Trap als christen niet in de valkuil van een morele wapenwedloop

Preekverslag 19 september 2024 7 minuten Jan-Jaap van Peperstraten
Jan-Jaap van Peperstraten

Misschien heeft u wel eens meegemaakt dat u kennissen of vrienden had die heel betrokken zijn bij een goed doel. Idealistische mensen! Begaan met de medemens, of met de natuur of met een ver land. Of heel dichtbij, iets wat met de kerk te maken heeft!

Maar na verloop van tijd ziet u mensen veranderen. Ze worden steeds strenger, en niet alleen voor zichzelf, maar ook (of juist!) voor anderen! Het wordt steeds minder plezierig om met hen om te gaan. Je hebt misschien zelfs het gevoel dat je je moet verdedigen als je bij ze in de buurt bent. Over dat je nog (met het vliegtuig) op vakantie gaat, of vlees eet. En je onschuldige hobby? Dat kan echt niet meer, terwijl er zoveel leed is in de wereld! 

En het ergste is, je kan ze moeilijk helemaal ongelijk geven.

Er is heel veel mis in de wereld en het is lovenswaardig om daar wat aan te willen doen! Als je je nergens iets van aantrekt, verdien je ook geen compliment!  Ook dat komen we vaak genoeg tegen:

Zo'n hele morele of rituele wapenwedloop. Daar gaat iets heel erg mis.

Dát is niet míjn probleem!

Het zal mijn tijd wel duren!

Dat is mijn oorlog niet! 

Dat is allemaal makkelijk gezegd. Totdat het wel je probleem is, je tijd niet duurt, of je oorlog wèl wordt. Maar dan is het te laat.

Nee. Stel je voor, een wereld zonder mensen met idealen. Dat zou ook geen pretje zijn..

En toch: alle idealen ter wereld, alle inzet voor het goede doel, steeds strenger, steeds preciezer worden. Zo'n hele morele of rituele wapenwedloop. Daar gaat iets heel erg mis. Maar wat? 

Jezus wil ons daar iets belangrijks over vertellen. Het probleem waar Jezus het over heeft, de voorbeelden die we nu zo kunnen benoemen, die horen bij het leven zelf.

Elke generatie opnieuw kan het goede verwrongen raken, iets wat onmenselijk wordt. We gaan zien waarom. Als je goed wil zijn, dan wil je ook steeds beter worden. Dat is een natuurlijk proces. Je ziet als je iets goeds doet, ook steeds scherper wat niet klopt. Of dat nu iets is aan jezelf of aan anderen. Weinig is dan verleidelijker om te denken: twee keer zoveel, dat is dubbel zo goed

Uiteindelijk zijn er zelfs mensen zijn die niet meer buiten durven komen zonder zich als ze eenmaal thuis zijn zich helemaal onderdompelen.

Voor de joden in de tijd van Jezus was het bijvoorbeeld belangrijk om rein te zijn. Ritueel rein. Dat niks aan je kleefde wat kon afleiden van God: of dat nu een zweem van heidendom was, of de geur van de dood, of een druppel bloed van een dier.

Als je er helemaal wilde zijn voor God dan hield je dat alles ver van je. En om er zeker van te zijn dat er niks meer aan je kleefde werd er ritueel gewassen. Om er maar zeker van te zijn dat je vrij voor God kan staan.

Elke keer als je dan eet, en eten is leven, als je eet ben je dus in contact met de Levende, met God, dan mag en kan dan alleen maar, zo dachten ze, als je zuiver bent. Gewassen bent! Logisch! (of niet?) 

Maar zoals het gaat. Zo denkt de mens al gauw. Twee keer zo veel is dubbel zo goed. En als de mens dat niet uit zichzelf bedenkt, dan ziet hij het wel bij de buurman. Die wast niet alleen zijn vingertoppen, maar ook zijn armen tot aan zijn ellebogen. En zo gauw jij dat ook gedaan hebt wast de buurman al tot zijn oksels! Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je achterblijft bij de buurman, dus dan ga je dat ook maar doen. En zo gaat het tegen elkaar op! Je begint met het goede willen doen, maar het gaat van kwaad tot erger. Uiteindelijk zijn er zelfs mensen zijn die niet meer buiten durven komen zonder zich als ze eenmaal thuis zijn zich helemaal onderdompelen. En de reinigingsvaten in de vrome huizen worden groter en groter en groter. Weet u nog, het huwelijk van Kana? Met de grote stenen vaten die daar staan? Daar kunnen honderden liters water in. Allemaal voor de zuivering! Dan weten we zeker, dat is een erg vrome familie!  

Als er een wedstrijd ontstaat, zoals in de tijd van de Farizeeërs, of in de tijd van de seminaristen, of bij de veganisten, dan raken we het zicht op de kern van de zaak kwijt.

En dat is niet alleen iets uit het Jodendom. Ook wij hebben daar in de kerk wel eens last van. Op het seminarie heb ik dat vaak genoeg gezien. Wie kon het meeste vasten? Wie bleef het langste nabidden? En reken maar dat er op elkaar gelet werd! Natuurlijk werd daar niet hardop over gesproken, maar het was een groot onderdeel van de seminariecultuur. Ook daar was het onuitgesproken refrein: twee keer zo veel, dat is vast dubbel zo goed

Maar dat is een valse logica. Als er een wedstrijd ontstaat, zoals in de tijd van de Farizeeërs, of in de tijd van de seminaristen, of bij de veganisten, dan raken we het zicht op de kern van de zaak kwijt. Jezus noemt dat: het hart. Het hart is de kern van de mens. Daar gaat het om en de rest is buitenkant.

Als we willen weten of iets dat we doen goed is of slecht, moeten we dáár te rade gaan. Niet bij een wetboek, of een catalogus met regeltjes en regels. Niet in een exact voorgeschreven voorbeeld, en als we dat allemaal doen, dan zijn we goed, en doen we tweemaal zo veel is het dubbel beter. Neen. 

Wanneer je bidt, doe je dat dan uit dankbaarheid? Of bid je om te laten zien dat je “een echte echte” bent?

Het hart. Jezus vraagt naar het hart, Wat, in die kern, betekent het wat we doen. Zoek je God in wat je doet? Probeer je je medemens goed te doen in wat je doet? Of is er toch (ook….) wat anders aan de hand? Overgiet je je met water om zuiver te worden voor God, of was je je steeds langer om niet bij de buurman achter te blijven?

Wanneer je bidt, doe je dat dan uit dankbaarheid? Of bid je om te laten zien dat je “een echte echte” bent?

Wanneer je vast, doe je dat met een blij gezicht, of om te koop te lopen met een leeg bord? En het hart is listig, het kan ons makkelijk op het verkeerde been zetten. Het kan zelfs van iets dat goed begon iets verschrikkelijks maken. Zelfs iets moois dat onze gedachten op God kan richten, kan verwrongen raken. Ja, het wordt zelfs een afgod! En het ergste is nog dat je daarmee het goede zelf verdacht kan maken! 

Als het goede in handen valt van farizeeën raakt het goede zelf in een kwade reuk! 

Als de goeden steeds onaangenamer worden, is voor veel mensen het antwoord duidelijk! Die vluchten in cynisme!  Wat “goed” genoemd wordt zal wel slecht zijn! Of het goede is zelfs niet te kennen! Betekenisloos! Beter trekken we ons nergens wat van aan! Laten we eten en drinken, want morgen zijn we er misschien niet meer! Nee, als we de kern loslaten, vanuit de gedachte dat we wel twee keer zoveel kunnen doen - en dubbel zo goed kunnen zijn - laten we een hoop narigheid achter in de wereld. 

Al het wassen, bidden, vasten, en demonstreren in de wereld gaan ons niet redden als we iets anders zoeken dan God en het goede.

Twee keer zo veel is dan niet dubbel zo goed. Twee keer zo veel is misschien wel vier keer zo slecht!

Al het wassen, bidden, vasten, en demonstreren in de wereld gaan ons niet redden als we iets anders zoeken dan God en het goede. Alle weldaden die we voor een ander doen tellen voor niks als we denken dat we hemelpunten kunnen scoren, indruk kunnen maken op de buurman of ermee in de krant kunnen geraken.

Het is niet wat je leest, aanraakt of tegenkomt waar je onrein van wordt. Het is wat je er mee doet wat je bevuilt. Maar het omgekeerde is dus ook waar! Pas met een opgeruimd gemoed, een hart waarmee je voor de spiegel kan staan om elke dag weer te bevragen wat er in zit, kan God een bezem door de werkelijkheid heen halen. 

Laten wij dan blijven bidden - maar niet overdreven lang - om zo`n hart. Een hart dat niet angstig, afgesloten, berekenend of rigide is. Geobsedeerd met de enig juiste manier om het goede te doen. Maar een hart dat vrij, open, vragend is: elke keer weer zichzelf spiegelend in het licht van de Levende. Een hart dat bereid is om te groeien, te leren, en het goede na te streven. 

Bovenstaande boodschap is afkomstig van priester Jan-Jaap van Peperstraten en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om de website van Jan-Jaap van Peperstraten te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

Volgens Mirjam Bikker is geloven een werkwoord: "Kies voor noaberschap"

“Geloven is niet alleen een woord, maar ook een werkwoord. Doen wat we geloven!” Dit motto ontving ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker onlangs van het Leger des Heils. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen sprak zij over de betekenis v

Chris Stoffer
Nieuws

SGP-leider wijst op veelvoorkomend probleem: "God creëerde na de mens een rustdag"

"Stress en druk, we kennen het allemaal", maakte SGP-voorman Chris Stoffer duidelijk tijdens zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. De christenpoliticus wees op de noodzaak van rust in onze samenleving. Hij wees erop dat de Tweede Kam

Richard Groenenboom
Podcast

Cvandaag podcast: christen uit het 'Noord-Korea van Afrika' deelt getuigenis

Naar schatting zitten zo’n 400 christenen in een Eritrese gevangenis. Aster behoorde tot deze groep vervolgde christenen. In deze themapodcast van Cvandaag vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom hoe ze is gemarteld en waarom ze weigerde om haa

Geert Wilders
Nieuws

Wilders gaat in op dringende oproep SGP en steunt vervolgde christenen

Chris Stoffer deed tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een dringende oproep om aandacht te schenken aan de zware situatie van vervolgde christenen wereldwijd. Hij benadrukte dat er tussen de 300 en 350 miljoen mensen lijden vanwege hun geloof

ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen heeft een boodschap voor ouderen die hun haar verven

"Word je haar grijs dan ga je het verven, want anders ben je zo oud. Ook als het gaat om kleding en vakanties proberen sommige mensen om jong te lijken. Zo werkt het een beetje in onze samenleving. Ouderen hopen zich zo lang mogelijk jong te kunnen v

Megiddo-mozaïek
Nieuws

Archeologische vondst met verwijzing naar Jezus te zien in museum

Een bijzonder mozaïek bevat een verwijzing naar Jezus als God. Het biedt inzichten in de vroege christelijke kerk in een periode waarin het Romeinse rijk nog steeds volgelingen van Christus vervolgde. Het Megiddo-mozaïek, dat een van de oudste christ

Wilkin van de Kamp
Video

Moet je nog zonden belijden? Wilkin van de Kamp antwoordt

Wilkin van de Kamp staat stil bij de vraag of een christen, als hij gezondigd heeft, nog zijn zonden moet belijden. "Aan het kruis heeft Jezus toch al onze zonden op zich genomen?", stelt de bekende spreker. Hij leest in zijn video-overdenking uit Jo

Kerst in de klas
Nieuws

NBG brengt kerstverhaal naar alle basisscholen met ‘Kerst in de klas’

Wie werd er ook alweer geboren in de Kerstnacht? Juffen en meesters in groep 5 en 6 die dát verhaal met hun klas willen oppakken, kunnen zich nu aanmelden voor het project ‘Kerst in de klas’. Met eigentijds en creatief materiaal helpt het Bijbelgenoo

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Opinie

Te veel christenen focussen zich op het rijk der duisternis

'Het Zoeklicht waarschuwt tegen nieuw yoga-platform' en 'Corina legde contact met overleden mensen'. Met deze artikelen bracht Cvandaag onlangs de duistere kant van de geestelijke wereld onder de aandacht. Naar aanleiding van het nieuwsbericht en het

Martin Bosma
Nieuws

Kamervoorzitter begon Algemene Politieke Beschouwingen met Prediker 1

'Wat een prachtig begin van de Algemene Politieke Beschouwingen. Kamervoorzitter Martin Bosma begint de dag met Prediker 1. Uit de Statenvertaling', merkt Tom de Nooijer, presentator van Ongehoord Nieuws, op via X.  Bosma las het tweede tot en met he

Arie van der Veer
Video

EO deelt laatste video-overdenking dominee Arie van der Veer

De afgelopen maanden publiceerde de EO elke zondag een video-overdenking van ds. Arie van der Veer. De overdenking van deze week was al ingepland voordat hij overleed. Ter nagedachtenis aan de 'EO-dominee' wordt de overdenking gedeeld via Facebook. '

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over het ontstaan van het lied 'Hoe groot zijt Gij?'

"Kent u het lied 'Hoe groot zijt Gij'?", vroeg dominee M. Klaassen recent tijdens een preek. Hij verwijst naar één van de bekendste christelijke liederen. "Het lied is een bewerking van Psalm 8. Ik weet niet of je het verhaal erachter kent? Dat is ee

Menno Bakker
Video

Kapitein Menno Bakker weet zich afhankelijk van God: "Ik kan het niet alleen"

Hij is kapitein bij de Koninklijke Marechaussee, diplomaat en werkzaam aan verschillende universiteiten. Er is weinig dat Menno Bakker niet kan. Bakker diende onder meer in Afghanistan en is nog steeds betrokken bij humanitaire acties. Afgelopen zond

Open Doors
Nieuws

Moeder uitgezet omdat ze weigert haar geloof in Jezus te verloochenen

De christelijke vrouw Aisha* – ex-moslima – en haar vier jonge kinderen zijn eind augustus onder dwang van de andere dorpsbewoners hun dorp in een land in Centraal-Azië uitgezet omdat ze hun geloof niet wilden herroepen. Aisha en haar man Halil* ware

echtscheiding
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Ik raak de kerk en God steeds meer kwijt'

'Na een korte periode getrouwd te zijn, waar ik van tevoren goed over heb nagedacht, bleek ons huwelijk niet te werken en moest ik voor mijn eigen veiligheid scheiden. Ik kom op dit moment alleen nog maar in de kerk als ik deze functie uit moet oefen

Mirjam Bikker
Nieuws

ChristenUnie presenteert tegenbegroting: "Voor een rechtvaardige overheid"

De ChristenUnie presenteert vandaag haar tegenbegroting. Ook nu het CPB dit jaar de tegenbegrotingen niet doorrekent, een keuze die de ChristenUnie betreurt, zet de partij de traditie van het tegenbegroten voort.  "De ChristenUnie gelooft in construc

hogeschool
Nieuws

Godsdienstdocent promoveert na onderzoek naar christelijke burgerschapsvorming leraren

Peter van Olst promoveert op vrijdag 20 september op zijn onderzoek naar een holistische benadering van de christelijke burgerschapsvorming van leraren in een gefragmentariseerde samenleving. Zijn proefschrift heeft de titel ‘Faithfully Connected. Ho

Sahel
Positief nieuws

Gebedsverhoring: duizenden mensen gedoopt in de Sahel

Nog maar enkele decennia geleden was iedere nieuwe gelovige in de Sahel uitzonderlijk nieuws binnen Operatie Mobilisatie. Nu zien we dat er in korte tijd duizenden mensen zich laten dopen! Dat er zoveel mensen in de Sahel hun hart aan Jezus geven is

Nico van der Voet
Opinie

Te vaak wordt abortus gezien als het probleem van de vrouw

Een kind verwachten is een prachtig beeld van het christelijke leven. Iedere christen is namelijk in verwachting. Ontvankelijk voor wat komen gaat. Verlangend naar Wie komen gaat. Het Oude Testament en Nieuwe Testament zijn vol van verlangen naar en

Hans van de Breevaart
Opinie

Kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders openen aanval op 'extreemrechts': terecht?

Een groot aantal vooraanstaande christenen, theologen en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders ondertekende onlangs een verklaring van Micha Nederland tegen wat zij ‘extreemrechts’ noemen. Aangezien ‘extreemrechts’ doorgaans als scheldwoord wordt gebr