Embryo’s kweken voor onderzoeksdoelen: ja of nee?

Verdieping 17 juni 2024 6 minuten NPV
Embryokweek
Shutterstock

'Het is goed als Nederland het kweken van menselijke embryo’s voor onderzoek gaat toestaan.' Je kunt niet om deze stelling heen bij de bespreking van het aanpassen van embryo-DNA (kiembaanmodificatie). Het kweken van menselijke embryo’s is een voorwaarde om deze techniek in gang te zetten. Daarom moet daar over gesproken worden.

Stel: het is 2050 en er is een nieuwe techniek in gebruik genomen waarmee je het DNA van menselijke embryo’s kunt aanpassen. Met deze techniek kunnen erfelijke ziekten uitgebannen worden. Genen die ziekten veroorzaken worden uit het DNA verwijderd en vervangen voor genen die een gewenste uitkomst geven. Veelbelovend… toch?

De overheid staat aan de vooravond van belangrijke besluiten. Willen we kiembaanmodificatie toelaten in ons land? En zo ja, onder welke voorwaarden? En willen we als land embryokweek toestaan zodat deze techniek verder ontwikkeld kan worden? Wat doet dit alles met de samenleving en onze kijk op het leven? Belangrijke vragen, waar goede afwegingen en gesprekken voor nodig zijn… In het landelijk project ‘De DNA dialogen’ worden deze gesprekken gevoerd. De NPV mag in deze dialogen christelijke perspectieven naar voren brengen.

In deze artikelenreeks geven vier experts antwoord op verschillende stellingen die aan dit thema raken. Dit artikel, het eerste deel van de serie, gaat over de stelling: 'Het is goed als Nederland het kweken van menselijke embryo’s voor onderzoek gaat toestaan.'

Martina Cornel, arts: “Ja. In de voortplantingsgeneeskunde zijn in de loop van de tijd allerlei technische innovaties ingevoerd. Nu kan je onderzoeken of de kinderen die hieruit geboren worden, gezond zijn. Liever zou je eerst een aantal embryo’s onderzoeken. Een voorbeeld is de vloeistof waarin een menselijk embryo van één cel uitgroeit tot tientallen cellen voordat het in de baarmoeder wordt geplaatst. We weten eigenlijk niet wat de optimale samenstelling van de vloeistof is. Vele jaren geleden bleken aangeboren afwijkingen ietsje vaker voor te komen na reageerbuisbevruchting. Ook waren de kinderen relatief licht. Komt dat door suboptimale groeiomstandigheden? We weten het niet. Voor kiembaanmodificatie geldt zeker ook dat je eerst onderzoek zou willen doen voordat je het bij mensen toepast.

"Ethisch problematisch is echter dat we voor deze doeleinden dan nieuw, zich ontplooiend menselijk leven zouden inzetten om het vervolgens te vernietigen."

Nu is er een wettelijk verbod. Vragen over veiligheid en effectiviteit zou je het liefst nu al in embryo’s onderzoeken die je kweekt voor dit onderzoek. Bijvoorbeeld zou je willen onderzoeken of het mogelijk is de voorlopercellen van eicellen of zaadcellen in het laboratorium te kweken, en een gen-variant die een ernstige ziekte veroorzaakt, te repareren. Als dat lukt, zou elk embryo dat na bevruchting ontstaat, geschikt zijn voor terugplaatsing, voor zover het om de aanleg voor de erfelijke aandoening gaat. Deze vraag kan je niet onderzoeken op restembryo’s. Je moet er embryo’s voor maken uit “gerepareerde” voorlopercellen.”

Bert-Jan Heusinkveld, theoloog en ethicus: “Het lijkt mij niet goed als Nederland het kweken van menselijke embryo’s voor onderzoek gaat toestaan. Het is begrijpelijk dat onderzoekers meer willen weten over de eerste fase van de menselijke ontwikkeling om erachter te komen waarom bevruchtingen in veel gevallen niet leiden tot voldragen zwangerschappen. Ook zouden we door embryo’s te kweken meer te weten kunnen komen over de vroege ontwikkeling van ziekten en daarmee hoe we die beter kunnen behandelen.

Ethisch problematisch is echter dat we voor deze doeleinden dan nieuw, zich ontplooiend menselijk leven zouden inzetten om het vervolgens te vernietigen. Dat is verbruikend onderzoek. De nieuwe embryo’s ontstaan dan niet omdat ze waardevol zijn in zichzelf, maar omdat ze wellicht kunnen bijdragen aan het bestrijden of behandelen van aandoeningen. Dan heeft beginnend menselijk leven waarde als uitkomst, waarmee ik bedoel: het heeft (mogelijke!) waarde voor ander (toekomstig) leven. Mijns inziens moeten we menselijke waardigheid echter nemen als uitgangspunt. Het menselijk embryo heeft waarde in zichzelf en niet alleen als onderzoeksmateriaal voor ander leven. Die waardigheid is er niet pas als er sprake is van bepaalde kenmerken of vermogens, maar is het uitgangspunt van omgaan met menselijk leven, ongeacht het ontwikkelingsstadium of vermogens (bijv. bewustzijn).

Al bij een embryo is sprake van een menselijk geheel. Door het geheel van het embryo prioriteit te geven boven aan- of afwezigheid van kenmerken of vermogens wordt recht gedaan aan de continuïteit van deze mens gedurende zijn hele levenscyclus. Het embryo wordt niet mens omdat het op een bepaald moment bepaalde kenmerken vertoont; het vertoont in zijn ontwikkeling voortdurend de eigenschappen die voor die fase van de menselijke ontwikkeling kenmerkend zijn.”

"Strenge voorwaarden om de spelregels helder te maken: kweek bijvoorbeeld niet meer embryo’s dan strikt noodzakelijk voor het onderzoek en laat altijd een concrete vraag van een ouder(paar) de aanleiding zijn."

André Poortman, theoloog: “Ja, het zou goed zijn om onderzoek met menselijke embryo’s toe te staan. Onder strenge voorwaarden, met heldere doelstellingen, na zorgvuldige morele afwegingen enzovoorts. Strenge voorwaarden om de spelregels helder te maken: kweek bijvoorbeeld niet meer embryo’s dan strikt noodzakelijk voor het onderzoek en laat altijd een concrete vraag van een ouder(paar) de aanleiding zijn. Heldere doelstellingen: geen designerbaby’, geen cosmetische catalogus met betrekking tot haarkleur, kleur van de ogen, geslacht (alleen in geval van erfelijke aandoeningen).

Onderzoek naar en toepassing van de technologie moet altijd plaatsvinden binnen het kader van een concrete medisch classificeerbare aandoening. En zorgvuldige morele afwegingen: niet alleen over de waarde en beschermwaardigheid van het embryo, maar ook over de mindset en geest van onze samenleving, de (on)mogelijkheid van integer handelen, onze verhouding tot instrumentaliteit, ziekte en gezondheid.

Maar hoe zit het dan met de beschermwaardigheid van een embryo? Dat is een goede vraag. Een embryo als kwetsbaar ongeboren leven of op zijn minst menselijk weefsel met de potentie tot leven, verdient onze bescherming. Vervolgvraag is hoe die beschermwaardigheid eruit ziet. Als het een absolute beschermwaardigheid is, zou je alle handelen waarbij een embryo verloren gaat moeten verbieden. Maar dat is geen eerlijke voorstelling van zaken. Dan zou je geen IVF mogen toepassen waarbij embryo’s verloren gaan (ook na implantatie), dan zou je bij een levensbedreigende situatie in een zwangerschap niet het leven van de moeder mogen redden ten koste van dat van het ongeboren kind.
Beter spreken we daarom van een fundamentele beschermwaardigheid waarbij de bescherming van embryo’s onder ‘normale’ omstandigheden gewaarborgd blijft, maar tegelijk een opening ontstaat voor abortus in noodsituaties en het doen van onderzoek met embryo’s om erfelijke ziektes in de toekomst te kunnen voorkomen.”

"Ieder mens, ook in de prilste fase, is volledig beschermwaardig met als ondergrens dat geen opzettelijke levensbeëindiging plaatsvindt."

Henk Jochemsen, ingenieur, filosoof en bijzonder hoogleraar: “Dat is niet goed. Het betekent een volledige instrumentalisering van pril mensenleven. Centrale vraag is: wat is een menselijk embryo en welke mate van bescherming komt dat toe? Het onderscheid in de gangbare discussie tussen ‘absolute’, ‘toenemende’ en eventueel ‘fundamentele’ beschermwaardigheid, gaat uit van waarneembare kenmerken van het prille mensenleven. Op grond daarvan wordt vastgesteld of het ‘voldoende’ mens is om volledig beschermd te worden. Dat is een heilloze weg omdat hetzelfde criterium dan gesteld kan worden bij mensen in andere levensfasen die niet alle kenmerken hebben van de meeste mensen in die fase, zoals ernstige demente, diep zwakzinnige, comateuze patiënten. Een mens heeft altijd ook een spirituele zijde. Een embryo is biologisch onmiskenbaar exemplaar van de soort mens. Het is dan ook geen biologische structuur die zich tot een mens ontwikkelt, maar is een mens die zich aan het belichamen is en daarom behoort tot de morele gemeenschap van mensen (vgl. Psalm 139:13-16).

Ieder mens, ook in de prilste fase, is volledig beschermwaardig met als ondergrens dat geen opzettelijke levensbeëindiging plaatsvindt. Absolute beschermwaardigheid kan niet, in geen enkele levensfase, als dat inhoudt dat instandhouding van leven altijd de hoogste prioriteit moet hebben. Dit geldt ook voor het embryo. Volledige beschermwaardigheid betekent dan ook niet dat altijd alle middelen om leven in stand te houden, gebruikt moeten worden. De mogelijkheden om een embryo in vivo of in vitro te beschermen, zijn beperkt. Maar dat doet niet af aan de opdracht een embryonale mens in vitro niet opzettelijk te doden.”

De NPV verzamelt de mening van christenen over dit thema. Wilt u meepraten, eventueel vanuit uw ervaringsdeskundigheid? Klik dan hier of laat een bericht achter in de comments. U vindt op deze websitepagina ook meer over het standpunt van de NPV ten aanzien van kiembaanmodificatie, waarbij de beschermwaardigheid van íeder leven voorop staat.

Praatmee

Beluister onze podcast

#340 Mariët Baaij en Laurens van der Tang over kerkpijn en de reformatorische gezindte
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Sallon
Nieuws

Israëlische wetenschappers kweken met 1000 jaar oud zaad geneeskrachtige boom uit de Bijbel

Israëlische wetenschappers hebben een boomsoort gekweekt uit een zaadje van duizend jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de boomsoort vermoedelijk werd gebruik voor het maken van een helende balsem die onder meer in de Bijbel wordt genoemd.  Het zaadje

Nigeri
Nieuws

Islamitische Fulani-herders doden zeven christenen bij aanval op Nigeriaans dorp

In de Nigeriaanse staat Benue heeft een aanval door Fulani herders het leven gekost aan zeven christenen. Dit gebeurde op dinsdag 1 oktober in het overwegend christelijke dorp Egwuma, gelegen in Agatu County. De aanval vond rond vijf uur ’s middags p

Jezusbeeld
Nieuws

Grootste Jezusbeeld ter wereld in Indonesië: "Herinnering dat God als mens in de wereld kwam"

In Indonesië is afgelopen maand het hoogste Jezusbeeld ter wereld onthuld. Het beeld is maar liefst 61 meter en daarmee twintig meter hoger dan het beroemde Jezusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro.  Het beeld is opgetrokken op een heuvel naast

Zwolle
Nieuws

Dr. Marten Visser deelt bijzondere ontmoeting bij pro-Palestina sit-in op station Zwolle

Juist op 7 oktober besloten pro-Palestina demonstranten om op veertien treinstations in Nederland sit-ins te organiseren. Daarmee wilden ze tégen Israël protesteren. Dr. Marten Visser liet dat echter niet over zijn kant gaan. De predikant besloot een

moerkerken
Nieuws

Ds. A. Moerkerken (77) overleden: invloedrijk figuur in Gereformeerde Gemeenten

Ds. A. Moerkerken is overleden. De emerituspredikant van de Gereformeerde Gemeenten overleed in zijn eigen appartement in Capelle aan den IJssel op 77-jarige leeftijd. Zijn gezondheid ging al jarenlang achteruit. Moerkerken was een belangrijk en invl

Lijkwade van Turijn
Nieuws

Onderzoeker stelt dat bloedvlekken op Lijkwade van Turijn overeenkomen met martelingen van Christus

Een Italiaanse wetenschapper heeft nieuw onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de bloedvlekken op de Lijkwade van Turijn, een linnen doek waarvan velen geloven dat het het begrafeniskleed van Jezus Christus is, overeenkomen met de martelingen di

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons over zijn bekering: "Vroeger deed ik wat ik zelf wilde"

"Of het nu vroom of goddeloos was, maar vroeger deed ik wat ik zelf wilde", aldus ds. A. Simons. De hervormde predikant uit Valburg-Homoet preekt onlangs uit Zondag 52 van de Heidelbergse Catechismus. Daarin behandelde hij de woorden: 'En leid ons ni

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel legt uit waarom de vervolgde kerk zich helemaal in Psalm 69 herkent

Ken je het gevoel dat het water je tot aan de lippen staat en je niet meer weet waar je het zoeken moet? Dat is ook wat David ervaart als hij Psalm 69 schrijft. Hij roept het uit naar God. Hij voelt zich wegzakken en het lijkt wel alsof er niemand is

Meerartikelen

Tamera
Video

Welke rol speelde het christendom tijdens nazi-Duitsland? Bekijk de video

Christenen claimen dat het christendom een positieve bijdrage zou hebben geleverd aan de wereld. Jammer genoeg hebben christenen niet alleen maar goede daden op hun naam staan. Denk aan de kruistochten of de slavernij. In deze video van ChristenDOM?

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "God wil onze zonden vergeven als we die oprecht aan Hem belijden"

'Want al valt de rechtvaardige zevenmaal, hij staat weer op', deze tekst uit Spreuken 24 behandelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. In de aflevering stelt de bekende christelijke spreker en schrijver da

Leander Janse
Video

Hoe gebruikt God moeilijke omstandigheden? Leander Janse legt uit

Kan ik God wel dienen als pijn, vragen en moeilijkheden mijn levenspad kruisen? Leander Janse wijst je op het schitterende onderwijs dat je hierover kunt vinden in de Fillippenzen-brief. Paulus maakt de christenen te Filippi duidelijk dat zijn gevang

ds. M. Baan
Nieuws

Terugkijken: ds. M. Baan beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. M. Baan te gast om te spreken over het thema 'Het kruis van Christus'. De predikant is een oudgediende van Refoweb. De emeritus-predik

De Psalmen van de Vroege Kerk
Nieuws

NBG-symposium over nieuwe Orthodoxe Psalmvertaling

Voor de sterk groeiende Orthodoxe kerken publiceert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een nieuwe psalmvertaling: De Psalmen van de Vroege Kerk. Dit wordt op 8 november gevierd met een minisymposium in Amsterdam, met medewerking van de theologen

Het Nieuwe Testament met Joodse Toelichtingen
Nieuws

Amerikaans-Joodse wetenschapper komt spreken over Nieuwe Testament en Jodendom

De Amerikaanse topwetenschapper Amy-Jill Levine komt op uitnodiging van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap naar Nederland. Over de Joodse achtergrond van het Nieuwe Testament geeft zij op 13 november ‘s middags een seminar en ‘s avonds een publi

Ron van der Heijdt
Interview

Joodse Rotterdammer ziet antisemitisme toenemen: "Ik draag niet overal mijn davidster meer"

Sinds 7 oktober neemt antisemitisme wereldwijd toe en ook in Nederland hebben Joden het moeilijk. Dat is de ervaring van de Joodse Rotterdammer Ron van der Heijdt. Zo durft hij op sommige plekken in de stad niet meer zichtbaar zijn davidster te drage

amsterdam
Nieuws

Slachtoffers pogrom 7 oktober herdacht in onrustig en haatdragend Amsterdam

Nog voordat de Israël-manifestatie op de Dam in Amsterdam van start is gegaan, is de situatie in de hoofdstad al uit de hand gelopen. Groepen pro-Palestina demonstranten belaagden mensen die deze Israël-manifestatie wilden bezoeken. Daarbij werd gewe

Jacques Brunt
Nieuws

Kijk vanaf 16:00 uur live mee naar grootschalige Israël-manifestatie op De Dam

Vanmiddag vindt er een massale Israël-manifestatie plaats op De Dam in Amsterdam. Tijdens het event wordt er een minuut stilte gehouden voor diegenen die op 7 oktober tijdens de afschuwelijke aanslagen van Hamas in Israël om het leven kwamen. Naast d

Christian
Nieuws

Christian Verwoerd brengt jaar na 7 oktober samen met Israëlische zangeres indrukwekkend lied uit

Precies een jaar na de vreselijke pogrom van Hamas in Israël brengt Christian Verwoerd samen met de Israëlische Sarah Rokach een indrukwekkend lied naar buiten. Sarah maakte de gruwelijkheden van 7 oktober van dichtbij mee met haar gezin. De woorden

Trump
Nieuws

Amerikaanse staat Oklahoma gaat mogelijk 55.000 'Trump-Bijbels' aanschaffen voor scholen

In Oklahoma is de discussie over de Bijbel in het onderwijs opnieuw opgelaaid. De Amerikaanse staat wil maar liefst 55.000 Bijbels aanschaffen voor gebruik in het onderwijs. Deze Bijbels moeten aan specifieke eisen voldoen, zoals de King James Versio

Prof. dr. A. de Reuver
Video

Prof. dr. A. de Reuver over de Kananese vrouw die voor Jezus een knieval maakte

"Het is alsof ze zegt: 'Ik kan U niet missen. Want U ook zegt en wat U ook doet, ik kan niet zonder U'", aldus prof. dr. A. de Reuver. De emeritus-predikant binnen de PKN stond onlangs stil bij de geschiedenis van de Kananese vrouw uit Mattheüs 15. O