Waarom honderden christenen naar Israƫl zijn afgereisd (ondanks de oorlog)
Israƫl voert momenteel een heftige oorlog tegen Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon. En dagelijks gaat in grote delen van Israƫl het luchtalarm af. Desondanks verwelkomt de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) honderden christenen uit ongeveer vijftig landen voor het jaarlijkse Loofhuttenfeest, zo meldt All Israel News.
Ondanks dat meerdere luchtvaartmaatschappijen vluchten naar IsraĆ«l annuleren en de aanhoudende gevechten in Gaza en Libanon, nemen meer dan vierhonderd christenen gepland deel aan de viering van het Loofhuttenfeest (16-23 oktober). āHet huidige Loofhuttenfeest is onze grootste solidariteitsmissie naar IsraĆ«l sinds het begin van de oorlogā, zo laat David Parsons weten als vicepresident van de ICEJ.
Eerder dit jaar leidde de ICEJ een speciale "solidariteitsmissie" met zeventig pastors en christelijke leiders uit achttien landen langs de verwoeste zuidelijke gemeenschappen van Israƫl. Net als voorgaande jaren luisteren de deelnemers naar toespraken van hooggeplaatste Israƫlische leiders. Dit jaar zullen ze echter ook getuigenissen horen van familieleden van gijzelaars en veiligheidsdeskundigen over kwesties met betrekking tot de oorlog.
Wat staat er op het programma?
De ICEJ begint het Loofhuttenfeest met een rondleiding langs het grensgebied met Gaza en een speciale herdenkingsceremonie in HaBesor (Eshkol) Nationaal Park, in de buurt van de Gazastrook. Tijdens de ceremonie wordt stilgestaan bij de 1.500 IsraĆ«liās eren die zijn omgekomen of gegijzeld werden op 7 oktober 2023, toen Hamas-terroristen IsraĆ«l binnenvielen. De deelnemers van het feest zullen ooggetuigenverslagen horen van lokale veiligheidsbeambten en gemeenschapsleiders over de tragische gebeurtenissen die destijds plaatsvonden.
Om de omvang van de wreedheden van Hamas te begrijpen, zullen de deelnemers verschillende locaties in het gebied bezoeken, waaronder het terrein van het Nova Music Festival, kibboets Beāeri en de 'autokerkhof' bij Tkuma. ICEJ-afgevaardigden nemen dit jaar honderden rode en gele tulpenbollen mee, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De tulpen zullen later worden geplant op een nieuwe Nova-herdenkingslocatie, waar ze deze winter zullen bloeien in de vorm van een rood hart en een geel lint.
āHet Loofhuttenfeest is traditioneel een feest van vreugde, maar gezien de voortdurende oorlog en de immense tragedie die IsraĆ«l een jaar geleden heeft getroffen, hebben we dit jaar de plicht om te beginnen met een plechtige herdenkingsbijeenkomst in het westelijke Negev-gebied dat zo zwaar werd getroffen op 7 oktoberā, zei Parsons. āOnze aanwezigheid hier is bedoeld om een sterk signaal van christelijke steun en betrokkenheid af te geven aan het Joodse volk vanwege wat het land heeft doorstaan.ā
De eerste dag van het Loofhuttenfeest vond onder andere een aanbiddingsdienst in de oase van Kfar Nokdim in de Judese Woestijn plaats. De resterende activiteiten zullen plaatsvinden in de Israƫlische hoofdstad Jeruzalem en omvatten een vlaggenmars rond Sacher Park, die dit jaar plaatsvindt bij de Toren van David nabij de Jaffapoort. Daarnaast komt de ICEJ met verschillende hulp- en noodhulpinitiatieven in actie, waaronder de schenking van vier ambulances omdat tijdens het bloedbad op 7 oktober verschillende ambulances zijn vernietigd.
Achtergrondinfo over het Loofhuttenfeest
Het Loofhuttenfeest, dat zeven dagen duurt, herinnert aan de tijd dat de Israƫlieten in de woestijn leefden nadat ze uit Egypte waren bevrijd. Gedurende deze periode woonden ze in tijdelijke onderkomens, bekend als soekot (hutten of tenten), die symbool staan voor de afhankelijkheid van God tijdens hun omzwervingen in de wildernis. Tijdens het Loofhuttenfeest bouwen veel Joodse gezinnen een hut, of soeka, waarin ze eten en soms slapen om de nomadische levensstijl van hun voorouders te herdenken.
Voor sommige christenen heeft het Loofhuttenfeest ook speciale betekenis. Velen zien het als een vervulling van Bijbelse profetieƫn en een symbool van Gods voortdurende bescherming en aanwezigheid. Dit is een van de redenen waarom organisaties zoals de ICEJ jaarlijks christenen uit de hele wereld uitnodigen om het feest in Israƫl te vieren. Voor hen biedt het een unieke kans om solidariteit te tonen met het Joodse volk, te bidden voor vrede en de diepe geestelijke connectie tussen christenen en de Bijbelse tradities te ervaren.
Praatmee