Deborah kreeg borstkanker tijdens haar zwangerschap: "God was er écht bij"

Video25 juni 2024 5 minuten Redactie
Deborah Monfils
Hour of Power

Als Deborah Monfils van haar tweede kindje in verwachting is, krijgt ze te horen dat ze borstkanker heeft. Hoewel ze door een loodzwaar traject van operaties en chemokuren gaat en ze haar haar verliest, ervaart ze Gods nabijheid en weet ze zich door Hem gedragen. Dat vertelde Deborah onlangs in Hour of Power. Deze periode van ziekte beschrijft Deborah onder meer in haar vorig jaar verschenen boek: 'Gemaakt tot Gods eer.' Deborah: "God liet Zijn aanwezigheid merken."

Deborah ervaart Gods nabijheid in haar ziek-zijn
Aan het begin van de uitzending leest Deborah een gedeelte uit haar boek voor: "'God heeft alles in Zijn hand. Een poosje geleden blikte mijn man terug op de afgelopen tijd. Het was een fijn jaar, concludeerde hij. Ik keek hem even verbaasd aan, maar kon daarna niet anders dan het beamen. Het waren inderdaad 12 goede maanden geweest. Een bijzonder besef, want als ik zelf een mooi jaar had mogen samenstellen, zou ik geen borstkanker tijdens de zwangerschap, een operatie, chemotherapie, corona en bestraling hebben gekozen. En zeker ook geen wortelkanaalbehandeling die er op het eind ook even doorheen fietste.

"Al vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, was het duidelijk dat Hij erbij was. Dat ik dat kon zien, lag niet aan mijn vrome, gelovige levenshouding"

Door de ziekte en stress had ik onbewust mijn kaken te hard op elkaar geklemd en was mijn kies afgebroken. Een klein detail in het geheel, maar wel typisch die bekende druppel die de emmer doet overlopen. En toch was het ondanks al die tegenslagen een geweldige tijd. Waarom? Omdat God Zijn aanwezigheid liet merken. Al vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, was het duidelijk dat Hij erbij was. Dat ik dat kon zien, lag niet aan mijn vrome, gelovige levenshouding. Misschien ben ik juist wel een trage leerling, want God begon me al maanden van tevoren te bemoedigen. En zoals we dat zeggen in christelijk jargon: ik voelde me door alles heen gedragen.’"

Borstkanker
Als Deborah in verwachting is van haar tweede kindje, krijgt ze te horen dat ze borstkanker heeft. "Toen ik dat daadwerkelijk hoorde, was dat zo schrikken. Het was zo raar dat je dan in die molen terechtkomt en dat er iets gevaarlijks met je aan de hand is", vertelt ze. 

Na de diagnose komt Deborah in een loodzwaar traject van operaties en chemokuren terecht. "Voor iemand die zwanger is, is dat eigenlijk hetzelfde als wanneer je niet zwanger bent."

Is Deborah op dat moment niet angstig om haar kindje te verliezen?
"Dat is echt een extra zorg. Tegenwoordig is het wel zo dat ze onderzoek doen en dat ze zeggen dat een kindje tegen de chemo kan die het misschien toch binnenkrijgt. Uit onderzoeken die daarnaar gedaan worden, blijkt dat er in ieder geval tot en met jaar zes geen verschillen zijn tussen kindjes die dat niet hebben meegemaakt en kindjes die dat wel hebben meegemaakt. Maar toch ben je als moeder heel bezorgd. Je weet ook niet hoe het zal zijn als ze 18 jaar of ouder zijn. Je ervaart zoveel onzekerheid.”

Haaruitval
Deborah komt in het ziekenhuis terecht en ondergaat na haar operatie chemokuren, het gevolg daarvan is dat ze al haar haar verliest. "Toen ik net bevallen was, zei de kraamvrouw tegen mij: ‘Je haar verliezen lijkt mij toch wel het allerergste.’ Op dat moment besefte ik wel dat het erger kan”, doelt ze op haar eigen leven en dat van haar kindje. “Toen ik zo ziek was en ik mijn haar verloor, kon ik daar ook wel prima mee omgaan. Juist vanuit het idee dat er belangrijkere dingen zijn, waar ik ook op dat moment mee bezig was. Maar ik moet toegeven dat toen ik weer opkrabbelde en beter werd, ik toch weer dacht: ik heb geen haar of mijn pruik zit stom. Dat doet dan toch wel veel.”

"God is erbij. Hij ziet al mijn verdriet en iedere traan"

God is nabij
Tijdens haar ziek-zijn ervaart Deborah Gods aanwezigheid, zo vertelt ze verder. "Hij was écht bij mij. Om een voorbeeld te geven: in de periode na mijn operatie wist ik dat ik chemo zou moeten krijgen. Ik had daar wel lang over getwijfeld, maar de tumor was te agressief om het niet te doen. Dus ik wist dat ik chemo zou krijgen. Op een gegeven moment zat ik bij het kinderbedje, de kamer was al wat klaargemaakt en ik had een jurkje gekregen van een vriendin, en op dat moment werd ik zo overvallen door verdriet.

Als moeder wil je zo graag je kinderen beschermen en dat me dat al niet lukte terwijl ze nog in mijn baarmoeder zat, vond ik zo triest. Ik bad en ik zei alleen maar: ach Heer, ik vind het zo erg dat dit gebeurt. Nog geen twee uur later kreeg ik een voiceberichtje van een vriendin die ik al jaren niet meer had gesproken en ze zei: ‘Deborah, ik weet niet wat er met je is, maar ik heb al drie keer op mijn hart gekregen dat ik je moet bellen. Vertel me wat er is.’ En toen wist ik echt: God is erbij. Hij ziet al mijn verdriet en iedere traan."

Deborah is getrouwd en heeft twee kinderen. Tijdens haar ziek-zijn kan ze bouwen op haar echtgenoot maar ook op de kerk waar ze lid van is. "Een man is écht heel belangrijk. Met zijn tweeën kun je meer dragen dan in je eentje. Wat ik heel fijn vond is dat mijn man na de geboorte van Lisa heel veel praktische zaken op zich kon nemen. Maar de eerste periode dat ik zwanger was, werkte hij nog in Zwitserland. Hij was ook veel weg. Dan merk je ook wel, dat naast je man, het zo belangrijk is dat je een kerkelijke gemeente hebt met mensen die om je geven en je helpen, maar dat je natuurlijk ook de Heer hebt."

Gemaakt tot Gods eer
Al deze ervaringen beschrijft Deborah in haar boek 'Gemaakt tot Gods eer'. In haar boek adviseert ze onder meer om je uiterlijk wat minder belangrijk te vinden. Zijn mannen of vrouwen gevoeliger als het gaat om hun uiterlijk? "Bij mannen zie je natuurlijk ook wel dat ze om uiterlijk geven, denk maar aan lengte of gespierdheid. Maar vrouwen doen er ook alles voor. Dat zit ook wat meer in ons dat we proberen er goed uit te zien, terwijl een man over het algemeen wat gemakkelijker zijn lichaam kan waarderen voor wat het doet, voor wat het is en wat het hem brengt. Wij vrouwen zijn toch wel wat meer bezig met hoe het eruitziet."

Is het voor God belangrijk hoe we eruitzien?
"Dat maakt God niet uit", reageert Deborah. "Ik denk wel dat Hij het belangrijk vindt hoe tevreden wij zijn, want onze gevoelens en onze gedachten gaan Hem aan het hart. Dus als wij ongelukkig zijn, dan weet ik dat God dat belangrijk vindt.”

Bekijk in onderstaande aflevering van Hour of Power het volledige gesprek met Deborah Monfils terug: 

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Ds. Vreugdenhil wijst op christenen die twijfelen aan Gods gewilligheid om ons te redden

"Hij onderhoudt ons leven en zegt: ‘Ik ben de Heere uw God.’ Waarom blijven we ons dan verharden in ongeloof? Verdenk Zijn gewilligheid niet om u te ontvangen en u te redden", merkte ds. C. G. Vreugdenhil onlangs op in een doopdienst. De GerGem-predi

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

Wilkin van de Kamp
Video

Videoboodschap Wilkin van de Kamp over Gods genade en ons gedrag

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

Meerartikelen

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu