God kiest niet altijd voor de kortste route om tot Zijn doel te komen
Schapen zijn gewoontedieren. Wanneer ze aan zichzelf overgelaten zijn, grazen zij op dezelfde heuvels door totdat deze kaalgevreten zijn. Met hun poten graven ze zelfs de wortels uit en vreten alles op, waardoor de grond verandert in een woestenij.
Een wijze herder kent zijn verantwoordelijkheid door ervoor te zorgen dat zijn schapen een weide niet overbegrazen, maar verder geleid worden van de ene plaats naar de andere. Hij heeft een graasplan, een schema dat aangeeft welk stuk grond wanneer en hoelang begraasd kan worden. Een goede herder neemt zijn verantwoordelijkheid voor de natuur en voor zijn kudde en leidt zijn schapen via de rechte sporen naar nieuwe grazige weiden.
De Goede Herder zal je leiden ‘in de rechte sporen’ of zoals sommigen vertalen: ‘Op paden van gerechtigheid’. Het pad van gerechtigheid spoort je aan om Gods wil in deze wereld te laten geschieden, om het goede te denken en het goede te doen. Het is belangrijk dat je je geloof in praktijk brengt. Hoe je leeft en omgaat met de schepping. Hoe je omgaat met de minder bedeelden, de mensen die lijden, die gebroken zijn of niet meetellen: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God [het pad van gerechtigheid]’ (Micha 6:8).
Andere rabbi’s vertalen ‘in de rechte sporen’ als ‘omwegen die eindigen in de goede richting’. God leidt ons zelden via de kortste route om met ons tot zijn doel te komen. In de Bijbel lezen we dat God de Israëlieten, toen ze uit Egypte trokken, niet via de kortste route naar het beloofde land leidde. God leidde hen via een omweg in de goede richting. Het volk Israël had die extra reistijd nodig om de overgang te kunnen maken van gewezen slaven naar de vrije mensen die ze zouden worden: ‘Toen de farao het volk had laten vertrekken, leidde God hen niet langs de weg die door het gebied van de Filistijnen loopt, ook al was dat de kortste route.
God dacht namelijk: Als ze strijd zouden moeten leveren, konden ze wel eens spijt krijgen en teruggaan naar Egypte. Daarom liet Hij het volk een omweg maken en door de woestijn naar de Rietzee trekken’ (Exodus 13:17-18). God koos bewust niet voor de kortste route, die ‘de weg van de Filistijnen’ genoemd werd. Deze weg was weliswaar het kortst, maar de Israëlieten zouden op deze weg veel tegenslagen te verduren krijgen. Daarom koos God ervoor om hen via een andere weg Zijn kracht te doen ervaren en zo hun geloof te versterken in tijden dat het moeilijk werd.
Hoe denk je dat jouw levensweg zal verlopen? Heb je een glanzende carrière voor ogen en voorzie je verre reizen te maken? Misschien zit het erin, misschien ook niet. Jij kunt je plannen maken, maar alleen Hij kan je brengen waar je wezen moet. En vaak leidt God ons via een omweg in de goede richting. Om ons sterk te maken. Welke omweg je ook bewandelt of zult bewandelen, weet dat de Goede Herder met je meeloopt. Ook als je de weg niet meer ziet door de mist. Als je je machteloos voelt en er even helemaal niets meer van begrijpt. Je mag weten dat Hij – wiens verstand niet te doorgronden is – nog steeds alles overziet en dat je veilig bent in Hem. De Goede Herder is altijd bij jou.
Kijktip: In deze serie wil Wilkin je helpen God te vinden, zelfs als je wereld in elkaar lijkt te storten. Als jij je zorgen maakt, geeft Psalm 23 je moed om je angst te overwinnen. Als je verdrietig bent, biedt de psalm je troost, zodat jij je weg kunt vinden door het dal van diepe duisternis. Als jouw werk je dreigt af te matten, dan wijst Psalm 23 je de weg hoe je weer op adem kunt komen. Ook jij staat er niet alleen voor. Er is Iemand die je kent en die voor je zorgt. Hij leidt je dwars door de moeilijkheden heen, het dieptepunt voorbij. Laten we samen in de leer gaan bij een man die wist hoe hij een reus tegemoet moest treden om hem te overwinnen.
In dit geïllustreerde geschenkboekje laat Wilkin van de Kamp je op verrassende wijze zien hoe de Goede Herder uit Psalm 23 omgaat met zijn schapen.
Praatmee