Recordaantal Joden brengt bezoek aan de Tempelberg
Sinds het begin van het Joodse jaar 5784, dat afgelopen september begon, heeft een recordaantal Joden de Tempelberg bezocht, zo laat CBN News weten.
Volgens de organisatie Beyadenu bezochten meer dan 52.000 Joden dit jaar de heiligste plaats in het jodendom, een stijging van meer dan 14 procent ten opzichte van het vorige jaar, toen 44.317 bezoekers kwamen. Het is het grootste aantal sinds Israƫl de controle over Jeruzalem heroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.
Waarom is dit een gevoelige kwestie?
Op de berg waar ooit de tempel stond staan nu de voor moslims heilige Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israƫl in 1967 de Tempelberg op Jordaniƫ veroverde, lieten de Israƫlische autoriteiten het beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden. Niet-moslims mogen de moskee alleen op specifieke tijden bezoeken. Deze status quo werd onderdeel van het vredesverdrag tussen Israƫl en Jordaniƫ uit 1994. Critici, zoals de Israƫlische minister van Nationale Veiligheid, willen dat dit beleid wordt aangepast zodat ook Joden op de Tempelberg kunnen bidden.
De spanning rond de Tempelberg loopt regelmatig flink op. Zo leidde een bezoek van de toenmalige Israƫlische premier Ariƫl Sharon in 2000 tot een enorme Palestijnse volksopstand en werd rabbijn Yehuda Glick in 2014 neergeschoten omdat hij vindt dat Joden zouden moeten kunnen bidden op het Tempelplein. Er zijn trouwens ook rabbijnen die vinden dat Joden helemaal niet op het Tempelplein zouden moeten komen. Omdat het niet zeker is wat de precieze locatie is van het heilige der heiligen (waar de wolk van God intrek nam en alleen ƩƩn keer per jaar bezocht mocht worden door de hogepriester) moeten Joden het risico vermijden om deze plek te betreden, vinden zij.
Actualiteit
De toename van het aantal bezoekers viel samen met een conferentie over de 'Terugkeer van Israƫl naar de Tempelberg'. Dit evenement vond in juli plaats in de Knesset (het Israƫlische parlement, red.), waar minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir aankondigde dat het in de toekomst ook mogelijk moet zijn dat Joden op de Tempelberg gebeden uitspreken. Afgelopen zondag benadrukten zowel de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu als president Isaac Herzog echter dat er geen verandering is in de 'status quo', die het uitspreken van Joodse gebeden op deze gevoelige locatie verbiedt.
Rabbi Stephen Burg, directeur van de Joodse onderwijsorganisatie Aish Ha Torah in Jeruzalem, plaatste hier echter vraagtekens bij. āHet is bijna surrealistisch om te horen hoe mensen zo fel tegen mensen pleiten die in een heilige plaats mogen biddenā, verklaarde hij. āIk denk dat er een gesprek moet komen over hoe iedereen ā christenen, moslims en Joden ā de gelegenheid moet krijgen om te bidden en zich tot de Almachtige te richten. Over de manier waarop zal een goed gesprek plaats moeten vinden, maar ik vind dat we niemand moeten verbieden om te bidden op de Tempelberg."
De Israƫlische regering vreest dat de gevoeligheid van moslims over de Tempelberg de huidige oorlog kan uitbreiden naar Jeruzalem.
Praatmee