cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. René van Loon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 maart 2023 door Ds. René van Loon

De lente begint: een feest van Woord en Geest

De Britse schrijver C.S. Lewis tekent in zijn beroemde en verfilmde Narnia-boeken een land waar het ‘altijd winter en nooit Kerst’ is. Het is een gebied vol ijs en sneeuw, en het wordt met ijzeren hand bestuurd door de Witte Tovenares, een keiharde tiran. Iedereen die niet doet wat zij wil, wordt door haar veranderd in een stenen beeld. Lewis tekent in zijn sprookjes de werkelijkheid van onze wereld, die vaak kil, koud en hard is.

Maar in dat verre land Narnia wordt in het geheim een naam gefluisterd, die de Witte Tovenares niet wil horen. Wie hem hardop uitspreekt, tekent zijn eigen doodvonnis. Het is de naam van Aslan, de leeuw, de redder die er is geweest en die ooit zal terugkomen. Met Aslan tekent Lewis de Here Jezus, de Leeuw uit de stam van Juda. En hoe weet je nu dat Aslan in aantocht is? Dat merk je aan de natuur. Als Aslan dichterbij komt, gaat de sneeuw smelten, het ijs verandert in water, je gaat groene plekken zien, overal komen bloemen tevoorschijn. Bovendien komen de stenen beelden weer tot leven. Aslan verdrijft de winter, Aslan brengt de lente.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat: "Waar God Zijn Heilige Geest laat waaien, daar gaan de wateren stromen."

Gods geest wordt vergeleken met het levende water (Joh. 7:38 en 39).

Dus eigenlijk klopt de geciteerde opmerking niet.

Maar wat houdt deze opmerking nu concreet in, in zowel ons persoonlijke geloofsleven als in dat van de gemeente als geheel?

Wat ervaren wij van het waaien van Gods geest en het stromen van de wateren?

En hoe komen wij aan het levende water?

En wat doen wij ermee?