PKN uiterst kritisch op minister van Asiel: 'Blijft van medemenselijkheid weinig over'
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) reageert zeer kritisch op het voornemen van minister Marjolein Faber (Asiel) om vanaf komend jaar te stoppen met de financiering van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zo stelt scriba René de Reuver dat de overheid kwetsbaren ‘als een baksteen laat vallen’.
Faber liet woensdag weten dat ze na overleg had besloten de financiering van de zogeheten ‘bed-bad-brood-opvang’ te schrappen. Deze opvang biedt onderdak, voeding en hygiëne aan uitgeprocedeerde asielzoekers die geen kans meer maken op een verblijfsvergunning. Maar daar komt op 1 januari een einde aan, zo maakte Faber bekend. ‘Ik zet in op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang’, maakte ze duidelijk.
Schild voor zwakken
De PKN is het daar absoluut niet mee eens, zo blijkt uit een bericht op de website van de kerk. ‘Wanneer zelfs de meest minimale middelen om mensen te helpen al niet meer mogen, blijft er van de medemenselijkheid weinig over’, reageert scriba René de Reuver. ‘Een overheid moet een schild voor de zwakken zijn, maar juist deze kwetsbaren laten we nu als een baksteen vallen.’
De kerk speelde een grote rol bij de totstandkoming van de regeling. Naar aanleiding van een klacht van de PKN besloot het Europees Comité voor Sociale Rechten toen dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat niemand in het land verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak. Dat geldt ook voor afgewezen asielzoekers, zo maakte men destijds duidelijk. ‘Het is onbegrijpelijk dat we zulke uitspraken tien jaar later niet meer serieus nemen’, reageert De Reuver daar nu op.
Rol van de kerk
Ook Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, reageert op de website van de PKN op het nieuws. Hij stelt dat de kerk altijd hulp zal blijven bieden aan de mensen die dat het hardste nodig hebben. ‘De rol van de kerk in de samenleving wordt noodzakelijkerwijs steeds groter, doordat de overheid zich steeds meer terugtrekt. Deze terugtrekkende beweging werkt bovendien averechts. Bij werkbezoeken is mij opgevallen dat nabijheid en persoonlijke aandacht voor mensen veel meer oplevert dan grote, harde woorden. De mens echt als mens zien, daar staan we als kerk voor.’
Verblijfsvergunning
Op dit moment zijn er vijf gemeenten in Nederland waar uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog worden opgevangen: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Door ze op deze manier op te vangen, zeggen de gemeenten te willen voorkomen dat ze op straat gaan leven en voor overlast zorgen. Minister Faber stelt echter dat het om mensen gaat die ‘al lang hadden moeten vertrekken’ omdat ze simpelweg niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. ‘Ze hoeven helemaal niet op straat te zwerven’, maakt ze duidelijk. ‘Als ze meewerken aan terugkeer naar land van herkomst, willen we ze daar ook nog bij helpen.’ Ze voegt daaraan toe dat ze wil dat er een wet komt waardoor het niet meewerken aan een terugkeer naar land van herkomst strafbaar wordt.
Praatmee