Kerk van Schotland spreekt zich uit over aanstaand verbod op conversietherapie
De Kerk van Schotland geeft aan open te staan voor een nationaal verbod op therapieën gericht op het veranderen van seksuele geaardheid, ook wel bekend als conversietherapie. Dat meldt The Christian Post. Daarbij stelt de kerk wel één voorwaarde: een dergelijk gebod mag niet misbruikt worden om kerken en predikanten te vervolgen.
De Schotse regering is van plan een wetsvoorstel in te dienen bij het parlement om de therapie te verbieden. In een document is op verzoek van de Schotse regering het standpunt van de Kern van Schotland geschetst. In het document wordt gevraagd of de kerk de aanpak van de wetgevers ondersteunt bij "het definiëren van conversiepraktijken die gericht zijn op gedrag met de intentie om iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit te veranderen of te onderdrukken."
De leiding van de Kerk van Schotland verklaarde: "We staan in grote lijnen positief tegenover de voorstellen die in de consultatie zijn geschetst om dwangpraktijken gericht op het veranderen of onderdrukken van iemands identiteit aan te pakken." Echter, het document vermeldde dat de kerk "niet in staat is om onvoorwaardelijke steun te bieden", daarbij opmerkend dat "er een spectrum en diversiteit van meningen binnen de Kerk van Schotland over dit onderwerp bestaat."
Ter illustratie wordt in het document een fictieve casus aangehaald: wanneer een geestelijke iemand met homoseksuele gevoelens zou aanmoedigen om celibatair te leven en dus niet stimuleert om zijn of haar geaardheid te veranderen. "Hoewel een gebed dat aandringt op celibatair leven onder de definitie van onderdrukking zou kunnen vallen, is het celibaat binnen de kerk een aanvaarde praktijk en voor sommigen een belangrijke uiting van hun geloof," aldus het document.
Het document prees de "hoge drempel" voor het bewijzen van schuld in de voorgestelde wetgeving, gelovend dat dit "de angst helpt verminderen" dat het voorgestelde verbod "de vrijheid van meningsuiting zal inperken." Men wijst op het belang van het uiten van "controversiële meningen" te uiten, zodat overtuigingen niet in lijn hoeven te zijn met denkrichtingen die maatschappelijk zijn geaccepteerd.
In januari kondigde de Schotse regering een consultatie aan over het vraagstuk van het verbieden van conversietherapie, met de overtuiging dat bestaande wetten tegen conversiepraktijken versterkt dienen te worden.
Praatmee