Ga je op de stoel van God zitten als je embryo DNA aanpast?

Verdieping 8 juli 2024 NPV
embryokweek
Shutterstock

'Door embryo-DNA aan te passen, ga je op de stoel van God zitten.' Dit is de laatste stelling in het slot van een artikelenreeks van NPV - Zorg voor het leven. In deze artikelenreeks geven vier experts antwoord op verschillende stellingen die aan het thema ingrijpen in embryo-DNA raken. In het landelijk project ‘De DNA dialogen’ worden hier gesprekken over gevoerd. De NPV mag in deze dialogen christelijke perspectieven naar voren brengen.

Stel: het is 2050 en er is een nieuwe techniek in gebruik genomen waarmee je het DNA van menselijke embryo’s kunt aanpassen. Met deze techniek kunnen erfelijke ziekten uitgebannen worden. Genen die ziekten veroorzaken worden uit het DNA verwijderd en vervangen voor genen die een gewenste uitkomst geven. Veelbelovend… Toch?

De overheid staat aan de vooravond van belangrijke besluiten. Willen we deze techniek toelaten in ons land? En zo ja, onder welke voorwaarden? En willen we als land embryokweek toestaan zodat deze techniek verder ontwikkeld kan worden? Wat doet dit alles met de samenleving en onze kijk op het leven? Belangrijke vragen, waar goede afwegingen en gesprekken voor nodig zijn…

Hieronder reageren vier experts reageren op de stelling: 'Door embryo-DNA aan te passen, ga je op de stoel van God'.

André Poortman, theoloog: “Als je dit antropomorfe beeld van God wilt gebruiken, dan kun je niet anders dan concluderen dat we als mensen per definitie op de stoel van God zitten. Dat is misschien wel onze ultieme tragiek. Geworpen in ons bestaan, tegen wil en dank, staan we er in ethische dilemma’s alleen voor. We kunnen natuurlijk ethische richtlijnen proberen te destilleren uit religieuze bronnen als de Tenach en het Evangelie, de traditie en allerhande andere religieuze bronnen. Maar in ultimo is Gods stoel vacant op deze wereld en kan hij alleen door ons mensen worden bezet. Dat hangt samen met het gegeven van de menselijke vrijheid. De mens is gedoemd vrij te zijn en is daarmee ook tegelijk radicaal verantwoordelijk.

"In ultimo is Gods stoel vacant op deze wereld en kan hij alleen door ons mensen worden bezet."

Jonathan Sacks roept in zijn boek Een gebroken wereld heel maken op om de menselijke vrijheid in te zetten als partners van God in het werk van de schepping. Zo kan de menselijke vrijheid samenvallen met een ethiek van verantwoordelijkheid. De mens kan namelijk alleen verantwoordelijk zijn als hij ook vrij is. Werken als partner van God is een visie die het leven beaamt, aldus Sacks, het is ‘de moed om het risico van verantwoordelijkheid te nemen door medeauteurs te worden van een wereld zoals die behoort te zijn.’

Het ongemak bij het zitten op de stoel van God, het ongemak rondom ethische dilemma’s en het onbevredigende van ethische keuzes maken is niet iets dat we zouden moeten ontlopen door ons te verschansen in conservatieve loopgraven of te relativeren met blinde progressiviteit. Het ongemak moeten we koesteren, cultiveren. Ethische besluitvorming en wetgeving zal altijd een kiezelsteen in onze morele schoen blijven.”

Henk Jochemsen, ingenieur, filosoof en bijzonder hoogleraar: "Op de stoel van God gaan zitten, vind ik een ongelukkige uitdrukking. Ik vat die nu maar op als het doen van dingen die de mens niet toekomen.

Uit de stelling kun je de suggestie lezen dat het DNA heilig is of dat het embryo heilig is. Voor het embryo als een zich belichamend mens geldt dat; dit mag dus nooit puur als onderzoeksmateriaal gebruikt worden. Voor het DNA geldt dat niet; het is een molecuul met noodzakelijke informatie, maar kan op zich ook in het laboratorium gemaakt worden. De cruciale vraag is niet of het DNA wordt aangepast maar wat die aanpassing doet met de mens die het betreft. DNA aanpassen in lichaamscellen ter behandeling van aandoeningen is in principe prima.

"De cruciale vraag is niet of het DNA wordt aangepast maar wat die aanpassing doet met de mens die het betreft."

De stelling suggereert dat mensen door kiembaan genetische aanpassing met hun eigen lichamelijke bestaan, of met dat van hun kinderen, omgaan als een project. Dit moet leiden tot de optimale expressie van de identiteit waarvoor die mensen kiezen voor zichzelf of hun kinderen.

We zien in de samenleving en de geneeskunde een toenemende tendens tot instrumentalisering van het lichaam voor de wensen en doelen van het individu. Het lichaam moet optimaal functioneren om van het leven te kunnen genieten en als dat onmogelijk is geworden, dan kan het maar beter stoppen. Kweken van embryo’s is hiervan een uitdrukking evenals een nog altijd voorkomend behandelfanatisme gecombineerd met euthanasie als we daaraan toe zijn. Dat is – om dan die term nog te gebruiken- op de stoel van God gaan zitten. Dit is natuurlijk wat scherp gezegd en er is gelukkig veel goede zorg. Maar de genoemde tendens kan deze ondermijnen en dienen we dan ook te weerstaan.

Martina Cornel, arts: “Wat wordt er precies bedoeld met “op de stoel van God zitten”? Sommige mensen zullen daarmee bedoelen dat je je bezighoudt met zaken waar mensen zich niet mee mogen bezighouden. Persoonlijk denk ik dat God mensen nodig heeft. Juist in de gezondheidszorg doen we veel vanuit de motivatie dat omzien naar zwakkeren en zieken is wat God van ons vraagt. Veel artsen zullen God daar niet letterlijk bij noemen, maar spreken bijvoorbeeld over “weldoen” en “niet-schaden”. Wanneer je door embryo DNA aan te passen, veel leed kan voorkomen, vind ik dat we niet bij voorbaat “nee” moet zeggen, maar verder moet kijken wat de zorgen zijn (veiligheid, effectiviteit, schadelijke neveneffecten) en wat de maatschappelijke effecten kunnen zijn (gaan we na ernstige medische problemen ook andere eigenschappen in het DNA aanpassen, of hoe kunnen we dat voorkómen). 

"Natuurlijk maakt het doorgeven van DNA aan volgende generaties zorgvuldigheid extra belangrijk. Maar we kunnen mijns inziens God best helpen door foutjes te repareren."

In de geneeskunde hebben we in het algemeen niet zo veel met determinisme. Als God of het noodlot of wat dan ook bepaald heeft dat iemand ziek is, proberen we die persoon beter te maken of minstens goed zorg te verlenen. Een chirurg zal een gebroken been opereren. Een geneticus zal in principe best een gebroken gen willen repareren.
Er zijn wel teksten te vinden over DNA als de “taal van God”. Bijvoorbeeld toen de volgorde van het humane genoom in kaart gebracht was, zei president Bill Clinton “We are learning the language in which God created life”. Toch denk ik dat er met DNA net zo zorgvuldig moet worden omgegaan als met alle andere bouwstenen van het menselijk lichaam. Natuurlijk maakt het doorgeven van DNA aan volgende generaties zorgvuldigheid extra belangrijk. Maar we kunnen mijns inziens God best helpen door foutjes te repareren.”

Bert-Jan Heusinkveld, theoloog en ethicus: “Door embryo-DNA aan te passen gaan we niet direct op de stoel van God zitten. Hier speelt het onderscheid tussen genezen en verbeteren een belangrijke rol. We zijn geroepen om leven te beschermen, lijden te verlichten, ziekten te voorkomen en te genezen indien mogelijk. Daar is de geneeskunde op gericht: op de liefdevolle zorg voor mensen in een bepaalde vorm van nood.

We zijn niet God, ook geen medescheppers naast God, hooguit bijna goddelijke creatievelingen (Ps. 8). Die creativiteit heeft ons veel en ver gebracht, onder andere door de ontwikkeling van de gentechnologie. De betekenis van genen voor de mens als geheel verzet zich op zichzelf niet tegen een modificatie van DNA-volgorden, als deze op een technisch correcte en volledig veilige manier zou kunnen worden uitgevoerd. Het probleem bij kiembaangenmodificatie is dat we ingrijpen in het allerprilste stadium waar het leven nog zó geconcentreerd is binnen de cel, dat daar maar moeilijk goed te handelen is. Bovendien gaan we beslissen over álle toekomende generaties, waarbij we de werking van het genoom in zijn totaliteit niet volledig kennen. Daarbij komt dat er mogelijk in de toekomst allerlei nieuwe behandelmethoden beschikbaar komen die een aandoening beter behandelbaar maken, waardoor het risico van ingrijpen in de kiembaan nóg minder noodzakelijk wordt of met gentherapie voor betreffende persoon goed te behandelen is, zonder risico’s voor latere generaties.

"Wij kunnen enorm veel, ook op het terrein van de geneeskunde en dat stemt dankbaar, ook naar God. Maar we kunnen het leven niet volledig maken of beheersen."

Als het gaat over ‘op de stoel van God gaan zitten’ wijs ik vooral op de maakbaarheidsgedachte van het leven. Wij kunnen enorm veel, ook op het terrein van de geneeskunde en dat stemt dankbaar, ook naar God. Maar we kunnen het leven niet volledig maken of beheersen en moeten dat ook niet willen. Het vraagt om een vorm van levenskunst om technologie in te zetten voor het goede leven. De technologische ontwikkelingen moeten echter niet bepalen wat we doen en hoever we gaan, dat beslissen we zelf. We zijn niet de Schepper die het leven geeft en moeten geen opscheppers worden die het leven volledig in handen willen hebben. De kiembaan lijkt hier een grens aan te geven waarvan het overschrijden met het oog op modificatie de menselijke maat te boven gaat.”

De NPV verzamelt de mening van christenen over dit thema. Wilt u meepraten, eventueel vanuit uw ervaringsdeskundigheid? Klik dan hier of laat een bericht achter in de comments. U vindt op deze websitepagina ook meer over het standpunt van de NPV ten aanzien van kiembaanmodificatie, waarbij de beschermwaardigheid van íeder leven voorop staat.

Lees ook de andere artikelen uit de serie:

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Hans Reinders
Opinie

De SGP weert vrouwen uit de politiek: terecht?

De SGP hanteert artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis onverkort. Daar staat dat de overheid alle valse godsdienst moet weren en uitroeien. Tot voor de opkomst van de radicale islam gaf dit artikel geen problemen maar in het begin van 21ste

Christelijk zomerkamp
Nieuws

Christelijk zomerkamp uit Colorado dreigt deuren te moeten sluiten vanwege nieuwe genderwet

Het christelijke zomerkamp Camp IdRaHaJe uit Colorado stapt naar de rechter. De nieuwe genderwet van de overheid zou het kamp kunnen dwingen te sluiten als het blijft vasthouden aan de overtuiging dat jongens en meisjes gescheiden mogen worden op bas

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant roept op tot gebed om bekering voor mensen die jou pijn deden

Het is heel 'aantrekkelijk' om iemand te haten die jou in het verleden flink pijn deed. Wat dat betreft is ons, ook als christenen, niets menselijks vreemd. Jezus echter bad in Zijn tijd op aarde zelfs voor Zijn vijanden. Ds. J. Koppelaar, emerituspr

Het vluchtelingenkamp
Getuigenis

Jarenlang bad OM'er John voor nieuwe gelovigen: “Ze stonden ons op te wachten”

“Toen we een paar dagen later terugkwamen in het vluchtelingenkamp, stonden de mensen ons gretig op te wachten. Ze wilden meer leren over de God van de Bijbel. Jarenlang hebben we gebeden voor nieuwe gelovigen in het Midden-Oosten. De Heer heeft onze

shutterstock
Nieuws

Pakistaanse wet aangenomen om kindhuwelijk te verbieden: 'Historische dag'

Een belangrijke wet die kindhuwelijken tegengaat is maandag 19 mei aangenomen door het Pakistaanse parlement. Deze wet verhoogt de minimumleeftijd voor huwelijk naar 18 jaar voor zowel jongens als meisjes in het federale gebied van Islamabad. Christe

sgp
Nieuws

Nederlands Dagblad: merendeel SGP-stemmers wil vrouwen op de kieslijst

Zaterdag vindt de SGP-partijdag plaats. Veel mensen zullen daarbij vooral benieuwd zijn naar de inmiddels beruchte motie over het wijzigen van het vrouwenstandpunt van de partij. In de achterban is een meerderheid voorstander van het wijzigen van dit

Missie & Media
Persbericht

Belevingscentrum van TWR in Barneveld is compleet vernieuwd

Mensen die op een interactieve manier van dichtbij willen kennismaken met de wereld van zending kunnen daarvoor sinds enkele jaren terecht in Missie & Media. Dit belevingscentrum in Barneveld is een initiatief van zendingsorganisatie TWR en mocht sin

kruis india
Nieuws

Christenen in Indiase deelstaat Odisha worden ook ná hun dood buitengesloten

In de Indiase deelstaat Odisha worden christenen steeds vaker het recht op een waardige begrafenis ontzegd. Volgens recente onderzoeken is deze vorm van uitsluiting in opmars, vooral in landelijke gebieden zoals Nabarangpur, Gajapati en Balasore. Lok

Meerartikelen

Nigeri
Nieuws

Nieuwe aanvallen op Nigeriaanse christenen: "Onze gemeenschap wordt methodisch uitgeroeid"

In het hart van Nigeria, in de overwegend christelijke deelstaat Plateau, is opnieuw een brute aanval gepleegd op christelijke dorpen. Gewapende Fulani-milities vielen op dinsdag 14 mei meerdere gemeenschappen aan, waarbij acht christenen omkwamen en

Ruissen
Nieuws

Microfoon SGP'er in Europarlement uitgezet bij fel debat over Gaza: "U moet zich diep schamen"

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen raakte deze week in een fel debat verwikkeld over de situatie in Gaza en het handelen van Israël. Ruissen haalde daarbij hard uit naar de Eurocommissaris omdat die Hamas niet veroordeelde: "U moet zich diep, di

SGP-partijdag
Interview

Vrouwendiscussie laait op: vijf actieve SGP'ers delen ervaringen

Steeds meer SGP-vrouwen worden zonder al te veel protesterende geluiden actief in de lokale politiek. Toch ontraadt het SGP-hoofdbestuur een motie die vrouwelijke politieke deelname binnen de partij wil toestaan. Aanstaande zaterdag komt de motie aan

Joost Valk
Opinie

Veel christenen steunen Israël onvoorwaardelijk: waar is ons medelijden?

Ik had liever niet tot dit schrijven willen komen, maar voel me helaas daartoe genoodzaakt. Mijn zorg is de radicaliserende beweging onder christenen die zich bijbelgetrouw noemen en onvoorwaardelijk achter Israël en haar beleid staat. Een beweging d

Ds. M. van Reenen
Opinie

Evangelisten willen met botte bijl refogezindte wakker schudden: verstandig?

Bert Put en Leendert van den Heuvel hebben een missie. “In mijn ogen is liefde mensen waarschuwen voor de eeuwigheid. En dat moet soms met de botte bijl.” Die botte bijl is vooral gericht tegen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Het liefst zouden z

Leendert van den Heuvel en Bert Put
Interview

Evangelisten zien kerkgangers worstelen: "In de refowereld gaat ontzettend veel mis"

“Refojongeren zouden in principe gewoon moeten geloven wat in Gods Woord staat: dat je behouden bent als je in Jezus gelooft. Dat dit niet vanzelfsprekend is, is buitengewoon triest”, laat Bert Put weten. Hij en zijn zwager Leendert van den Heuvel zi

Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie kritisch over optreden Israëlische regering en kolonisten

De ChristenUnie kiest in het Israëlisch-Palestijns conflict steeds duidelijker positie. De partij onderstreept haar traditionele verbondenheid met Israël als veilige haven voor het Joodse volk, maar spreekt zich tegelijkertijd nadrukkelijker uit tege

Duitse politie
Nieuws

Christen aangevallen op straat in Berlijn na vraag over geloofsleven

In de Duitse hoofdstad Berlijn is een 24-jarige man zwaar mishandeld nadat hij aangaf christen te zijn. Vijf onbekenden vielen hem aan toen ze hem op straat naar zijn religie vroegen. De Duitse autoriteiten behandelen de zaak als een mogelijke religi

Opperrabbijn Jacobs
Column

Demoniseren, wegkijken, zwijgen: waarschuwende woorden bij Joods monument

In zijn nieuwste dagboek blikt opperrabbijn Binyomin Jacobs terug op een intense week vol indrukwekkende ontmoetingen. Van Katwijk tot Leeuwarden, van Winterswijk tot Amersfoort draaide het telkens om herinnering, verbinding en waakzaamheid. Terwijl

Ds. Olaf Latzel
Nieuws

Duitse kerk straft ds. Latzel met salarisverlaging na 'homofobe' uitspraken

De Duitse predikant Olaf Latzel krijgt vier jaar lang vijf procent minder salaris vanwege eerdere negatieve uitspraken over homoseksualiteit en geslachtsverandering. Deze maatregel is opgelegd door de Bremische Evangelische Kirche als blijvende herin

Josh McPherson, Ryan Visconti en Landon Schott
Nieuws

Voorgangers blikken terug op bezoek aan Witte Huis: "Daar wordt God gediend"

Drie Amerikaanse voorgangers spreken openlijk over hun recente bezoek aan het Witte Huis. Naar eigen zeggen zagen ze sterke tekenen van Gods aanwezigheid binnen de tweede Trump-regering. Tijdens een recente podcastaflevering deelden pastors Josh McPh

zorgorganisatie Sirjon
Nieuws

Medewerkers reformatorische zorginstelling vernederen bewoners

Zes medewerkers van een zorginstelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben hun cliënten vernederd, daarvan beelden gemaakt en die met elkaar gedeeld in een besloten groep op Snapchat, meldt het ANP. De filmpjes zijn gemaakt o