Duits kerkverband opent huwelijk voor homoparen

De Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren (ELKB) wil het kerkelijk huwelijk openstellen voor homoparen. De regionale synode stemde hier recent tijdens haar voorjaarsvergadering in Augsburg met grote meerderheid mee in. Ook werd er een minuut stilte gehouden voor het leed dat queer personen in de kerk hebben ervaren.
De kerk wil daarmee "de regelgeving in lijn brengen met die van de staat". In Duitsland is het burgerlijk homohuwelijk sinds 2017 toegestaan. De ELKB stopt nu met het onderscheid tussen een ‘huwelijksinzegening’ voor heterostellen en een ‘zegening’ voor homoparen. Voortaan spreekt men voor alle stellen over een ‘huwelijksviering’.
Tijdens de vergadering werd ook stilgestaan bij het leed dat queer personen in de kerk hebben ervaren. Er werd een minuut stilte gehouden om dit te erkennen. De synode stelde: “Hoewel ongelijke behandeling, belemmering van loopbanen en inmenging in het privéleven toen niet in strijd waren met de wet, waren en zijn ze ongepast, onterecht en discriminerend.”
Verder werd erkend: “Zowel individuele verantwoordelijken als de kerk als geheel hebben hierin schuld.” De synode riep op om in de toekomst alles te doen “om dergelijk ongepast gedrag te voorkomen”. Ook moet er op alle niveaus bewustwording plaatsvinden en moeten structuren en regels worden aangepast.
Daarnaast werd verslag gedaan van het werk van de speciale eenheid tegen seksueel misbruik binnen de ELKB. Sinds 2024 zijn er 150 trainingen gegeven over preventie. In het eerste kwartaal van 2025 kwamen daar al 100 trainingen bij, aldus Martina Frohmader, hoofd van deze eenheid.
De kerk sprak tijdens de vergadering ook over haar rol als sociale organisatie. Diaconie, de sociale tak van de kerk, kreeg veel waardering. “De kerk moet zichzelf opnieuw ontdekken als sociale welzijnsorganisatie", zei hoogleraar Markus Schmidt, “maar mag het actieve handelen niet alleen aan de diaconie overlaten.”
Ondertussen blijven veel kerkverbanden in Duitsland vasthouden aan het traditionele huwelijk tussen man en vrouw. De Unie van Vrije Evangelische Gemeenten (FeG) benadrukte dat “Gods genade er is voor ieder mens”, maar stelde ook dat “er vanuit de Bijbel bezien geen goedkeuring voor homoseksuele relaties kan bestaan".
Praatmee