Ingrijpen in DNA van embryo's: hoe ver kun je gaan?

Verdieping 24 juni 2024 6 minuten NPV
embryokweek
Shutterstock

Is de techniek waarmee DNA van embryo’s aangepast kan worden veilig in de handen van mensen? Het kweken van menselijke embryo’s is een voorwaarde om deze techniek in gang te zetten. Daarom moet daar over gesproken worden.

Stel: het is 2050 en er is een nieuwe techniek in gebruik genomen waarmee je het DNA van menselijke embryo’s kunt aanpassen. Met deze techniek kunnen erfelijke ziekten uitgebannen worden. Genen die ziekten veroorzaken worden uit het DNA verwijderd en vervangen voor genen die een gewenste uitkomst geven. Veelbelovend… Toch?

De overheid staat aan de vooravond van belangrijke besluiten. Willen we kiembaanmodificatie toelaten in ons land? En zo ja, onder welke voorwaarden? En willen we als land embryokweek toestaan zodat deze techniek verder ontwikkeld kan worden? Wat doet dit alles met de samenleving en onze kijk op het leven? Belangrijke vragen, waar goede afwegingen en gesprekken voor nodig zijn… In het landelijk project ‘De DNA dialogen’ worden deze gesprekken gevoerd. De NPV mag in deze dialogen christelijke perspectieven naar voren brengen.

In deze artikelenreeks geven vier experts antwoord op verschillende stellingen die aan dit thema raken. Dit artikel, het tweede deel van de serie, gaat over de stelling: 'Als we er goede regels voor maken, is deze techniek veilig in de handen van mensen.'

"Wij verwachten geen (medisch) technisch paradijs, maar door Christus, een nieuwe wereld waarop gerechtigheid woont."

Henk Jochemsen, ingenieur, filosoof en bijzonder hoogleraar: "Dat is echt de vraag. Op zichzelf zou ik een werkelijk veilige aanpassing van een ‘ziek’ gen dat tot een ernstige ziekte leidt, geen principieel probleem vinden. Zolang het om een aandoening gaat die op één ‘ziek’ gen teruggaat (monogeen is) en de effecten van een genaanpassing dus voorspelbaar zijn.

Tegelijkertijd lopen er al discussies over de wenselijkheid om mensen genetisch te verbeteren, bijvoorbeeld meer weerstand te geven tegen bepaalde (psychische) aandoeningen, of bepaalde kenmerken te versterken. Als de techniek van genetische modificatie in de kiembaan veilig toegepast lijkt te kunnen worden, dan zal in onze samenleving de verleiding wellicht onweerstaanbaar zijn om die breder toe te passen dan bij monogene ernstige aandoeningen. Veel eigenschappen als (psychische) weerstand, sportprestaties, intelligentie, zijn van meerdere genen afhankelijk. Maar ook als een monogene genaanpassing veilig kan, wil dat allerminst zeggen dat ook ingrepen in meerdere genen tegelijk veilig zijn. Dat heeft onder meer te maken met interacties tussen genen onderling en met de omgeving. De (langere termijn) gevolgen van een dergelijke ingreep worden al snel onvoorspelbaar. Maar als het gepoogd wordt dan worden veranderingen aangebracht in het erfelijke materiaal van mensen die vermoedelijk onomkeerbaar zijn. Verder kan een ogenschijnlijke verbetering van één eigenschap tot verzwakking leiden van een andere eigenschap.

Vervolgens zijn er nog de vragen wat genetische ‘verbetering‘ van mensen kan doen in de verhoudingen tussen mensen in de samenleving. Doet dat iets met de positie van ‘onaangepaste’ mensen? Leidt het streven naar perfectie niet tot een nog competitiever samenleving en nog minder aanvaarding van de kwetsbaarheid en van gekwetste mensen? Wij verwachten geen (medisch) technisch paradijs, maar door Christus, een nieuwe wereld waarop gerechtigheid woont."

"Mensen zijn in staat van een satéprikker een wapen te maken. Met een theelepeltje kun je een oogbol uitwippen."

André Poortman, theoloog: "Nee. Regels maken geen goede mensen. Mensen zijn in staat van een satéprikker een wapen te maken. Met een theelepeltje kun je een oogbol uitwippen, waarschuwde Herman Finkers in zijn oudejaarscabaretshow van 2015. Daarnaast verschuiven opvattingen. Wat gisteren ondenkbaar was en vandaag een overweging is, is morgen een geaccepteerd gebruik. Het betekent ook dat de regels die we nu maken rondom technologie altijd voorlopig zijn. We weten niet goed wat generaties na ons doen. Dat geldt tegelijk ook voor het handhaven van verboden. Dat is niet per definitie de veilige andere optie. Ook dat wat nu verboden is kan in de toekomst toegestaan worden.

Het is precies de reden waarom we in deze gevallen van ethische dilemma’s spreken. Als de keuze voor de hand liggend is, is geen ethiek nodig. Ethiek komt om de hoek kijken als we aanvoelen dat we of uit twee ‘kwaden’ moeten kiezen, of uit twee ‘goeden’, of dat we weten dat een technologie ook een gevaar in zich draagt.

Waar het in de afweging van de toepassing van DNA-modificatie op aankomt is de gezindheid waarmee de we technieken onderzoeken, toestaan en gebruiken. Wetenschappelijk nieuwsgierigheid is niet te voorkomen, is zelfs belangrijk, maar mag niet het uitgangspunt zijn. DNA-modificatie zouden we alleen toe moeten staan, als blijkt dat het veilig kan, vanuit een medisch en therapeutisch oogpunt. Mijn stellige ‘neen’ betekent dus geenszins dat we niet zouden moeten streven naar de best mogelijke regelgeving.

"Regels maken alleen is niet voldoende. Regels moeten gehandhaafd worden."

Vooralsnog komen we eigenlijk niet verder dan de aansporing van Stephan Hawking in zijn De antwoorden op de grote vragen: ‘Onze toekomst is een wedstrijd tussen de groeiende macht van onze technologie en de wijsheid waarmee we deze gebruiken. Laat we er voor zorgen dat wijsheid wint.’

Martina Cornel, arts: "Nee, regels maken alleen is niet voldoende. Regels moeten gehandhaafd worden, mensen moeten elkaar aanspreken op wat ze doen of niet doen. Volgens mij is het van groot belang dat het toezicht goed georganiseerd wordt. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd moet inspecteren. Je zou verder kunnen denken aan een commissie waarin de verschillende belanghebbenden en experts vertegenwoordigd zijn. Bij embryoselectie is er een landelijke indicatiecommissie. Vanuit de ouder- en patiëntenverenigingen, klinische genetica, de fertiliteitsklinieken en ethiek nemen vertegenwoordigers deel.

In een democratische samenleving zorg je zo dat er op transparante manier over gecommuniceerd en besloten wordt. Ook internationaal denk ik dat we enerzijds regels nodig hebben, maar daarnaast vooral het gesprek. Als onze voortplantingsartsen en patiëntvertegenwoordigers naar internationale conferenties gaan, kunnen ze vragen stellen over praktijken elders."

Bert-Jan Heusinkveld, theoloog en ethicus: "Bij kiembaanmodificatie zijn de geslachtscellen (waarmee men een embryo wil creëren) óf een compleet embryo in de prilste fase het startpunt van handelen. Als al zo vroeg in de ontwikkeling een genetische afwijking aangepakt wordt, is niet alleen deze mens genezen. Ook eventuele kinderen en kleinkinderen hebben dan niet geen last meer van die genetische afwijking. Het betekent echter dat ouders en artsen beslissingen nemen over erfelijke eigenschappen van toekomstige generaties inclusief de gevolgen daarvan.

"Bij de nieuwe methoden van ingrijpen zijn deugden als bescheidenheid en voorzichtigheid van groot belang."

Tot voor kort vond men deze vorm van gentherapie te riskant om echt toe te passen. Genen kunnen inmiddels echter via de CRISPR-Cas-methode of andere ‘gene editing’-technieken technisch worden gecorrigeerd. Daarnaast kunnen (andere) genen worden ingebracht. Door deze ontwikkeling lijkt kiembaangentherapie technisch dichterbij te komen.

Op zich is de mogelijkheid een bepaalde erfelijke aandoening te behandelen en uit de lijn van de generaties te halen positief te waarderen. Daarbij ligt het voor de hand om deze vorm van gentherapie alleen toe te passen bij aandoeningen waarbij één gen het probleem veroorzaakt. Bij aandoeningen waarbij meer factoren een rol spelen, wordt het dermate ingewikkeld en het samenspel van genen en omgeving zo complex dat het onmogelijk is effecten van de interventie op langere termijn te voorzien. Bij de meeste menselijke eigenschappen zijn meerdere genen betrokken én een gen zal meerdere eigenschappen beïnvloeden. Bovendien is het samenspel van genen en omgeving (‘nature’ en ‘nurture’) in de menselijke ontwikkeling erg ingewikkeld en deze wordt nog te weinig verstaan. Het menselijke genetische materiaal en de manier waarop dat kenmerken van mensen beïnvloedt, blijkt vaak complexer te zijn dan gedacht. Bij de nieuwe methoden van ingrijpen zijn deugden als bescheidenheid en voorzichtigheid van groot belang. Monitoring van mogelijke toepassingen – ook op de lange termijn – is bij toepassing van deze vorm van gentherapie in elk geval absolute noodzaak.

Bovendien moet ervoor gewaakt worden dat langs deze weg niet alleen gendefecten worden aangepakt, maar geprobeerd wordt bij gezonde personen bepaalde gewenste eigenschappen te bevorderen of aan te brengen (human enhancement). De relatie van ouder en kind verandert dan in die van maker en maaksel en die laatste relatie is ongelijkwaardig.

De NPV verzamelt de mening van christenen over dit thema. Wilt u meepraten, eventueel vanuit uw ervaringsdeskundigheid? Klik dan hier of laat een bericht achter in de comments. U vindt op deze websitepagina ook meer over het standpunt van de NPV ten aanzien van kiembaanmodificatie, waarbij de beschermwaardigheid van íeder leven voorop staat.

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Steun voor priesterwijding vrouwen stijgt onder katholieken in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika neemt de steun voor de priesterwijding van vrouwen onder katholieken aanzienlijk toe, zo blijkt uit recent onderzoek van het Pew Research Center. De enquête toont aan dat in de afgelopen tien jaar steeds meer gelovigen hiervoor ope

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker roept toehoorders op tot bekering: "Het kaf zal van het koren gescheiden worden"

"Er is een zalige opstanding der doden omdat Jezus is opgestaan. Maar er is ook een rampzalige opstanding waarbij het kaf met onuitblusselijk vuur verbrand zal worden", aldus ds. Messemaker. De hervormde predikant uit Cillaarshoek preekte onlangs uit

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel staat stil bij Psalm 68: "God is een God voor de kwetsbaren"

"God is er voor de kwetsbaren. God is er voor een ieder die Hem zo ontzettend hard nodig heeft", aldus Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB waarin hij Psalm 68 behandelt. In deze Psalm zingt David het uit van blijdschap, nadat de ark weer ri

libanon
Nieuws

Kerk in Actie start noodhulpactie in Libanon

Kerk in Actie start een noodhulpactie om ontheemden in Libanon te voorzien van eten en drinken, psychosociale steun en geld voor een tijdelijk onderkomen. Door de luchtaanvallen op Hezbollah-doelen is een half miljoen Libanese vluchtelingen vanuit he

Groot Nieuws Radio
Nieuws

Groot Nieuws Radio binnenkort ook te horen in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen

Groot Nieuws Radio breidt haar bereik uit en zal binnenkort te beluisteren zijn in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen via Incompany Media. Door dit nieuwe samenwerkingsverband kunnen we nog beter onze missie uitdragen: mensen in elke situatie bemoed

inzegening
Nieuws

In de Bijlmer ingezegende 'migratiebijbel' roept herkenning op bij christen-migranten

"Mijn gebed is dat de Migration Bible een baken mag zijn van hoop, troost en begrip." Dat zei migrantenvoorganger Hedwig Komproe donderdagavond 26 september tijdens de inzegening van deze Bijbel in het gebouw van de Evangelische Broedergemeente in de

De stad Bekasi
Nieuws

Ambtenaar verbiedt aanbidding van kerk Indonesië maar moet excuses aanbieden

In de Indonesische stad Bekasi heeft een ambtenaar een aanbiddingsmoment bij een christen thuis verboden. Dat meldt Morning Star News. Na klachten op sociale media bood de overheidsofficial zijn excuses aan en werd een andere plek voor de dienst gevo

Ruijssen
Nieuws

EU-lidstaten stemmen in met SGP-voorstel om beschermingsstatus van de wolf te verlagen

Woensdag stemden de EU-lidstaten in met wijziging van de beschermingsstatus van de wolf. De Europese Commissie presenteerde op 20 december 2023 het voorstel om de internationale beschermingsstatus van de wolf te veranderen van ‘strikt beschermd’ naar

Meerartikelen

inloopruimte in Staphorst
Nieuws

Christenen openen inloopruimte in Staphorst: "Er gebeuren wonderen"

Vier jongemannen uit Staphorst zijn ervan overtuigd dat ze doen wat God van hen vraagt. Daarom openen ze op 1 oktober aan de Gemeenteweg 69 Herberg De Fontein in Staphorst. Een inloopruimte waar mensen ontmoeting, verbinding en verdieping kunnen vind

Johan Vink
Verdieping

Zonder de Geest houden we tegen brutale duistere machten geen stand

Als we in deze tijd iets nodig hebben dan is het dat we meer ruimte geven aan het werk van de Heilige Geest. Want zonder de Geest kunnen we niet stand houden onder de toenemende druk van duistere machten die steeds openlijker en brutaler vrij spel kr

Larissa en Jesse
Levensverhaal

Larissa en Jesse schreven over hun zoektocht naar geluk: "Alleen het geloof in Jezus geeft voldoening"

Jesse had maar één verlangen: zoveel mogelijk vrouwen in bed krijgen. Dat deed hij in combinatie met het kijken naar porno. Larissa wilde maar een ding: het perfecte Instagram-plaatje, en daarvoor wilde ze alles wel doen. Beiden waren diep ongelukkig

Wilkin van de Kamp
Video

Moeten we ook na bekering om vergeving van zonden vragen? Wilkin van de Kamp geeft uitleg

Moeten we nog om vergeving van zonden vragen als we tot bekering zijn gekomen? Die vraag stelt Wilkin van de Kamp aan de orde in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' Volgens de christelijke spreker en auteur blijft het noodzakel

Ds. G. van Wijk
Video

Ds. Van Wijk: "God vraagt straks niet wat we van ds. De Groot of ds. Belder vonden"

"God vraagt straks niet: "Wat vond je van ds. Van den Herik, ds. Mulder, ds. De Groot of ds. Belder?", merkte ds. G. van Wijk onlangs op in een preek. De hervormde predikant uit Hedel preekte over Lukas 7 en stelde dat kerkgangers soms erg druk zijn

Kerk in Pakistan
Interview

"Veel Pakistaanse huiseigenaren willen geen huis verhuren aan christenen"

Dat zegt directeur Azhar Mushtaq van het Pakistaans Bijbelgenootschap. Zijn land is nummer 7 op de ranglijst van Open Doors van landen waar christenen het zwaar hebben. Begin maart bracht hij een werkbezoek aan het NBG. Mushtaq komt uit een christeli

bidden
God

Tobbende Refoweb-vragensteller: 'De Heere lijkt onbereikbaar'

'Als ik zondags naar de preek luister, heb ik het idee dat gelovigen dingen zien en voelen die voor ongelovigen verborgen zijn. Dit kan mij benauwen. Ook ik moet zalig worden! Maar hoe ga ik die dingen die zij zien en mijn zonden ook zien? Ik wil zo

Vrijwilligers
Nieuws

Tientallen vrijwilligers Christenen voor Israël helpen getroffen Israëli's

Veertig vrijwilligers van Christenen voor Israël hielpen deze week met allerhande werkzaamheden in een van de zwaarst getroffen dorpen van de aanslag van 7 oktober. In het dorp, kibboets Be’eri, werd een kwart van de 400 tellende gemeenschap vermoord

 Laura Kieboom-van der Stoep
Video

Komend weekend is violiste Laura Kieboom-van der Stoep te gast bij Hour of Power

Aan tafel bij Jan van den Bosch zit deze week violiste Laura Kieboom-van der Stoep. Ze vertelt openhartig over een donkere periode in haar leven waarin ze op een bijzondere manier Gods aanwezigheid heeft ervaren. Bovendien zal ze waarschijnlijk iets

katholiek vs
Nieuws

Amerikaanse rechter: overheid mag christelijke werkgevers niet dwingen tot 'abortusverlof'

Een federale rechter heeft de Biden-regering tegengehouden in haar poging om christelijke werkgevers te dwingen verlof te geven voor abortus en IVF-behandelingen. Rechter Daniel Traynor uit North Dakota oordeelde maandag dat de Equal Employment Oppor

Henk Jochemsen
Podcast

Henk Jochemsen bespreekt argumenten voor- en tegenstanders abortus

In deze aflevering van ‘De Podcast van je Leven!’ praat Chris Develing met praktisch filosoof en ethicus Henk Jochemsen over de ethische benadering van het onderwerp abortus. Chris Develing vroeg hem naar de sterkste argumenten van zowel voor- als te

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Roedie Rap

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Roedie Rap te gast. Hij woont inmiddels, samen met zijn vrouw Jeanette, alweer ruim 40 jaar in Australië. Roedie groeide op in een christelijk gezin, terwijl Jeanette via haar studie in contact kwam m