekering tot Jezus

Een tragische gebeurtenis heeft de christelijke gemeenschap in Oeganda geschokt. Een moslimgezin dat zich recent tot het christendom bekeerde, is op Tweede Kerstdag omgekomen toen hun huis in brand werd gestoken. De daders, vermoedelijk leden van de

Israel Antiquities Authority
Nieuws

Oud christelijk klooster ontdekt in Israël met Bijbelse inscriptie

Bij opgravingen ten noorden van Kiryat Gat in Israël hebben archeologen een oud christelijk klooster ontdekt, zo maakte de Israel Antiquities Authority (IAA) bekend. Het klooster dateert uit de Byzantijnse periode (5e-6e eeuw na Christus) en was onde

Al Sharaa
Nieuws

Christelijke leiders Syrië in onzekerheid na ontmoeting met nieuwe leider

Christelijke leiders in Syrië blijven in onzekerheid na een ontmoeting met de nieuwe leider van het land, Ahmad al-Sharaa, ook bekend als Abu Mohammed Al Jolani. Tijdens een bijeenkomst in het Volkspaleis in de hoofdstad, vorige week, werden geen dui

ds. B. van Leeuwen
Video

Ds. Van Leeuwen: "Vóór Jezus is de kogel, tegen Jezus is naar huis: wat zeg je dan?"

"Stel je voor: de deur gaat open en er komt iemand binnen met een geweer. Hij stelt een eenvoudige vraag: bent u voor of tegen Christus? Vóór Jezus is het de kogel, tegen Jezus is naar huis. Wat zeg je dan?", vroeg ds. B. van Leeuwen onlangs tijdens

Heilige Grond
Podcast

Mogen ouderen nog meedoen in ons land? Theologen in gesprek

Hoe gaat een samenleving om met haar ouderen? Mag je nog gewoon oud worden? Daarover gaat onderstaande podcastaflevering van Heilige Grond. In deze podcastaflevering gaan Frits de Lange (emeritus hoogleraar Ethiek) en Klaas Spronk (hoogleraar Oude Te

Wilkin van de Kamp
Video

Videoboodschap Wilkin van de Kamp: "Zonder Jezus heeft God geen gezicht"

'Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft Hem doen kennen', schrijft Johannes. "Deze uitspraak van Jezus  laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Wil je God leren kennen, dan m

ds. C.J. (Corjan) Rijsdijk
Video

Ds. Rijsdijk over de gelijkenis uit Lukas 18: Heb jij een tollenaarsgeloof?

De farizeeër dankt God voor zijn eigen goede daden en in vergelijking met anderen brengt hij het er goed vanaf. De tollenaar daarentegen staat op afstand, slaat zich op de borst en vraagt God om verzoening voor zijn zonden. Verrassend genoeg keurt Go

Meerartikelen

SCHOOL voor leefgemeenschappen
Nieuws

'School voor leefgemeenschappen' organiseert inspiratiedag

Op 25 januari 2025 organiseert de School voor leefgemeenschappen een inspiratiedag voor, over en door leefgemeenschappen.  Te gast bij de grootste leefgemeenschap van Nederland, de Wittenberg in Zeist, spreekt Theanne Boer vanuit de Martine Vonkstich

Arjanne Holsappel
Column

Wat opgelegd geloof met je kan doen

Ik schrijf deze column, ook al weet ik dat niet iedereen het met me eens zal zijn. Dat is prima. Mijn doel is niet om de waarheid te claimen, maar om mensen aan het denken te zetten. Wat ik schrijf, komt voort uit mijn eigen ervaringen. Ik heb religi

protestactie CvI
Nieuws

Groepje activisten voert weer actie voor gebouw Christenen voor Israël

Op maandag 6 januari vond er opnieuw een protest plaats bij het pand van Christenen voor Israël (CvI) in Nijkerk. Een kleine groep activisten, met gezichtsbedekking, hield een sit-in voor de deur van het gebouw.  De demonstranten gebruikten een megaf

Van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij wordt voorzitter Raad van Toezicht Eleos

Kees van der Staaij wordt voorzitter van de Raad van Toezicht bij Eleos. Dat meldt de christelijke ggz-instelling op haar eigen website. De voormalig SGP-leider zal de functie vanaf 1 april 2025 gaan vervullen. ‘De Raad van Toezicht is verheugd Kees

Thailand vlag
Positief nieuws

Van boeddhistische monnik tot dominee: "Jezus Christus veranderde mijn leven"

De Thaise stad Mae Sot, vlakbij de grens tussen Thailand en Myanmar, is een centrum van illegale grensoverschrijdende handel in drugs en in mensen. Te midden van de chaos probeert de Thaise predikant Somphon Sriwichai licht in de duisternis te brenge

Bremen
Nieuws

Linkse actiegroep steekt Duitse kerk in brand

Een pinkstergemeente in Bremen, verbonden aan de Wereld Evangelische Alliantie (WEA), is het doelwit geworden van brandstichting. De linkse groep Anonymous heeft de aanval opgeëist. Zij zetten afval en grofvuil in brand bij het kantoor van de Vrije C

kerststal
Nieuws

Palestijnse sjaal keert niet terug in kerststal Vaticaan

Het Vaticaan heeft besloten de keffiyeh, een Palestijnse sjaal, niet terug te plaatsen in de kerststal. Het Vaticaan presenteerde de kerststal vorige maand in de Paul VI-zaal. Na kritiek van Joodse organisaties werd de sjaal voorafgaand aan kerst ver

Koning David
God

Refoweb-vragensteller: waarom worden niet alle zonden van David vermeld?

'Omdat David gedaan had wat recht was in de ogen des HEEREN, en niet geweken was van alles wat Hij hem geboden had, al de dagen zijns levens, dan alleen in de zaak van Uría, den Hethiet', zo is te lezen in 1 Koningen 15:5. 'Dat verbaast op het eerste

ds. A. Simons
Video

Ds. Simons: "Houd op met dat vrome gedoe en buig voor God"

"Hoe kun je daar (in de hemel, red.) komen? Een stemmetje van binnen zegt: ga ernstiger en serieuzer bidden. Maar dit is geen evangelie. Je hoeft niet naar Jezus te zoeken, Hij wordt bij u gebracht. Houd op met dat vrome gedoe en buig voor God!", zo

Phendy
Levensverhaal

Phendy gaat lijden niet uit de weg: "O God, geef me meer pijn"

Als Phendy zich als Tibetaanse monnik tot het christendom bekeert, wordt hij door zijn familie doodverklaard. Wanneer hij later een dwarslaesie oploopt door een ernstig ongeluk, beschouwen zijn familieleden dit als een straf van de goden. Phendy zit

Canada
Nieuws

Grote zorgen overheidsaanpak religieuze goede doelen en pro-life organisaties Canada

De Evangelical Fellowship of Canada (EFC) is ernstig bezorgd over voorstellen die het schrappen van de fiscale status van religieuze liefdadigheidsorganisaties en pro-life organisaties in Canada beogen. De mogelijke gevolgen voor zowel religieuze ins

Ik vrees geen kwaad
Boekfragment

Psalm 23: als christen hoef je niets te vrezen

Tijdens de zomertrektocht op weg naar de hoger gelegen weidegronden is de kudde helemaal alleen met de herder. Er is geen mogelijkheid om ’s avonds naar huis terug te keren. De herder en zijn kudde blijven weken, soms zelfs maandenlang weg. In zijn e